Informació general

Horts urbans

Controvèrsia per la ubicació dels horts urbans

L'Ajuntament havia proposat un terreny al Molí de la Torre que va motivar el desacord dels veïns. Ara, l'associació veïnal ha fet una proposta alternativa i n'està esperant la resposta de l'Ajuntament

Per Berta Ruiz

L'Ajuntament vol ubicar l'hort urbà en aquesta zona verda, darrere del carrer de Joan Bardina
L'Ajuntament vol ubicar l'hort urbà en aquesta zona verda, darrere del carrer de Joan Bardina | Lluís Rovira i Barenys
Des de l'associació de veïns del Molí de la Torre confien en què l'Ajuntament reconsideri la ubicació i es decanti per la nova proposta que els hi han traslladat

La iniciativa de l'Ajuntament de Cambrils de posar en marxa horts urbans al municipi i, més concretament, la proposta d'ubicar un d'aquests horts en uns terrenys municipals del Molí de la Torre ha creat discrepàncies entre el veïnat d'aquest barri. Concretament, des de l'Ajuntament es va triar un solar municipal situat al darrer del carrer de Joan Bardina. Aquesta elecció però, no va ser del grat dels veïns, perquè aquests terrenys limiten amb les parets de quatre habitatges. La reacció de l'Associació de veïns del Molí de la Torre va ser la de recollir signatures en contra d'aquesta ubicació –en tenen unes 250-300 firmes–, així com elaborar un informe exposant les seves discrepàncies. Aquesta documentació però, encara no ha estat entregada a l'Ajuntament. De fet, des de l'Associació de veïns del Molí de la Torre s'ha fet una altra proposta d'ubicació perquè es reconsideri l'opció inicial.

Segons ha explicat la secretària de l'Associació de veïns del Molí de la Torre –Lydia Aguirre– a revistacambrils.cat, “aquest passat dimarts 13 de febrer vam tenir una reunió amb el regidor de Benestar Social –Josep M. Vallès– i la tècnica de l'àrea i els vam proposar un altre terreny. Ens van dir que l'estudiarien. És un terreny de característiques similars –situat davant de l'escola Cambrils i a tocar de la via–, que també té aigua i llum a prop. Creiem que aquest espai té més avantatges: té una orientació sud que és bona per a una finca agrícola, no hi ha res que tapi el sol i, no queda enganxat a les cases com l'altre que ens va proposar l'Ajuntament i que no agradava als propietaris. A l'oest té un edifici, però amb força marge, a l'altre costat hi ha un pinar, a l'altre hi ha la carretera i a l'altra hi ha la via”.

Lydia Aguirre: "El barri no està en contra de la idea dels horts, està en contra de la ubicació"

Des de l'associació de veïns del Molí de la Torre confien en què l'Ajuntament reconsideri la ubicació i es decanti per aquesta segona proposta. “Ho estan estudiant i estem en aquest compàs d'espera”, ha comentat Aguirre. Així doncs, de moment, no presentaran el seu informe contrari ni les signatures recollides. Tal com ha apuntat Aguirre, “si la nostra proposta és acceptada i tira endavant, lògicament l'informe i les firmes no es faran efectius. Els hem fet aquesta proposta, l'han recollit i l'estan estudiant. Han vist que al barri no va ser ben rebuda la ubicació inicial i estan oberts a altres propostes. De moment, no tenim cap problema amb l'Ajuntament però, en previsió que hi pogués haver una resistència, la gent del barri ens va demanar fer un escrit i recollir les signatures. Ens vam bellugar, tenim la feina feta però no la farem efectiva si no és necessari. A més, hem proposat aquesta nova ubicació”.

La secretària de l'Associació de veïns del Molí de la Torre ha volgut deixar ben clar que, “el barri no està en contra de la idea dels horts, està en contra de la ubicació. Creiem que no és un lloc adequat. L'únic que volíem era salvar la zona verda del nostre barri que té arbres que es van plantar fa uns 15 anys, que s'haurien de treure... Un lloc que presentava molts inconvenients. Vam mirar al voltant i hem pensat que aquest altre era millor”.

L’Apunt

El PP de Cambrils demana a l’equip de govern que es replantegi la ubicació d'horts urbans al Molí de la Torre

Per altra banda, fa uns dies, el PP de Cambrils va emetre un comunicat sobre aquest tema. El seu portaveu –David Chatelain– ha demanat a l’equip de govern que "es replantegi la ubicació d'horts urbans al Molí de la Torre perquè s'ha fet sense consultar els veïns, que han adreçat queixes al nostre grup municipal i han iniciat una recollida de signatures per rebutjar aquesta instal·lació”. El regidor popular ha explicat que "en el darrer ple del mes de gener, el regidor Josep Maria Vallès va anunciar que estan estudiant ubicar horts urbans en una zona ajardinada de la urbanització Molí de la Torre, sense aclarir si hi havia ja una decisió definitiva".

David Chatelain ha assenyalat que "l’equip govern ha de tenir una mica de coherència i no sembla que una zona residencial sigui el millor lloc per ubicar els horts urbans". El portaveu del PP ha afegit que "el nostre municipi ofereix alternatives per instal·lar aquest tipus d'equipament i instem el govern de la ciutat a estudiar ubicacions alternatives".

Comenta aquest article