Societat

Festa de Sant Antoni

Els Tres Tombs, l'esmorzar popular i el ball centraran la festa de Sant Antoni aquest cap de setmana

Aquest proper cap de setmana, 20 i 21 de gener, se celebrarà la tradicional festa de Sant Antoni, organitzada per l'Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola de Cambrils

Per Redacció

Imatge d'arxiu dels Tres Tombs de l'any passat
Imatge d'arxiu dels Tres Tombs de l'any passat | Josep Maria Ferrando

Aquest proper cap de setmana, 20 i 21 de gener, se celebrarà la tradicional festa de Sant Antoni, organitzada per l'Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Els actes d’aquesta festa de la pagesia –en honor al patró dels animals domèstics i de treball– començaran el dissabte, a partir de les 9 hores, amb l'esmorzar popular a base de llonganissa, cansalada, pa torrat, oli nou i fruita a les instal·lacions de la Cooperativa (carretera de Montbrió km2). Els tiquets costaran 4 euros. La matinal es completarà amb la trobada d'intercanvi de plaques de cava i una jornada de portes obertes a la Cooperativa Agrícola, a partir de les 10 hores.

Tres Tombs i ball de Sant Antoni

L’endemà diumenge, 21 de gener, durant el matí les cavalleries se concentraran a la zona del parc del Pinaret per participar en l’acte central del programa. A les 11:30 hores hi haurà una missa a l’ermita de la Mare de Déu del Camí i en sortir, a les 12:15 hores, el mossèn farà la benedicció dels animals. Seguidament, s’iniciarà la cavalcada dels Tres Tombs, encapçalada pel grup de Timbalers Cop de Cap de Cambrils. La cercavila de carros tradicionals i cavalls, que donarà tres tombs al voltant de l’Ermita, comptarà amb la participació del Club Hípic Castells, Club Hípico Tomás Santiago i Hípica Herederos de Santiago, la Societat Sant Antoni de Valls i altres participants que s’hi vulguin afegir. El recorregut començarà pel carrer de la Verge del Camí i seguirà per l’avinguda del Baix Camp, el carrer de Jaume Ferran, el carrer de Josep Anselm Clavé, l’avinguda de la Independència i el carrer de la Verge del Camí.
Per acabar la festa, el Palau Municipal d’Esports acollirà a les 18 hores el concert i a les 19 hores el ball de Sant Antoni amb l’Orquestra Rosaleda. L’entrada serà gratuïta i el servei de bar anirà a càrrec del Cambrils Club Hoquei.

L'Ajuntament es fa càrrec de la festa per segon any consecutiu

L'any passat, Cambrils recuperava la festa de Sant Antoni després que l'any 2016 se suspenguessin tots els actes per la fallida de la Caixa Agrària de la Cooperativa Agrícola que va esclatar unes setmanes abans –el 22 de desembre de 2015–. Després d'un any sense festa –el 2016–, el consistori va assumir l'organització del programa, juntament amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola. Aleshores es va decidir concentrar tots els actes en un únic cap de setmana i, enguany, es repetirà aquesta mateixa fórmula. L'any passat, el regidor de Cultura i Festes –Lluís Abella– ja va explicar que "cal preservar unes festes tan tradicionals i tan lligades a la pagesia cambrilenca". Anteriorment, fins l'any 2015, la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària s'encarregaven d'organitzar la festa.

L’Apunt

La setmana dels barbuts

La festa de Sant Antoni se celebra en el moment del pas de l'hivern a la primavera, en un moment clau per al cicle agrícola. Està emmarcada dins la setmana dels barbuts, que es considera la més freda de l'hivern; els barbuts són: Sant Pau, Sant Maür i Sant Antoni. Sant Antoni és el patró dels animals domèstics i de treball. Protegeix els animals de trencadures i malalties i garanteix la fertilitat i el guariment del bestiar.

Aquesta festa era considerada com l'inici del cicle festiu del Carnaval. La gent que sortia a les carrosses anava disfressada, i també al ball de la tarda, considerat el primer ball de Carnaval. Durant molts anys s'havia fet una cercavila amb unes carrosses artístiques, molt guarnides i unes altres satíriques. Els trets més característics de la festa eren la Missa Major de bon matí, la benedicció de les cavalleries i dels animals domèstics, la cavalcada i les cucanyes.