Societat

Jornades de la Galera

Fregida de galeres i calçots passada per aigua

Les 14es Jornades de la Galera començaven el passat divendres i s'allargaran fins el 25 de febrer amb la participació de 34 restaurants

Per Berta Ruiz

La fregida de galeres i calçots es va fer ahir al matí a la Cooperativa Agrícola
La fregida de galeres i calçots es va fer ahir al matí a la Cooperativa Agrícola | Berta Ruiz

El primer acte popular de les Jornades de la Galera va estar passat per aigua. Ahir al matí, a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola, va tenir lloc la fregida de galeres i calçots de Cambrils amb oli d'oliva verge extra Mestral de la Cooperativa de Cambrils. En una jornada gris i plujosa que no acompanyava massa, l'assistència de públic va ser menor al d'altres d'ocasions. No obstant això, la gent que es va acostar a la Cooperativa va poder degustar un plat de galeres i calçots amb pa i una copa de cava o aigua a un preu de 4 euros. Enguany, les taules es van disposar sota els porxos del recinte, així com les paelles on es van fregir aquests dos productes tan propis del nostre territori. Durant la matinal, es van servir unes 250 racions.

Les Jornades del 2 al 25 de febrer

Les 14es Jornades de la Galera arrencaven el passat divendres i s'allargaran fins el proper 25 de febrer. Durant aquests dies, un total de 34 restaurants oferiran aquest peculiar crustaci com a producte estrella dels seus menús. Uns menús que seran diversos i variats i amb un ampli ventall de preus.

La galerada popular serà el diumenge 18 de febrer de les 11 a les 14 hores al Mollet del Rec del Port de Cambrils. Els assistents podran gaudir d’una degustació de fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors per 4 euros. Com cada any, també hi haurà demostracions de vela llatina, tasts d’olis –el dissabte 24 de febrer–, i visites guiades a les instal·lacions de la Confraria –els divendres 16 i 23 a les 17 hores– per conèixer l’art de pescar galeres i el recorregut que fan des de les barques fins a la llotja. A més, enguany s’ofereixen dos tallers familiars a la Torre del Port el 17 i 18 de febrer amb la col·laboració del Museu d’Història, l’Arjau Vela Llatina, el Campus Extens de la URV a Cambrils i l’IPHES. El primer serà el “Projecte barca” per descobrir com es construeix un vaixell, i el segon serà “Peixos i pans” i consistirà en experimentar amb els orígens històrics de la dieta mediterrània.

Per altra banda, els dies 16 i 23 de febrer, es faran visites guiades a la Confraria de Pescadors, mentre que el dissabte 24 de febrer, s'organitzarà un curs d'iniciació al tast d'olis d'oliva verge extra a la Cooperativa.

L’Apunt

Campanya comercial

Com a novetat d’enguany, les Jornades de la Galera aniran acompanyades d’una campanya comercial per promocionar la gastronomia i el seu impacte en el comerç. La campanya s’emmarca en el Pla de desenvolupament del sector comercial impulsat per l’Ajuntament i té dues vessants. Per una banda, es farà un sorteig de vals per valor de 660 euros –a bescanviar en els comerços adherits– entre totes les persones que trobin una galera en alguns dels aparadors dels establiments participants en la ruta “Pesca la galera”, s’hi facin una foto i la pengin amb el hastag #jornadesgalera2018.

Per altra banda, com a prova pilot, els caps de setmana 17-18 i 24-25 de febrer alguns establiments del port no tancaran al migdia, per adaptar l’horari comercial a les jornades. D’aquesta manera, els comerciant conviden als comensals a passejar i anar de botigues quan surtin de dinar.