Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

Pessebre

Unes 3.500 persones van visitar el Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló

Hi van participar 230 actors voluntaris i més d'un centenar de col·laboradors

Per Redacció

Imatge d'una de les escenes del Pessebre dels Estels
Imatge d'una de les escenes del Pessebre dels Estels | Cedida

El XX Pessebre dels Estels ha deixat un balanç de 3.500 visitants, durant els tres dies que es va representar a Castelló, el poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant que cada Nadal recupera la seva vida. Aquesta és la xifra que ha facilitat l’Associació Masia Castelló que des de fa ja dues dècades organitza aquest esdeveniment amb el patrocini de l’Ajuntament.

Davant aquesta bona quantitat de visitants, l’entitat ha expressat la satisfacció, perquè en aquesta edició s’ha incrementat la mitjana diària de persones que han passat pel Pessebre (un centenar més cada dia), així com el nombre d’espais reconstruïts del poble i de les escenes representades. També ha augmentat el nombre d’actors voluntaris, en superar els 220 i arribar a 230; i s’ha mantingut el nombre de col·laboradors (més de cent), ha precisat l’Associació. La venda d’entrades per Internet (a través del web www.masiacastello.cat), així mateix, s’ha duplicat en relació amb l’edició interior, que és quan es va començar a oferir aquest servei.

Cal tenir en compte, a més, que el XX Pessebre dels Estels va estar obert tres dies, un dia menys del que hi havia previst. En concret, els dies 23 i 30 de desembre i el 6 de gener (la representació del 26 de desembre es va anul·lar com a mostra de condol per l’accident de caça que hi va haver a Vandellòs). La representació del 30 de desembre és la que va aplegar més gent (1.900 persones) i la del 6 de gener la que menys, per les males condicions meteorològiques.

Com a novetats, en aquesta vintena edició, l’Associació Masia de Castelló ha recuperat un corral vell, per posar l’establia del naixement en un lloc més bonic i cèntric de Castelló i ha fet una sènia d’aigua que l’ha fet funcionar un animal (l’ aigua extreta del pou s’ha aprofitat per regar l’hort del pessebre). A més, s’ha obert el celler de “Cal Santo”, una de les cases importants de Castelló del segle XVII, que encara queda dempeus. Els visitants hi han pogut veure la cuina, el forn de pa, el menjador, el foc a terra, l’estable...

En total s’hi ha representat un total de trenta-vuit escenes, gràcies als 230 actors voluntaris i més de 100 col·laboradors que han fet possible que Castelló recuperi, com cada Nadal, la seva vida.

Castelló, un poble medieval deshabitat des de meitats del segle XX

Precisament, el que veritablement fa únic aquest pessebre és el lloc on se celebra. Castelló és un poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que quedà deshabitat a la meitat del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es constituí l’Associació Masia de Castelló i organitzà el seu primer pessebre vivent.

Poc a poc Castelló, gràcies al Pessebre, ha recuperat carrers, parets, eres, cases i algun sostre, aleshores mig enrunats i amagats sota la vegetació. Però no només ha recuperat el seu aspecte físic, sinó també, cada Nadal, la seva vida, aquella que havia tingut a principis del segle passat, quan hi habitaven prop de 120 persones. Així doncs, a Castelló, per Nadal, hi torna a haver ferrer, baster, llatadores, canyisser, fuster... A l’era hi torna a haver garbes, al forn s’hi sent de nou el flaire del pa acabat de fer, a la taverna s’hi canta novament i el fum dalt al bosc del Tossalet delata la carbonera.

Aquest projecte, després de vint anys, segueix en peu. Enguany, Castelló, gràcies a l’esforç de l’Associació i a la inestimable col·laboració dels veïns, encara el futur amb optimisme. Actualment, els treballs de desenrunament se centren en la reconstrucció de “Cal Santo” (casa pairal del S.XVII). Són espais reconstruïts per l’Associació, sempre amb finalitats públiques.

II Concurs d’Instagram

Fins al 9 de gener, els visitants poden participar en el concurs d’Instagram que ha convocat la Regidoria de Turisme per segon any consecutiu, amb els hashtags #pessebredelsestels2017 i #masiacastelló. La persona que hagi fet la millor fotografia s’endurà diversos premis: una estada de dues nits per a dues persones a la Figuerola Resort @Spa, en règim de dormir i esmorzar, que inclou un sopar i una sessió d’spa; un bateig de golf al Pitch &Putt La Figuerola; i un dinar per a dues persones al restaurant Rebost de la Nuri de Masboquera. El dia 14 de gener es publicaran al compte d’Instagram (@turisme_hospitalet) i també a la pàgina de Facebook (Turisme l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors) les 4 imatges finalistes. S’escollirà com a guanyadora la que hagi obtingut més “likes” en total a les dues xarxes socials fins a les 22:00h del dia de publicació i es comunicarà immediatament. Les bases del concurs es poden consultar al web de Turisme: www.hospitalet-valldellors.cat


 

Comenta aquest article