Informació general

Cinema

Perilla la continuïtat del cinema Rambla de l'Art

L'aparició d'un manifest amb el nom de "Salvem el cinema de Cambrils" ha encès les llums d'alarma sobre un possible tancament d'aquest equipament cambrilenc

Per Lluís Rovira i Barenys

Instal·lacions del cinema Rambla de l'Art
Instal·lacions del cinema Rambla de l'Art | Lluís Rovira i Barenys
Toni Badimon: "quan em vaig fer càrrec del cinema, l'any 2013, no em van dir res de l'IBI. Recordem que és un equipament municipal. Posteriorment em van reclamar aquest impost amb caràcter retroactiu i ara dec cinc anys d'IBI a més dels recàrrecs corresponents"

L'aparició d'un manifest, fa pocs dies, amb el nom de "Salvem el cinema de Cambrils" ha encès les llums d'alarma sobre un possible tancament d'aquest equipament cambrilenc. Aquest manifest ha estat elaborat per l'Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre (ACTE) i va acompanyat d'una recollida de signatures per tal de presentar-les a l'Ajuntament per tal que faci tot el possible "per difondre i recolzar la important tasca cultural que tenim la sort de comptar al nostre municipi gràcies a la labor que es realitza des de la Rambla de l'Art i així evitar que el nostre cinema desaparegui com ja va passar amb la ràdio i la televisió de Cambrils". En el manifest també es recorda que la Rambla de l'Art té el reconeixement de la xarxa europea de cinemes Europa Cinema i que "no només ens ha portat una programació variada de cinema comercial, infantil i d'autor, sinó que a més ha dut a terme una sèrie d'activitats adreçades a la població de Cambrils i voltants que enriqueixen l'oferta cultural existent".

Un deute amb l'Ajuntament corresponent a l'IBI dels darrers cinc anys

El director de la Rambla de l'Art, Toni Badimon, ha explicat a revistacambrils.cat que un dels principals problemes que es troba en aquest moment és la impossibilitat de fer front al pagament de l'IBI que li reclama l'Ajuntament, "quan em vaig fer càrrec del cinema, l'any 2013, no em van dir res de l'IBI. Recordem que és un equipament municipal. Posteriorment em van reclamar aquest impost amb caràcter retroactiu i ara dec cinc anys d'IBI a més dels recàrrecs corresponents. L'any 2016 es va aprovar una bonificació del 95% d'aquest impost però per aplicar aquesta bonificació he de satisfer el deute anterior i no ho puc pagar". Badimon explica que ha mantingut diferents reunions amb els responsables municipals, "jo he demanat un reconeixement a aquesta situació i no hi ha cap mena de solució".

Un altra dels problemes que es troba Badimon és el de poder comunicar en més llocs la programació del cinema Rambla de l'Art, "necessitem més públic per a poder aguantar i fer cinema de qualitat. En aquests moments no hi ha cap cinema a Catalunya amb una sola pantalla i que obri cada dia de la setmana. Vull seguir fent el que faig, que és donar una oferta diferenciada i no ser un cinema de cap de setmana. Estic oferint una programació de cinema de ciutat i estic cobrint una mancança que hi ha a tota la província"

No es pot bonificar l'IBI mentre hi hagi deutes

Des de l'Ajuntament han manifestat sobre aquesta qüestió que els titulars d'una concessió administrativa sobre béns immobles estan obligats a pagar l'IBI. D’altra banda, justament per ajudar el cinema, des del 2016 a les ordenances fiscals, s'estableix la bonificació des del 95 al 100% de la quota a favor dels immobles en els que es desenvolupin activitats declarades d'especial interès o utilitat municipal. El problema és que només es pot bonificar si no hi ha deutes pendents i en aquest cas hi són.

L’Ajuntament ha volgut precisar que dóna suport al cinema, "des de Cultura es promocionen les activitats del cinema a través dels seus canals i s'han cedit dues cartelleres, una al carrer de Pescadors i una altra al pàrquing del Parc del Pescador. Properament se’n posaran més a llocs estratègics per ajudar a la promoció del cinema.  A més, l’Ajuntament ha proposat de fer algun tipus d’esdeveniment organitzat conjuntament que ajudi a la viabilitat del cinema."

 

 

 

Comenta aquest article