Informació general

Pressupostos

Un ple de pressupostos 'exprés' i sense debat molesta a l'oposició

El passat divendres es va aprovar el pressupost municipal per al 2018 en un ple extraordinari en el què l'oposició va criticar la manca de debat

Per Berta Ruiz

El ple extraordinari es va celebrar aquest passat divendres al matí
El ple extraordinari es va celebrar aquest passat divendres al matí | Lluís Rovira i Barenys

Si pràcticament tots els plens que portem de legislatura han estat de llarga durada –alguns d'aquests maratonians–, el que va tenir lloc el passat divendres al matí va ser tot el contrari –a penes una hora i mitja de sessió–. Aquest fet va molestar a tots els grups de l'oposició perquè pràcticament no hi va haver debat ni discussió ni masses explicacions per part de l'equip de govern, tenint en compte que es tractava del ple extraordinari d'aprovació definitiva del pressupost municipal per al 2018. A destacar que al ple es van absentar la regidora de C's –Patrícia de Miguel– i la regidora no adscrita –Encarni Bello–. La regidora del PP –Carme Cros– es va incorporar un cop iniciada la sessió.

Rebutjades totes les al·legacions

El regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va ser l'encarregat de comentar les al·legacions presentades. Segons va dir, “esperàvem que es presentessin propostes realistes i quantificables, però només ho ha fet l'NMC i tampoc es poden considerar al·legacions, perquè són comentaris o judicis de valor”. Per altra banda, també van presentar al·legacions la secció d'UGT i la Junta de Personal. Totes les al·legacions van ser rebutjades, segons va puntualitzar d'una forma molt tècnica el regidor d'Hisenda. Gila va recordar que el pressupost presentat per l'equip de govern opta per “donar prioritat a l'àrea de la Persona, una gestió econòmica responsable –les liquidacions dels pressupostos dels darrers anys ho avalen– i reduir el deute, perquè sanejar les finances municipals també és un acte de responsabilitat. El pressupost també busca millorar els serveis i els espais públics”.

Cinta Ballesté (no adscrita): "Sembla que només els necessitem (als cambrilencs) per pagar i a l'hora de votar cada quatre anys"

Al torn d'intervencions de l'oposició, la regidora no adscrita –Cinta Ballesté–, també en nom dels seus companys no adscrits Inma Sierra i Santi Gámez– va manifestar que el pressupost no respon a les necessitats reals de Cambrils. Va lamentar que l'equip de govern no tingui un major interès en fomentar àrees com l'ensenyament, la cultura i els serveis socials i va demanar que s'impulsin els pressupostos participatius per demanar el parer dels cambrilencs. “Sembla que només els necessitem al moment de pagar i a l'hora de votar cada quatre anys”, va dir.

Ivan Sanz (AdC): "Manca actitud progressista que atengui als veïns de Cambrils"

En una línia molt crítica, el portaveu de l'Assemblea de Cambrils –Ivan Sanz– va retreure a l'equip de govern que aquest pressupost és “un copia i enganxa” del mandat anterior i va apuntar que el grup del PdeCat-CiU “és el que porta la batuta”. Sanz va criticar la “manca d'actitud progressista amb mesures socials que atenguin als veïns de Cambrils” un cop ja s'ha superat l'equador del mandat, i va lamentar que les àrees que més creixen siguin les de turisme i serveis generals.

David Chatelain (PP): "Els ingressos són massa optimistes i alguns de difícil previsió"

Des del PP, el regidor David Chatelain va fer una extensa explicació tècnica de com funciona la presentació d'al·legacions i va afirmar que “només poden ser de tipus tècnic i formal” –d'acord amb la llei–. Amb aquest comentari, el regidor del PP va retreure al regidor d'Hisenda que digués que cap grup –excepte l'NMC– havia volgut presentar cap al·legació. A continuació, Chatelain va recordar l'argumentari que el seu grup ja havia fet en la sessió d'aprovació inicial. Va manifestar que “els ingressos són massa optimistes i alguns de difícil previsió”. També es va mostrar preocupat pel capítol de Personal i la “política erràtica” que du a terme el govern. Per altra banda, el regidor popular va preguntar una sèrie de qüestions relacionades amb el nou conveni amb Secomsa, l'increment de la taxa del rebut d'escombraries, la política de contractacions i l'avanç de la RLT, entre d'altres. Va recordar que al pressupost de 2017, les modificacions de crèdit van pujar a uns 10 milions d'euros, un 25% del pressupost total i va augurar que aquest pressupost per al 2018 “seguirà el mateix camí”.

