Societat

Gastronomia

Les Jornades de la Galera obren el calendari gastronòmic 2018

Un total de 34 restaurants oferiran menús especials del 2 al 25 de febrer, mentre que els comerciants s’afegeixen a les jornades amb la campanya “Pesca la Galera”

Per Berta Ruiz

Presentació de les Jornades de la Galera, ahir al matí
Presentació de les Jornades de la Galera, ahir al matí | Berta Ruiz

S'enceta el calendari gastronòmic 2018 amb les Jornades de la Galera, les més veteranes, que enguany arriben a la seva catorzena edició. Començaran demà divendres 2 de febrer i s'allargaran fins el 25 de febrer amb la participació d'un total de 34 restaurants que oferiran aquest peculiar crustaci com a producte estrella dels seus menús. Uns menús que seran diversos i variats i amb un ampli ventall de preus. A banda, tampoc hi faltaran els dos grans actes populars de les jornades com la fregida de galeres i calçots i la galerada popular al Port el dia 18. També s'han previst diversos tallers familiars, un curs de tast d'olis i visites guiades a la Confraria de Pescadors per conèixer de més a prop aquest producte.

Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació de les jornades d'enguany, a càrrec de la regidora de Turisme –Ana López–, acompanyada del president de la Cooperativa Agrícola –Jaume Baiges–, el representant de l'Associació d'Hostaleria –Pep Pellicer–, la secretària de la Confraria de Pescadors –Clàudia Masdeu–, el president de la Unió de Botiguers –Enrique Arce–, la representant de la Xarxa del Port –Elisa Rovira– i Sergi Pedret i Xavier Franquet com a representants de l'Escola d'Hoteleria i Turisme.

Productes de proximitat i dinamització dels sectors implicats

Tal com va comentar la regidora Ana López, els objectius de les jornades són reforçar el posicionament de Cambrils com a destinació gastronòmica, posar en valor productes de proximitat i de temporada i ajudar a dinamitzar tots els sectors econòmics implicats, des del sector primari fins a la restauració i el comerç. Des de la Cooperativa Agrícola, el seu president –Jaume Baiges– va afirmar que és una satisfacció col·laborar un any més amb les jornades, aportant productes d'excel·lència com són l'oli cambrilenc i també un altre producte autòcton com és el calçot. Per part de l'Associació d'Hostaleria, Pep Pellicer també es va mostrar satisfet de la consolidació d'aquestes jornades que van ser les primeres i van donar el tret de sortida a les altres jornades que han anat configurant el calendari gastronòmic. Va destacar la bona col·laboració entre totes les parts implicades i va afirmar que la galera és un producte molt original que atrau a moltíssims comensals als restaurants cambrilencs.

La secretària de la Confraria de Pescadors –Clàudia Masdeu– va apuntar la bona evolució i consolidació de les jornades i va dir que les visites guiades a la Confraria és una bona manera per conèixer el producte, promocionar el peix fresc de Cambrils i la dieta mediterrània. Des de l'Escola d'Hoteleria, Sergi Pedret va comentar que productes de proximitat com la galera o l'oli de Cambrils arriben a moltes escoles de Catalunya gràcies al concurs per a joves cuiners.

Campanya comercial

Per altra banda, com a novetat d’enguany, les Jornades de la Galera aniran acompanyades d’una campanya comercial per promocionar la gastronomia i el seu impacte en el comerç. La campanya s’emmarca en el Pla de desenvolupament del sector comercial impulsat per l’Ajuntament i té dues vessants. Per una banda, es farà un sorteig de vals per valor de 660 euros –a bescanviar en els comerços adherits– entre totes les persones que trobin una galera en alguns dels aparadors dels establiments participants en la ruta “Pesca la galera”, s’hi facin una foto i la pengin amb el hastag #jornadesgalera2018.

Per altra banda, com a prova pilot, els caps de setmana 17-18 i 24-25 de febrer alguns establiments del port no tancaran al migdia, per adaptar l’horari comercial a les jornades. D’aquesta manera, els comerciant conviden als comensals a passejar i anar de botigues quan surtin de dinar. Sobre aquesta iniciativa, tant el president de la UB –Enrique Arce– com la representant de la Xarxa del Port –Elisa Rovira– van explicar que serà una prova pilot per als establiments que ho vulguin. Segons Arce, "la gent ve a Cambrils a dinar i ara el que volem és que després es quedin a comprar. Molta d'aquesta gent es troba que després de dinar es troben les botigues tancades i volem adequar l'horari perquè els establiments estiguin oberts i que aquests visitants passin el dia a Cambrils".

Actes populars com la fregida de galeres i calçots i la galerada popular

Els actes més populars són la fregida de galeres i la galerada popular. La fregida de galeres i calçots amb oli d’oliva verge extra Mestral se celebrarà el proper diumenge 4 de febrer a partir de les 9:30 hores a la Cooperativa Agrícola de Cambrils. La galerada popular serà el diumenge 18 de febrer de les 11 a les 14 hores al Mollet del Rec del Port de Cambrils. Els assistents podran gaudir d’una degustació de fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors per 4 euros.

Com cada any, també hi haurà demostracions de vela llatina, tasts d’olis –el dissabte 24 de febrer–, i visites guiades a les instal·lacions de la Confraria –els divendres 16 i 23 a les 17 hores– per conèixer l’art de pescar galeres i el recorregut que fan des de les barques fins a la llotja. A més, enguany s’ofereixen dos tallers familiars a la Torre del Port el 17 i 18 de febrer amb la col·laboració del Museu d’Història, l’Arjau Vela Llatina, el Campus Extens de la URV a Cambrils i l’IPHES. El primer serà el “Projecte barca” per descobrir com es construeix un vaixell, i el segon serà “Peixos i pans” i consistirà en experimentar amb els orígens històrics de la dieta mediterrània.

D’altra banda, l’Escola d’Hoteleria torna a participar en les jornades amb el concurs “De la mar als fogons” per a joves cuiners. Justament demà s’acaba el termini per presentar propostes i el proper 7 de febrer un grup d’experts seleccionarà les 8 receptes. El 23 de febrer els i les semifinalistes hauran d’elaborar les seves propostes i exposar-les davant d’un jurat i es lliuraran els guardons.