Cultura

José Beut, Mireia Vancells i Jesús M. Tibau, guanyadors dels Premis Vila de Cambrils

Per Berta Ruiz

L'’Ajuntament de Cambrils va lliurar, ahir al migdia, els tres premis Vila de Cambrils 2017: el 27è Premi de Fotografia, el 6è Premi de Poesia i el 7è Premi de Narrativa Marítima Josep Lluís Savall. L’acte, que va tenir lloc a la Sala de Plens, va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Cambrils, –Camí Mendoza–; el regidor de Cultura –Lluís Abella–, el director territorial del Departament de Cultura de la Generalitat –Jordi Agràs– i d'altres regidors de consistori cambrilenc. Durant l'acte, tant l'alcaldessa com el regidor Lluís Abella van exposar que l'Ajuntament segueix apostant per la cultura i per la promoció artística dels creadors en les diferents vessants. Tots dos es van congratular de poder recuperar l'anualitat de tots els premis, després d'un període de dificultat econòmica.

El primer premi que es va lliurar va ser el de fotografia. La convocatòria, organitzada per l’Agrupació Fotogràfica Cambrils, ha rebut enguany 1.628 fotografies de 145 autors provinents de 31 països d’arreu del món. Es van reconèixer els millors fotògrafs i fotografies de cadascuna de les quatre categories: retrat, street photo, lliure en color i lliure en monocrom. El jurat va acordar, per unanimitat, concedir el premi de millor autor del saló –per haver obtingut la millor puntuació en les quatre modalitats del premi guardonat amb 1.000 euros, i "Blue Pin" de la Fédération Internationale de l'Art Photographique– a José Beut Duato, de València.

Els altres premiats van ser:
- Secció lliure en monocrom (Medalla Daurada FIAP), a l'obra "Geometria Elíptica", de Javier Ortiz Moreno de Tolosa.

- Secció lliure en monocrom (Esment d'honor FIAP), a l'obra "Llac i caiacs", de Josep Maria Molist i Vilanova, de Santa Eulàlia de Ronçana

- Secció lliure en color (Esment d'honor FIAP), a l'obra "Escalera blanca", de Javier Ortiz Moreno de Tolosa

- Secció retrat (Medalla Daurada FCF) a l'obra "Lectura" de Bernardo Badenas, de Sant Boi de Llobregat.
 
- Secció retrat (Medalla de Plata FCF) a l'obra "Emma" de Lluís Remolà Pagès de Sant Feliu de Llobregat.

Premi de Narrativa Marítima

A continuació, es va lliurar el Premi de Narrativa Marítima, que vol promoure la llengua catalana escrita i posar en valor el mar com a element molt important en el desenvolupament de Cambrils. En aquesta ocasió el premi va recaure en Mireia Vancells Martí per l'obra "Aritmètica del crim" –guardonada amb un premi en metàl·lic de 3.000 euros en concepte de drets d’autor–, així com l’edició de l’obra guanyadora a càrrec de l’Editorial Cossetània. L'autor, molt emocionada al recollir el premi, va comentar que aquesta obra combina la temàtica marítima, amb la policíaca i la matemàtica. Vancells va fer referència a l'atemptat terrorista que va patir Cambrils el passat mes d'agost i com el municipi ha seguit endavant i s'ha refet amb esperit de supervivència. També va agrair l'aposta cultural de l'Ajuntament de Cambrils amb aquests premis i amb el suport a la llengua catalana.

Mireia Vancells (1964), que va néixer a Terrassa i, des de 1996, viu a Premià de Mar. Vancells es va llicenciar en Filologia Anglo-Germànica per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1989. El seu coneixement de llengües estrangeres la va conduir aleshores a desenvolupar la seva tasca professional en l'àmbit de l'exportació en el si de diverses empreses industrials, feina que du a terme encara actualment. Des de l'any 2008, moment en què va escriure la seva primera novel·la, combina aquesta activitat laboral en un departament internacional amb l’escriptura, a la qual dedica gran part del seu temps lliure. Cal destacar que la seva relació amb el mar és intensa, ja que va ser regatista durant uns anys i quan arriba l'estiu sovint s'embarca per fer viatges a vela.

Les seves novel·les publicades són «El secret de la germandat»  (Bubok, 2009); «Negra memòria» (Cossetània, 2013), guanyadora del 4t Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall l'any 2012; «La carpeta de Vílnius»  (Bubok, 2015), i «L’home de Déu» (Cossetània, 2017), guanyadora del XXXIV Premi de Narrativa Ribera d’Ebre l'any 2016.

Premiats en l'apartat de Poesia

Finalment, el jurat del Premi de Poesia va donar a conèixer els dos poemes seleccionats entre els 60 treballs presentats a aquesta 6a convocatòria. El primer premi –500 euros– va ser per a Jesús Maria Tibau i Tarragó per l’obra “Olor de Capvespre”, mentre que el segon premi –200 euros– va recaure en Lluís Font i Olivé pel poema “Cavalls cap a la fosca”.

El guanyador, Jesús Maria Tibau Tarragó, és natural de Conudella de Montsant i tortosí per amor. Tot i que s’ha especialitzat en relats breus i molt breus, Tibau ha publicat també poemaris, dietaris i una novel·la, en un total de 13 llibres en solitari i uns 25 de col·lectius. Ha obtingut una quinzena de premis en narrativa, poesia i   novel·la, així   com per la seva trajectòria d’activista cultural, com ara el Mèrit de les lletres ebrenques. Condueix el programa de televisió “Tens un racó dalt del món” (un anagrama del nom del seu poble que també dóna nom al seu primer llibre i al seu bloc. Coordina el Club de lectura de la Biblioteca de Tortosa, d’on és escriptor de capçalera i organitza, entre altres, les Jornades literàries de Cornudella de Montsant. El seu lema és que algun dia vol viure del “cuento”.

El segon premi va ser per a Lluís Font i Olivé, que va néixer de Torrelavit (Barcelona). És enginyer industrial de professió i també amb el Grau en Administració i Direcció d'Empreses. En l'actualitat treballa en l'àmbit del control de gestió en una empresa del món de la salut. És  aficionat als esports, a la música i a la literatura, entre d'altres. 

Durant l’acte hi va haver tres actuacions a càrrec del Trio de corda de l’Escola Municipal de Música de Cambrils, format per les alumnes Ariadna Albesa (violí), Mertixell Porta (viola) i Júlia Olivé (violoncel). Després del lliurament de guardons, es va inaugurar l’exposició del 27è Premi de Fotografia Vila de Cambrils, que es podrà visitar a la Sala Àgora de l’Ajuntament fins el 27 de gener de 2018. Al hall de l'Ajuntament, els assistents van poder degustar un aperitiu amb l'acompanyament musical del Duo Brox.

Comenta aquest article

Galeries relacionades