Informació general

Tècnics i representants de totes les Borses Joves d'Habitatge de Catalunya es reuneixen a Cambrils

Per Judit Pinazo



Imatge de la jornada de treball que es va celebrar dimecres a l'hotel Tryp Port
El passat dimecres 11 d'octubre es van reunir a Cambrils representants i tècnics de les 43 Borses Joves d'Habitatge que hi ha a Catalunya. L'objectiu de la trobada, que es va celebrar a l'hotel Tryp Port Cambrils, era fer una valoració de la feina feta per les borses d'habitatge catalanes i presentar noves propostes que es volen impulsar des de la Secretaria General de Joventut de la Generalitat per tal de millorar l'accés a l'habitatge i l'emancipació dels joves. La presentació de la trobada va anar a càrrec del secretari general de Joventut –Olivié Bayón– i el regidor de Joventut de l'Ajuntament –Salvador Matas–. La trobada va incloure també una taula rodona amb la participació de la responsable de Polítiques Socials d'Habitatge de la Direcció General d'Habitatge –Glòria Adelantado–, la cap de Servei de Mediació i Projectes d'Adigsa i el responsable de Polítiques d'Habitatge de la Secretaria General de Joventut –Xavier Mauri–.

Xarxa de Borses Joves d'Habitatge i crèdits d'emancipació

Segons Mauri una de les novetats és la voluntat per part de la Secretaria General de Joventut de crear un model on les borses d'habitatge catalanes, a banda de fer d'intermediaris entre els joves i els propietaris, puguin gestionar, per exemple, la tramitació dels ajuts que ofereix la Generalitat o gestionar els crèdits d'emancipació juvenil. En definitiva, que cada cop les Borses Joves d'Habitatge puguin dur a terme més funcions i al mateix temps que hi hagi una major coordinació entre les 43 borses que hi ha a Catalunya.

Un altra de les novetats que es vol impulsar són els crèdits d'emancipació juvenil amb els quals la Generalitat avalarà els joves davant de les entitats bancàries per tal d'obtenir crèdits per comprar un habitatge. Segons Matas, que les borses de treball puguin desenvolupar més funcions és una necessitat davant de la dificultat d'accés a l'habitatge per part dels joves, que malauradament persisteix. Segons explicava Mauri, els crèdits són d'un màxim de 15.000 euros, per ajudar a comprar o llogar un pis, a un tipus d'interès molt reduït, concretament l'euríbor + 0,75%, un interès semblant al tipus hipotecari, però en aquest cas per un préstec personal.

Segons Mauri, en els últims tres anys uns 5.000 joves a Catalunya han accedit a un habitatge de lloguer a través de les Borses Joves d'Habitatge. Pel que fa a Cambrils, en els dos anys que fa que funciona la borsa s'han allotjat un total de 65 joves amb lloguers a uns preus un 20% inferior als preus de mercat, al voltant dels 350 euros.

Comenta aquest article