Informació general

Setge policial al voltant del Centre Cultural

Un insòlit desplegament de Mossos d'Esquadra amb el suport de la Policia Local van tancar l'accés de vehicles al carrer de Sant Plàcid, ahir a la tarda, per l'acte de Societat Civil Catalana sobre "Escola i adoctrinament a Catalunya"

Per Lluís Rovira i Barenys

Els Mossos d'Esquadra van barrar el pas dels manifestants al carrer dels Immolats del Setge
Els Mossos d'Esquadra van barrar el pas dels manifestants al carrer dels Immolats del Setge | Lluís Rovira i Barenys
Un amplíssim contingent de Mossos d'Esquadra amb el suport de la Policia Local van prendre literalment el carrer de Sant Plàcid i els carrers adjacents davant l'estupefacció dels veïns que no entenien res del que estava passant

El carrer de Sant Plàcid i els seus voltants van viure, ahir a la tarda, un insòlit setge policial. El motiu d'aquest desplegament d'agents dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local venia motivat per la celebració d'un acte de Societat Civil Catalana al Centre Cultural per parlar sobre "Escola i adoctrinament a Catalunya" i la protesta que Arran havia convocat a la plaça de la Vila pel fet que l'Ajuntament de Cambrils permeti la celebració d'un acte "que fomenta l'odi", segons el comunicat d'Arran, en un espai públic.

Carrer tallat una hora abans de l'inici de l'acte

Un amplíssim contingent de Mossos d'Esquadra amb el suport de la Policia Local van prendre literalment el carrer de Sant Plàcid i els carrers adjacents davant l'estupefacció dels veïns que no entenien res del que estava passant. El carrer de Sant Plàcid  i el carrer dels Immolats del Setge es van tallar a la circulació de vehicles una hora abans de l'inici de l'acte de SCC. Els Mossos van fer un veritable cordó policial al voltant del Centre Cultural. Mentrestant, els membres d'Arran Baix Camp i del CDR Cambrils, que també es va sumar a la protesta, s'ho miraven atònits des de la plaça de la Vila. A quarts de 7 de la tarda, dos representants d'Arran van llegir un manifest en el que condemnava que es permeti la celebració d'aquest tipus d'actes en espais públics del municipi. En el comunicat es recordava que SCC "és una organització fundada per actius de l'ultra-dreta espanyolista i que recull el suport de diferents organitzacions feixistes i les autoanomenades constitucionalistes d'arreu del Principat. El seu discurs consisteix en el foment de l'odi cap a tot allò que olora a democràcia i a voluntat popular".

"No es pot entendre com el govern de l'Ajuntament de Cambrils, format per ERC, el PDeCAT i PSC permet la realització d'aquest tipus d'actes en espais públics com és el Centre Cultural"

El comunicat d'Arran denunciava que "no es pot entendre com el govern de l'Ajuntament de Cambrils, format per ERC, el PDeCAT i PSC permet la realització d'aquest tipus d'actes en espais públics com és el Centre Cultural. Tan sols llegint el títol de l'esdeveniment es pot percebre que serà un acte ple de mentides, hipocresia i generador d'un odi irracional cap a la comunitat educativa del nostre país". Més endavant deia que "permetre fer aquests tipus de xerrades en un espai públic només fa que donar ales a l'extrema dreta i, el govern de l'Ajuntament de Cambrils, serà còmplice del discurs de l'odi cap a l'ensenyament català". En un altre punt del manifest, Arran i CDR se sumaven  en la demanda de que ERC i el PDeCAT trenquin el pacte de govern amb el PSC, "un partit que recolza aquest cop d'estat que ha patit el nostre país i les institucions democràtiques del Principat. No ens creiem el discurs que els contextos locals van en diferent camí als contextos nacionals ja que entenem que la construcció nacional comença als barris i viles del nostre país".

Moments de tensió

Un cop llegit el manifest, el grup d'Arran i del CDR concentrats a la plaça de la Vila van agafar les pancartes i van anar en direcció al carrer dels Immolats del Setge proclamant consignes com "fora feixistes dels nostres carrers". Allí es van trobar un cordó d'agents dels Mossos d'Esquadra que els van barrar el pas. Els manifestants van argumentar davant els agents que només volien manifestar la seva repulsa a la celebració de l'acte de SCC des del carrer, davant del Centre Cultural. Els agents es van mostrar inflexibles. Posteriorment, els manifestants van arribar davant del Centre Cultural per diferents vies i sense anar en grup compacte. En aquest punt els agents van impedir que accedissin al Centre Cultural i van fer la identificació a tres dels manifestants. Fora del Centre Cultural, la gent concentrada van fer diferents proclames mentre a dins es feia l'acte. Quan es va acabar l'acte de SCC, tocades les 9 de la nit, ja no hi havia ningú fora el carrer.

Manifestació d'Arran a l'hora de la sortida de la plaça de la Vila en direcció al Centre Cultural (foto: Lluís Rovira i Barenys)