Informació general

Salut

Notable incidència de l'epidèmia de grip a Cambrils

Enguany, la vacuna de la grip ha tingut menys cobertura de l'esperada perquè hi ha hagut una mutació del virus i això limita la seva eficàcia

Per Berta Ruiz

Imatge de la façana de l'Hospital Lleuger de Cambrils
Imatge de la façana de l'Hospital Lleuger de Cambrils | Berta Ruiz

L'activitat gripal a Catalunya es manté a nivell epidèmic, segons les darreres dades publicades a finals de la setmana passada pel Departament de Salut de la Generalitat, i Cambrils no n'és una excepció. De fet, quan hi ha una epidèmia, aquesta s'engloba dins d'un territori ampli, per tant, les xifres són generals. No obstant això, les dades de la darrera setmana mostren una taxa d'incidència menor respecte la setmana anterior. En l’última setmana la taxa d’incidència de síndromes gripals a Catalunya s’ha situat en els 258,4 casos per 100.000 habitants, mantenint un nivell epidèmic moderat, però sent lleugerament inferior respecte la setmana anterior (quan la taxa va fregar els 300 casos per 100.000 habitants). D’aquesta manera, se supera per tercera setmana el llindar epidèmic establert per aquesta temporada, que és de 109,4 casos per 100.000 habitants. Aquest llindar està basat en les dades d’incidència provinents dels períodes epidèmics d’onze temporades anteriors.

Uns 130 casos atesos a Cambrils en dues setmanes

A nivell local, la directora de l'Hospital Lleuger de Cambrils –Lídia Ríos– ha explicat a revistacambrils.cat que, “l'epidèmia és a tot Catalunya i, per tant, en epidèmia estem. No obstant això, per sort, cada vegada més, la gent entén que la grip és un quadre víric banal en gent sana –que es queda a casa–, i el que nosaltres més detectem és aquella gent que necessita la baixa laboral. Tenim uns 130 casos en dues setmanes –codificats al sistema–, però això no vol dir que no hi hagi molts més”.

La major incidència de casos a Cambrils per malalties respiratòries i casos de grip, segons Ríos, es va produir la darrera setmana de l'any 2017 i la primera de 2018. Des del passat 8 de gener, sembla ser que la situació és estable a Cambrils. A més, a l'Hospital Lleuger de Cambrils s'ha muntat una consulta de reforç que es mantindrà fins que acabi l'epidèmia, possiblement, estarà operativa fins a meitats de febrer. Aquesta consulta la du un metge que atén tots els dies de la setmana a la tarda, que és quan hi ha una major demanda.

Menys eficàcia de la vacuna per una mutació del virus

Per altra banda, segons Ríos, enguany la vacuna de la grip ha tingut menys cobertura de l'esperada perquè hi ha hagut una mutació del virus i això limita la seva eficàcia. “En les vacunes es posa la soca més freqüent, però el virus muta i canvia d'any en any. Hi ha gent gran que estava vacunada –la nostra cobertura arriba a un 75%– que ha agafat la grip, però de forma lleu”, ha dit Ríos. Sembla ser que aquest any, una mutació molt recent –del tipus B– no queda coberta per la vacuna. Normalment, s'intenta que la cobertura de la vacuna (la seva efectivitat) sigui del 50%, però enguany està en un 24-25% i, per tant, la incidència de la grip augmenta. Això provoca que, en alguns centres hospitalaris es col·lapsi el sistema. A Cambrils però, el nombre de casos s'ha situat a nivells similars als de de l'any passat.

La simptomatologia habitual

Pel que fa a la simptomatologia d'enguany, tal com ha explicat Ríos, és l'habitual: mal de cos, malestar general, febre, tos, congestió nasal, vies respiratòries... A l'inici de l'epidèmia hi va haver simptomatologia digestiva –vòmits i diarrees–, sobretot en nens. “Els nens sempre l'agafen abans que els adults i es contagien ràpidament perquè van a l'escola. També en gent gran. Després passa a la resta de la població sana en general. Per sort però, cada vegada més, la població està conscienciada que una grip s'ha de passar a casa amb repòs i no cal prendre antibiòtics”, ha apuntat Ríos.

L’Apunt

Mesures de prevenció

La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d'higiene, com rentar-se les mans de manera regular. És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.

Per a més informació es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. I també al web de Canal Salut.

Comenta aquest article