Informació general

INNOCENTADA

Innocentada | Aturades les obres d'enderrocament del pont de l'antiga N-340 per una troballa arqueològica

Tot sembla indicar que es podria tractar de part del paviment de la Via Augusta que vorejava la costa

Per Redacció

Arqueòlegs treballant en les restes de la calçada romana
Arqueòlegs treballant en les restes de la calçada romana | Cedida
La sorpresa ha estat trobar un element indicador de l'existència d'un "lupanae" vora la via romana

Les obres d'enderrocament del pont han quedat momentàniament aturades per la troballa de traces del que podria ser el paviment romà de la Via Augusta. A finals de la setmana passada les màquines van deixar de retirar les runes del pont i un equip d'arqueòlegs van iniciar els treballs de reconeixement i inspecció de les restes trobades.

Tot sembla indicar que es podria tractar de part del paviment de la Via Augusta que vorejava la costa mediterrània i que unia Narbona amb Cadis, passant per ciutats com Girona (Gerunda), Tarragona (Tarraco), o Tortosa (Dertosa) o València (Valentia). Aquesta via romana era un eix de comunicació molt utilitzat per al transport de mercaderies que es produïen a les diferents zones per on transcorria. La via seguia la traça de l'antic camí protohistòric que s'anomenava camí d'Hèrcules i que connectava el litoral de la península ibèrica amb la península itàlica.

Precisament les restes es troben molt a prop del carrer que porta precisament el nom de Via Augusta i que està sobre un tram de l'antic camí real de Barcelona a Tortosa i València, que voreja el Museu Molí de les Tres Eres i la part nord del Palau Municipal d'Esports, camí que es va establir sobre la pròpia via romana.

Sorpresa per la troballa d'un element de senyalització especial

La sorpresa ha estat, però, trobar en una de les lloses del paviment romà una inscripció en relleu d'un penis. Aquesta indicació era pròpia per assenyalar la direcció i distància a que es trobava un prostíbul, un lupanae, i semblaria indicar doncs, que prop del lloc on s'ha trobat el paviment hi hauria un establiment dedicat a les pràctiques sexuals remunerades.

La pròpia forma fàl·lica del relleu funcionaria a manera de fletxa orientativa i la seva mida, multiplicada per 50 vegades, marcaria la distància que restava fins al prostíbul, que sembla indicar que se situaria sobre l'actual plaça de l'Ajuntament.

Detall del relleu trobat sobre una llosa de la calçada romana | Foto cedida

 

Comenta aquest article