Informació general

Pressupostos participatius

Pressupostos participatius: 100.000 euros perquè la ciutadania proposi inversions a fer

En una primera fase s'informarà a la ciutadania i es recolliran les propostes. Posteriorment, se seleccionaran les propostes vàlides i, finalment, es farà un procés de votació

Per Berta Ruiz

L'Ajuntament de Cambrils impulsarà, per primera vegada, uns pressupostos participatius
L'Ajuntament de Cambrils impulsarà, per primera vegada, uns pressupostos participatius | Lluís Rovira i Barenys

L’Ajuntament de Cambrils impulsa, per primera vegada, uns pressupostos participatius. El procés participatiu permetrà a la ciutadania proposar i decidir a quins projectes es destina una partida de 100.000 euros del capítol d’inversions, que l'equip de govern va presentar aquest passat dimarts. Ahir al matí, l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza–, la regidora de Promoció Ciutadana –Ana López– i el sociòleg de l'empresa encarregada del procés –Daniel Tarragó– presentaven en roda de premsa, els detalls d'aquesta iniciativa. Un procés participatiu que es presentarà en un acte públic al Centre Cultural el proper 9 d’abril a les 19:30 hores.

Aquest procés participatiu, tal com va explicar Daniel Tarragó, es dividirà en diferents fases. En una primera fase s’informarà a la ciutadania i es recolliran les propostes que podran fer individualment, en grup o com a entitat, totes les persones que visquin i/o treballin i/o tinguin algun vincle amb el municipi de Cambrils. Les propostes es podran presentar amb una butlleta que es repartirà casa per casa i que es podrà dipositar a les urnes instal·lades al diferents equipaments municipals; mitjançant un espai web creat pel procés participatiu, o bé en una sessió deliberativa presencial amb membres de consells entitats i persones a títol individual.

Requisits de les propostes

Les propostes hauran de ser inversions (que es puguin construir i/o adquirir i que siguin perdurables en el temps) i complir els següents requisits: ser d’interès públic i generar impacte en el conjunt del municipi, ser de competència municipal, donar resposta a una necessitat concreta, ser tècnicament i econòmicament viables, legals i no contradir els plans municipals aprovats, no poden ser subvencions i/o ajuts i cap proposta pot superar els 100.000 euros.

Selecció dels projectes

Una vegada recollides les propostes, els serveis tècnics de l’Ajuntament les analitzaran i les agruparan en tres categories: propostes vàlides (compleixen tots els requisits), propostes descartades (no compleixen els requisits) i propostes ja previstes pel govern municipal.

A continuació, amb les propostes vàlides sobre la taula, es farà una jornada de participació oberta a tota la ciutadania i es treballarà amb la metodologia de la puntuació grupal per escollir entre 10 o 15 propostes que passaran a la fase final de votació. Els serveis tècnics pressupostaran i acabaran de definir les propostes que s’hagin prioritzat en aquesta jornada participativa.

L’última fase del procés serà la votació, que es farà per les mateixes vies que la presentació de propostes (amb butlletes i per internet). Tindran dret a vot totes les persones empadronades a Cambrils que tinguin 16 anys o més. S’executarà la proposta més votada i després la resta de propostes més votades sempre i quan la suma total no superi els 100.000 euros.

Sobre aquests primers pressupostos participatius, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va comentar que aquest és un dels objectius marcats per l'equip de govern al Pla d'Acció Municipal: "som un govern obert i transparent que aposta per la participació ciutadania". Segons Mendoza, aquesta és una bona manera d'implicar la ciutadania en la gestió municipal perquè pugui decidir què fer i en què invertir aquesta quantitat de diners. Per la seva part, la regidora de Participació Ciutadana –Ana López– va explicar que "els pressupostos participatius són una eina perquè la ciutadania proposi, esculli i voti una acció a fer. Un model de relació en la presa de decisions amb l'objectiu de crear un vincle entre els polítics i els ciutadans".

Comenta aquest article