Cultura

Cinema

Unes 4.000 persones i 40 entitats signen a favor de la continuïtat del cinema Rambla de l'Art

Avui, els responsables de la nova entitat Acte mantenen una reunió amb l'alcaldessa per tal de presentar-se i, també, per a mostrar la seva inquietud pel possible tancament del cinema

Per Lluís Rovira i Barenys

Vestíbul de la sala de cinema Rambla de l'Art
Vestíbul de la sala de cinema Rambla de l'Art | Lluís Rovira i Barenys

La campanya de recollida de signatures a favor de la continuïtat del cinema Rambla de l'Art ja ha aconseguit el suport de gairebé 4.000 persones i d'unes 40 entitats cambrilenques, "entre les que hi ha diferents associacions de pares i mares dels centres educatius, la Unió de Botiguers i entitats ben diverses com l'ANC", segons ha comentat Víctor Feliu, president de l'Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre (ACTE), a revistacambrils.cat. Aquesta mateixa entitat va ser qui ara fa un mes, va difondre un manifest sota el títol de "Salvem el cinema de Cambrils" davant l'alarma suscitada pel possible tancament del cinema Rambla de l'Art. Precisament avui, els responsables d'aquesta entitat mantenen una reunió amb l'alcaldessa per tal de presentar-se com a entitat i, també, per a mostrar la seva inquietud pel possible tancament del cinema alhora que animar als representants municipals a trobar solucions a la problemàtica plantejada.

El deute de l'IBI

Un dels principals problemes que es troba en aquest moment el responsable de l'explotació del cinema Rambla de l'Art és la impossibilitat de fer front al pagament de l'IBI que li reclama l'Ajuntament. Tal com va explicar Toni Badimon a revistacambrils.cat "quan em vaig fer càrrec del cinema, l'any 2013, no em van dir res de l'IBI. Recordem que és un equipament municipal. Posteriorment em van reclamar aquest impost amb caràcter retroactiu i ara dec cinc anys d'IBI a més dels recàrrecs corresponents. L'any 2017 es va aprovar una bonificació del 95% d'aquest impost però per aplicar aquesta bonificació he de satisfer el deute anterior i no ho puc pagar". Badimon també va explicar que havia mantingut diferents reunions amb els responsables municipals i que no s'havia arribat a cap mena de solució.

En el darrer ple municipal, celebrat el passat 26 de gener, el tema del cinema Rambla de l'Art va sortir a l'apartat de preguntes de l'oposició. Concretament, va ser la regidora no adscrita Cinta Ballester qui va preguntar pel cinema. El regidor de Cultura, Lluís Abella, va respondre que "volem que el cinema continuï ja que fa una activitat fantàstica" i va afegir que "el problema és un altre", sense donar més detalls.

Acte, una nova entitat cultural cambrilenca

Tal i com ha explicat Víctor Feliu, l'entitat que presideix, Acte, va néixer ara fa uns tres mesos però estava latent fins que no van arribar els rumors del possible tancament del cinema Rambla de l'Art, "quan vam saber la problemàtica que arrossegava el cinema amb el pagament de l'IBI vam decidir fer alguna cosa i vam posar en marxa la campanya de recollida de signatures". En aquests moments l'entitat ja està legalitzada i inscrita al registre d'entitats de l'Ajuntament, segons comenta Feliu. La formen un grup d'unes 15 persones i tenen previst fer-ne difusió per ampliar-ne el nombre d'inscrits.

L'Acte té tot un munt de projectes en cartera. Per una banda, l'entitat vol potenciar la realització de cicles de cinema d'autor, temàtics o d'actors. També vol seguir amb la realització dels sopars de cinema i assumir-ne les despeses que puguin derivar-se del desplaçament dels convidats. A banda, contemplen que es faci una mostra de cinema i algun festival així com excursions cinèfiles per assistir a alguns certàmens cinematogràfics. Feliu també explica que volen acostar el cinema a les escoles, "es tractaria de fer sessions adequades al públic infantil i, de pas, portar els xiquets i xiquetes a veure les càmeres de projecció del cinema".

 

Comenta aquest article