Cultura

Araceli González: "Em va commoure la història del setge de Cambrils i per això, la trama de la meva novel·la comença aquí"

Per Berta Ruiz

Araceli González, Joan Miquel Nadal, Lluís Abella i Ramon Pedrós, ahir, en la presentació del llibre "El Corpus de Sang"

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la presentació del llibre "El Corpus de Sang", d'Araceli González Marsó. La presentació d'aquesta novel·la històrica de l'editorial Lakibuks va comptar amb la presència de la seva autora i del regidor de Cultura i Festes –Lluís Abella–, a més de la de l'exalcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, i del responsable de l'editorial Lakibuks, Ramon Pedrós.

"El Corpus de Sang" és una novel·la ambientada en la Guerra dels Segadors i amb un clar protagonisme de Cambrils i el Setge que va patir l'any 1640 en el centre d'aquesta història. La novel·la és obra de l'osonenca Araceli González Marsó –del municipi de Torelló–, i arrenca amb els dramàtics fets del Setge de Cambrils, un dels episodis més cruels de la Guerra dels Segadors. L'autora crea una trama que li permet acostar-se a la Catalunya del segle XVII a través d'uns personatges de ficció que són dos germans cambrilencs, de nom Peronella i Bartolí, que es mouen pels escenaris de la guerra, la fam i la pesta a Tarragona, Barcelona o Vic i que continuen per Nàpols, Egipte o Tunis. Tal com ha explicat l'autora a revistacambrils.cat, "la trama comença a Cambrils, quan els segadors es veuen assetjats per l'exèrcit felipista que assetja el poble, mata a 700 patriotes catalans i les principals personalitats del poble són penjades a les muralles. El personatge principal és el de la Peronella i el seu germà Bartolí que comencen una aventura que els du arreu de Catalunya lluitant contra l'exèrcit felipista. La història s'allarga durant els 12 anys de la guerra i recalco molt Cambrils perquè els principals personatges han nascut aquí, són cambrilencs".

Segons ha dit González, "m'agrada molt llegir història i vaig poder aprofundir en el que va succeir a Cambrils durant la guerra dels Segadors. Em va semblar molt fort el que va passar aquí i ho vaig voler traslladar a la meva novel·la, també com una mena d'homenatge a totes les víctimes d'aquella guerra. De fet, em va inspirar molt com la gent de Cambrils s'hi va bolcar tant, em va commoure la història de Cambrils i per això vaig voler començar la història aquí al poble".

Aquesta és la segona novel·la d'Araceli González –la primera en català– després de la seva primera obra en castellà publicada l'any 2013, titulada "Viaje al valle dormido". Per altra banda, aquest és el segon llibre que publica Lakibuks, una petita editorial cambrilenca que es presentava fa uns mesos amb el primer llibre, "La máquina del tiempo", de l'asturiana Nieves Álvarez.

Comenta aquest article