Cultura

Les Maletes Coeducatives "Vivim Igual" ja viatgen per les escoles en pro de la igualtat de gènere

Per Berta Ruiz

Presentació de les Maletes Coeducatives, ahir al matí a la Biblioteca Municipal. D'esquerra a dreta: Nuri Mariné, Lluís Abella, Mònica Romano, Josep Maria Vallès, Camí Mendoza i Eva Ferré

Quatre maletes plenes de contes, guies, novel·les i DVD’s ja viatgen per les escoles i instituts cambrilencs amb l'objectiu de fomentar la igualtat, el respecte i la tolerància entre l'alumnat i trencar amb els estereotips i rols de gènere tradicionals. El projecte, impulsat de forma transversal per l'Àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament i l'Àrea de Cultura de la mà de la Biblioteca Municipal– porta per títol Maletes Coeducatives "Vivim Igual". Ahir al matí, a la Biblioteca Municipal, tenia lloc l'acte de presentació d'aquesta iniciativa que s'ha posat en ple funcionament aquest curs escolar. Hi van ser presents l'alcaldessa –Camí Mendoza–, el regidor de Benestar Social, Salut i Drets Cívics –Josep Maria Vallès–, el regidor de Cultura –Lluís Abella–, la tècnica d’Igualtat –Mònica Romano–, la bibliotecària –Eva Ferré– i l'artista local –Nuri Mariné– encarregada d'il·lustrar les Maletes Coeducatives.

Quatre maletes amb 180 obres

Tal com va explicar la bibliotecària –Eva Ferré–, s'han preparat un total de quatre maletes: tres per a les etapes d'Educació Infantil i Primària i una altra juvenil, adreçada a l'alumnat de secundària. Cada maleta conté una quarantena de contes, llibres i d'altres materials audiovisuals. Per tant, s'han seleccionat unes 180 obres –118 per a als alumnes més petits i 62 per als alumnes de major edat–. Els llibres d'infantil i primària estan dividits en cinc grans temes: Els estereotips de gènere i els seus rols; Els oficis tradicionalment masculins-femenins. Les tasques de la llar; Resolució de conflictes quotidians amb diàleg i comunicació; La diversitat sexual, la diversitat familiar i les noves masculinitats i Grans dones, el paper històric de la dona en la nostra societat. Les obres juvenils i el fons audiovisual tracten temes com: El maltractament i la violència de gènere; El paper de la dona en la societat actual i en les societats desenvolupades, estereotips de gènere i el seu rol; Identitats i estereotips de gènere, diversitat sexual LGBTI i Grans dones, el paper històric de la dona en la nostra societat. Tot aquest material va acompanyat d'unes guies de suport que detalla el contingut del material i seu àmbit de treball perquè des dels centres educatius es pugui triar quins temes volen tractar.

Els centres escolars i la comunitat educativa poden sol·licitar qualsevol de les Maletes Coeducatives a través d'una sol·licitud a la pàgina web de la Biblioteca Municipal i després han d'acudir a recollir el material. En principi, el préstec és d'un mes, però es pot allargar durant un trimestre en funció de la demanda. A més, tot el material que es pot trobar dins de les maletes s’ha incorporat paral·lelament al fons de la Biblioteca per poder ser adquirit en préstec per qualsevol usuari.

Potenciar al igualtat entre homes i dones

L'alcaldessa ha destacat el compromís del govern amb la coeducació i ha explicat que l’objectiu de la iniciativa és "facilitar eines pedagògiques als equips docents per reforçar la seva tasca quotidiana a favor d’una educació que potencia la igualtat real d’oportunitats". A continuació, el regidor Josep Maria Vallès ha assegurat que "la igualtat de dones i homes és un valor cabdal i que els estereotips i rols de gènere únicament perpetuen discriminacions i abusos". Per la seva banda, el regidor Lluís Abella ha parlat de l’accés a la informació com a element clau i que des de la Biblioteca es treballa per adequar els materials a les necessitats socials. La tècnica d’Igualtat, Mònica Romano, ha afirmat que el conte és un dels recursos didàctics més potents perquè els infants i joves s’apropen i s’identifiquen en una manera de veure el món. Però també ha posat de manifest els rols i estereotips de la literatura infantil  juvenil que sovint transmeten valors sexistes.

Comenta aquest article