Informació general

Anuari

2017, l'any que Cambrils apareix al mapa mundial

L'atemptat jihadista del passat 18 d'agost ha estat el fet informatiu més destacat que la nostra població ha viscut en aquest any 2017

Per Lluís Rovira i Barenys

Memorial de l\'atemptat el 25 d\'agost, el dia de la gran manifestació a Cambrils
Memorial de l\'atemptat el 25 d\'agost, el dia de la gran manifestació a Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

L'any 2017 no ha estat un any qualsevol per Cambrils. L'atemptat jihadista que va patir la nostra població el passat 18 d'agost va col·locar el nom de la població als ulls de tot el món. Cambrils i Barcelona, des d'aquell moment, ja han passat a formar part del macabre mapa del terror jihadista al costat de ciutats com Nova York, Londres, París, Madrid, Berlín,... Recordem que la matinada del 18 d'agost Cambrils va patir un atac terrorista vuit hores després de l'atropellament massiu que es va produir a les Rambles de Barcelona. Els dos atemptats van deixar 16 víctimes mortals i més d'un centenar de ferits. A Cambrils van ser abatuts cinc jihadistes i també va morir una dona de 61 anys a més d'enregistrar-se set ferits, dos d'ells molt greus. Després de l'atemptat es van viure uns dies estranys, amb constants visites de personalitats polítiques al lloc dels fets, la vorera de davant del Club Nàutic. El 25 d'agost Cambrils aplegava la manifestació més gran de la seva història en la què més de 10.000 persones, encapçalades per una nodrida i variada representació política i institucional, van recórrer el passeig marítim des del passeig de les Palmeres fins el Club Nàutic. El memorial que es va instal·lar al lloc dels fets es va mantenir fins el 29 d'agost.

Detingut el promotor del Festival Internacional de Música

En un altre pla totalment diferent, una de les notícies que va sacsejar l'actualitat cambrilenca d'aquest 2017 va ser la detenció per estafa del promotor del Festival Internacional de Música, Antoni Mas, el 13 de juny. Una detenció que deixava el Festival de Música en suspens a poc més d'un mes del seu inici i amb una cartellera ja feta pública. Antoni Mas, director de Publiolimpia, va ser acusat de frau piramidal multimilionari en la denominada operació Auriga així com a presumpte autor d'un delicte d'estafa i falsedat documental. Després d'uns dies d'incertesa sobre si se celebraria el Festival d'enguany, l'Ajuntament va contactar amb l'empresa Concert Studio que va agafar el compromís de fer el festival que estava previst incorporant-hi alguns retocs en la programació.

Enderroc del pont de l'antiga N-340 i posada en marxa de la torre del Llimó

En l'àmbit de les infraestructures locals cal destacar l'enderroc del pont de l'antiga N-340, 50 i pocs anys després de la seva construcció. El 28 de setembre s'iniciaven les obres i a meitats del mes de novembre el pont ja era tot a terra. Les obres de remodelació de l'antic traçat de l'N-340 continuen i està previst que aquest any 2018 s'acabin.

També cal destacar que a meitats del mes de febrer es posava en funcionament la torre del Llimó amb la instal·lació del Departament de Promoció Econòmica com a primera mesura i, posteriorment, amb l'obertura dels espais de coworking.

Obres interminables al nou traçat ferroviari

Una altra infraestructura que avança, tot i que molt lentament, són les obres del nou traçat ferroviari i de la nova estació. En aquest sentit, enguany hi ha hagut una nova visita ministerial a les obres i una nova promesa de terminis. El ministre de Foment Íñigo de la Serna va visitar les obres, el 2 de juny, i va prometre un avançament respecte a l'anterior termini. Segons el ministre,  aquest final d'any les obres haurien d'estar totalment enllestides i la circulació de tren en proves es faria aquest proper mes de gener. La visita es va complementar amb un passeig dalt d'un tren "laboratori" des de Cambrils fins l'Hospitalet de l'Infant.

Cambrils-Vinyols, l'embolic de la zona blava

Cambrils i Vinyols han protagonitzat un episodi estrany en la confluència de carrers que es produeix al barri del Regueral (Cambrils) i del Molí d'Avall (Vinyols). Carrers que es creuen d'un municipi amb l'altre amb zones blaves gestionades per diferents empreses i amb preus diferents. Aquesta situació va provocar força queixes i l'atenció mediàtica de molts mitjans.

Renovació amb Secomsa i nou contracte

L'Ajuntament va acordar, en el ple del mes de gener, la renovació del servei de recollida de residus i de neteja viària amb l'empresa pública Secomsa amb un nou conveni que suposarà un increment de prop d'un milió d'euros anual respecte al preu que hi havia fins ara. El nou preu anual se situa prop dels 6 milions d'euros i contempla un increment de la freqüència i una renovació dels contenidors. L'oposició en ple va votar en contra d'aquest nou conveni, vàlid pels propers vuit anys.

