Informació general

Ventada

La circulació ferroviària des de Cambrils en direcció sud queda tallada pel fort vent

El trajecte entre Cambrils i l'Ametlla de Mar s'ha realitzat amb autobusos i les sortides de trens des de l'estació de Cambrils han acumulat importants retards

Per Lluís Rovira i Barenys

La circulació de trens des de Cambrils en direcció sud ha quedat tallada, aquest matí
La circulació de trens des de Cambrils en direcció sud ha quedat tallada, aquest matí | Lluís Rovira i Barenys
La circulació de trens per Cambrils en direcció sud ha quedat tallada des de primera hora i no es preveu que es torni a posar en funcionament fins a mig matí. Renfe ha informat aquest matí que, per la previsió de forts vents, Adif tallava la circulació ferroviària entre l'Ametlla de Mar i Cambrils des de les 7 fins a les 11 hores. Al mateix temps, Renfe ha establert un servei alternatiu per carretera entre l’Ametlla i Cambrils per als trens Regionals de la R16 (Barcelona - Tortosa per Tarragona), i per als trens de Llarga, entre l'Aldea i Tarragona. A més, a causa del vent s’ha limitat la velocitat de circulació dels trens a la zona de la demarcació de Tarragona, afectant els trens de les línies R13, R14 i R15.

Això s'ha concretat amb retards molt importants a l'estació del tren de Cambrils. El tren que havia de sortir a les 8,35 h de l'estació de Cambrils en direcció a Barcelona no ho ha fet fins les 9, 47, més d'una hora després. I ho ha fet un cop han arribat els passatgers que venien del sud transportats amb bus des de l'estació de l'Ametlla de Mar. Alguns d'aquests passatgers, un cop arribats a Cambrils mostraven el seu malestar per la poca informació proporcionada per Renfe i no entenien que s'hagués tallat la circulació pel vent quan aquest matí les ratxes no eren especialment fortes

Incidències a Cambrils

Ahir, a mig matí, va començar una forta ventada amb intenses ràfegues de vent que van provocar diverses incidències. De fet, Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT per les fortes ventades que s’estan produint i que afectaran el litoral i prelitoral des de Barcelona fins el Baix Camp, fins el migdia. El Servei Meteorològic de Catalunya SMC ha informat que s’ha superat el llindar de vent a: Tarragona 89 km/h (complex educatiu) i de 79,3 km/h a Barcelona. Altres màximes a la demarcació de Tarragona s'han registrat a Siurana 104 km/h, Vila-rodona 82 km/h, L'Espluga de Francolí 82 km/h o Cunit 81 km/h. La màxima de Catalunya s'ha donat a Portbou amb 122 km/h.

Mesures de seguretat per la ventada

A Cambrils, des de la Unitat de Protecció Civil de la regidoria de Protecció Ciutadana i Mobilitat de l'Ajuntament es va donar ordre de diferents mesures de seguretat als departaments de Serveis, d'Esports i d'Ensenyament. Per un costat, es van tancar tots els parcs de Cambrils –parc del Pinaret, parc del Pescador i parc de Nou Cambrils–. A nivell escolar, des del departament d'Ensenyament es va donar avís als centres que els alumnes no sortissin al pati durant la jornada escolar. Pel que fa a les instal·lacions esportives –pista d'atletisme, carpa municipal i camps de futbol– es va donar avís que a les 17 hores de la tarda es valoraria la intensitat del vent per decidir si es tancaven els recintes o es deixava entrenar amb normalitat. Tots els serveis i instal·lacions van romandre tancades, excepte el camp de futbol que aprofitant un recés de les ventades a mitja tarda, es va permetre –circumstancialment– l'ús de les instal·lacions.

Altres incidències

A banda, també es van produir d'altres incidències durant la jornada d'ahir. Cap a les dues del migdia, la Policia Local va rebre avís de l'avaria d'uns cables elèctrics que s'havien desprès a la via pública al carrer de Sant Pere. A les 14.41 hores, es va produir una altra incidència al carrer de Berna. Es va comunicar que hi havia un pilar d'una casa deshabitada que s'estava caient. Poc després de les tres de la tarda, a la cruïlla entre el carrer de Rovira i de l'avinguda de la Independència, també es va alertar que s'havia desprès un bocí d'una cornisa d'un sisè pis damunt d'un vehicle i que hi havia perill que caiguessin més trossos de la façana. Es va alertar als Bombers i es va avisar a la inspectora i al propietari del vehicle danyat.
 
 
  

L’Apunt

Recomanacions de Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. També cal extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure tant a l’entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.
 
A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. Al carrer també cal extremar la prudència prop dels elements de decoració i d’il·luminació nadalenca. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.

Precaució en les carreteres

A més, es important seguir les indicacions del Servei Català de Trànsit en cas que conduïu en situació de vent:
 
  • En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.
  • Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
  • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
També es demana als conductors que estiguin atents a les previsions meteorològiques i consultin les incidències viàries abans de sortir de casa o a través del mapa continu de trànsit del Servei Català de Trànsit. Es recomana estar atents a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.

Comenta aquest article