Imanol Rico: "És un pressupost fantasma i irreal"

El regidor de C's –Imanol Rico– va reiterar que aquest és “un pressupost fantasma i irreal” que es presenta de cara a la galeria. El portaveu de la formació va dir que “aquesta aprovació tampoc té res de definitiva perquè s'anirà canviant molt durant tot l'any, perquè al 2017 ja es va produir un 25% de modificacions de crèdit. Diuen que les modificacions de crèdit no és una errada, jo penso que sí perquè no dóna valor al document; la gent no sap d'on ve i a on van els diners. Reitero que és un pressupost fantasma perquè tampoc s'han planificat les inversions ni com es finançaran”. Rico va criticar que el govern incrementi l'aportació econòmica en Comunicació perquè, segons va dir, “qui té el favor dels mitjans de comunicació té molt de guanyat. Fer un rentat de cara per crear una imatge positiva del govern”. Altres punts de crítica per part de C's van ser la gran inversió en un esport com el futbol i no en d'altres esports; la poca inversió en ensenyament o l'increment de la partida de Personal en més d'un milió d'euros. Finalment, Rico va voler donar uns consells a l'equip de govern: “una millor gestió dels recursos, una millor negociació amb les empreses –com Secomsa–, recuperar el deute que tenen altres administracions amb l'Ajuntament o buscar majors opcions de finançament per part de l'Estat i dels Fons Europeus”. Segons Rico, “per fer tot això cal treballar i buscar més opcions, però és més fàcil pujar impostos i taxes”.

Oliver Klein (NMC): "Potser l'objectiu és deixar-ho tot per a l'últim any per comptar amb el rèdit dels votants?"

Per part de l'NMC, Oliver Klein va lamentar que, un any més, l'equip de govern hagi desestimat totes les seves al·legacions. A falta d'un any de mandat, segons Klein, “no tenen en compte l'estratègia de futur de Cambrils, van a cop d'improvisació i no tenen capacitat per conduir el vaixell. No estan resolent gens bé, sense capacitat d'inversió a la ciutat, Cambrils no aixecarà el vol”. El portaveu de l'NMC va criticar l'endarreriment d'alguns projectes com l'avinguda de Charles Darwin o l'avinguda de l'Esport i la manca d'idees respecte a d'altres equipaments com el Teatre Auditori, el Forn del Tallero o el Centre Cultural, al qual se li treu poc rendiment. Va afirmar que “potser l'objectiu és deixar-ho tot per a l'últim any per comptar amb el rèdit dels votants?”. Klein també va lamentar que la resposta del regidor d'Hisenda hagués estat “tan poc elegant” i va llançar una bateria de preguntes sobre l'estat de la RLT, Ràdio Cambrils o l'increment de l'àrea de Serveis Generals, entre d'altres.

En el torn de rèplica, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– es va limitar a dir que no volia allargar més el debat i que ja s'havia donat resposta a les al·legacions. Preguntat en diferents ocasions per la RLT, Gila va dir que no era el dia per debatre el tema.

L'oposició molesta per la falta d'explicacions del regidor d'Hisenda

En una nova ronda d'intervencions, el regidor de l'AdC –Ivan Sanz– va dir que “si no es pot debatre, no sé què fem aquí. Només és un pur tràmit”. En una línia similar, el regidor del PP –David Chatelain– va dir que el lloc de discussió és el plenari i va demanar que se li respongués tot el que havia preguntat. Des de C's, Imanol Rico també va lamentar la falta de debat i d'arguments per part del govern. Oliver Klein de l'NMC va criticar que, “mai un ple de pressupostos havia estat així. No donant explicacions, no les donen a la ciutadania. Hem fet preguntes molt directes i no responen a res. El balanç del seu govern no serà pobre, sinó pobríssim. Poca feina, pocs resultats”. El regidor d'Hisenda va tornar a intervenir per dir que ja s'havia donat resposta a tot, davant les protestes d'alguns regidors de l'oposició que demanaven més explicacions.

Per cloure el debat, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va afirmar que la prioritat del govern és l'àrea de la Persona, sanejar les arques municipals i fer una bona gestió dels recursos que repercuteixi en totes les àrees i en tots els serveis que s'ofereixen als cambrilencs. També va dir que se seguirà treballant per obtenir més recursos per Cambrils pel bé de la ciutat i dels seus ciutadans. Amb les seves paraules es va donar per finalitzat el debat, mentre alguns regidor de l'oposició aixecaven el braç per demanar la paraula.

Repetint la votació de l'aprovació inicial, el pressupost municipal es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern i el vot contrari de tots els membres de l'oposició.

L’Apunt

47,6 milions d'euros per al 2018
La xifra del pressupost que va presentar l'equip de govern puja a 43.946.710 euros, que suposa un augment d'un 3,18%, és a dir, 1.352.979 euros més respecte l’'any 2017. A banda, se li sumen 1,7 milions d'euros dels patronats municipals i uns 2 milions d'euros de les empreses públiques Epel Ingesòl i Aparcam. Per tant, la suma de tot plegat és de 47,6 milions d'euros.

Comenta aquest article