Inestabilitat a la política local

En el panorama de la política local, el 2017 ha estat un any mogut. A finals del mes de gener, van plegar dos regidors de l'equip de govern, la regidora d'Ensenyament i Polítiques Actives d'Ocupació, Montse Masdeu (ERC), i el regidor d'Esports, Benestar Social, Salut i Drets Civils, Alfredo Clua (PSC). La renúncia es va fer efectiva en el ple del 31 de gener i un mes després, a finals de febrer, eren substituïts per Alejandro Garcia (ERC) i Josep M. Vallès (PSC).

D'altra banda, en el decurs de l'any quatre regidors, en aquest cas de l'oposició, han abandonat el partit en el que es van presentar i s'han incorporat com a regidors no adscrits. En el ple del mes d'abril la regidora de Ciutadans, Encarni Bello, deixava el partit i passava a regidora no adscrita, propiciant una crisi dins el partit. El mes d'octubre, la crisi es traslladava al si de l'NMC i en la sessió plenària d'aquest mes es formalitzava la fugida dels regidors Cinta Ballester, Santi Gámez i Inma Sierra que també passaven a no adscrits.

En un altre pla ben diferent, la regidora del PDeCAT, Mercè Dalmau, va ser acusada per la CUP al Consell Comarcal d'haver cobrat irregularment la seva remuneració atenent a que és regidora de l'Ajuntament de Cambrils i consellera al Consell Comarcal del Baix Camp. Aquesta qüestió va acaparar l'atenció mediàtica i va desembocar en la celebració d'un ple extraordinari, forçat pels partits de l'oposició municipal, per demanar explicacions a la regidora sobre aquests cobraments irregulars. Després d'uns moments de tensió, el govern municipal va evitar la reprovació de la regidora Dalmau.

L'1-O i les mobilitzacions

Un altre panorama polític ben diferent s'ha obert a Cambrils i a tot Catalunya d'ençà del referèndum del passat 1 d'octubre. Els cambrilencs van sortir a defensar els col·legis electorals en una llarga jornada de nervis pel boicot informàtic del govern espanyol i per l'amenaça de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que van actuar violentament a diferents seus electorals catalanes. Tot i les circumstàncies difícils a Cambrils es van enregistrar 6.189 votants amb un 92% a favor de la independència de Catalunya.

L'onada repressiva que s'ha desfermat per part de l'estat espanyol des d'aquesta fita, amb empresonament de polítics i líders d'entitats, la intervenció de la Generalitat i la dissolució del Parlament ha propiciat un seguit de concentracions de protesta i de mobilitzacions. A destacar la creació del Comitè de Defensa de la República, força actiu des de la seva creació aquest passat mes d'octubre.

El darrer capítol han estat les eleccions d'aquest passat 21-D en les que es va arribar a una participació rècord a tot Catalunya i també a Cambrils. A nivell local, Ciutadans ha estat la força guanyadora mentre que a nivell català, tot i la victòria de Ciutadans, els partits independentistes han mantingut la majoria absoluta.

Cambrils perd dues línies de P3

Aquest passat inici de curs s'ha materialitzat la pèrdua de dues línies de P3 a l'ensenyament públic cambrilenc. Les escoles marinada i Joan Ardèvol han passat de dues línies de P3 a una cadascun d'ells. En total, Cambrils ha passat de les 15 línies que tenia el curs passat a les 13 actuals. Aquest fet va motivar la creació de la Taula pel Suport a l'Educació de Cambrils per intentar evitar aquest fet. Finalment la pèrdua de les dues línies va ser un fet.

Els bronzes romans es queden definitivament a Cambrils

En el pla cultural, una de les notícies destacades de l'any ha estat el fet que la Generalitat hagi concedit el dipòsit definitiu dels bronzes romans descoberts al jaciment de la Llosa, ara fa 25 anys. Aquesta concessió es va fer efectiva el mes de maig de 2017.

D'altra banda, el Parc Samà encetava una nova explotació a càrrec de l'empresa Expertus amb una rentada de cara de tot el recinte i una nova proposta oberta a la ciutadania.

Quatre equips pugen de categoria

En l'àmbit esportiu es pot dir que ha estat un bon any per a l'esport cambrilenc ja que diferents equips han aconseguit l'ascens. En futbol, el Reus B Cambrils ha pujat a la Tercera Divisió; en futbol sala el CFS Laguna ha pujat a la Divisió d'Honor Catalana; en handbol, el CH Cambrils ha pujat a la Lliga Catalana i en bàsquet, el CB Cambrils ha pujat a la Tercera Catalana. Per contra, en hoquei, el Cambrils CH ha baixat a Segona Catalana.

En un altre aspecte, cal destacar la celebració del "Mundialito" de futbol, el passat mes d'abril, amb la participació d'uns 4.000 jugadors pertanyents a 200 equips de 45 països diferents. La polèmica va venir associada al fet que la pista d'atletisme, que és on es van col·locar les graderies per a la cerimònia d'Inauguració, va quedar força malmesa.

També cal destacar el fet que el Club Nàutic hagi aconseguit renovar la concessió de la dàrsena esportiva per 25 anys més.

 

Comenta aquest article