Informació general

L'Ajuntament cobrarà 2 milions d'euros del deute pendent de la Generalitat per les obres de l'Hospital Lleuger

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de l'Hospital Lleuger de Cambrils

El ple ordinari celebrat el passat divendres al matí va aprovar una addenda complementària al conveni subscrit l'any 2006 entre el Departament de Salut de la Generalitat i l’Ajuntament de Cambrils per finançar les obres de reforma i ampliació del centre d’atenció primària i construcció de l’Hospital Lleuger de Cambrils. Aquesta addenda, tal com va explicar l'alcaldessa –Camí Mendoza–, permetrà el cobrament de 2 milions d'euros del deute que la Generalitat té amb l'Ajuntament de Cambrils, ja que en el seu moment el consistori cambrilenc va assumir el cost de l'obra. Segons va explicar Mendoza, l'acord arriba després de diverses reunions entre l’Ajuntament i el Departament de Salut que han aconseguit que als pressupostos de la Generalitat ja incloguin, per primera vegada, una partida per fer front a aquest pagament. Per altra banda, l’addenda no impedeix que es puguin continuar fent gestions per aconseguir el pagament de les despeses financeres derivades d’aquest avançament dels diners. De fet, a banda d'aquests 2 milions d'euros, quedaria pendent el cobrament 1,2 milions d'euros d'interessos. El punt va ser aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern i de la regidora no adscrita, Cinta Ballesté. L'NMC, el PP, l'Assemblea de Cambrils i els regidors no adscrits Inma Sierra, Santi Gámez i Encarni Bello es van abstenir, mentre que C's va votar en contra.

L'oposició demana que es reclamin 1,2 milions d'euros d'interessos

De fet, el punt va ser força criticat pels grups de l'oposició perquè, segons van dir,  l'Ajuntament hauria de reclamar el total de 3,2 milions d'euros que la Generalitat deu al consistori. En aquesta línia, el portaveu de l'AdC –Ivan Sanz– va insistir que aquest és "un problema històric" i que, a banda dels 2 milions d'euros encara faltaran 1,2 milions d'euros d'interessos que s'haurien d'incloure en aquesta reclamació.

Per la seva part, el portaveu del PP –David Chatelain– va argumentar la seva abstenció. Segons va dir, "no volem no cobrar aquests 2 milions d'euros, però queden pendents 1,2 milions d'euros perquè va ser un compromís de la Generalitat. Aquesta addenda sembla una renúncia al cobrament d'aquests interessos".

Amb un to més crític, el regidor de C's –Imanol Rico– va dir que, "no entenem perquè hem d'acceptar la pèrdua d'aquests 1,2 milions d'euros. Sembla que s'estigui renunciant a aquesta quantitat. No són capaços de pressionar per defensar els interessos de Cambrils i renuncien a perdre 1,2 milions d'euros".

El regidor de l'NMC –Oliver Klein– també va afirmar que "cal penalitzar el comportament de la Generalitat, perquè reconeix als pressupostos la quantitat de 2 milions d'euros però eludeix els interessos. Hem de reclamar aquests diners perquè són nostres".

L'alcaldessa –Camí Mendoza– va afirmar que "el compromís del govern era que com a mínim constés el cost del finançament de l'Hospital. Mai interiorment s'havien reconegut els interessos per la Generalitat i hi ha la possibilitat de seguir reclamant aquests interessos". A aquestes paraules, David Chatelain del PP va dir que, "no és cap rècord aconseguir que paguin el que deuen. En l'anterior mandat sempre es va reclamar la quantitat íntegra que és de 3,2 milions d'euros".

Comenta aquest article