Informació general

"Trobarem els nostres familiars", taula rodona amb l'impulsor del banc d'ADN de Desapareguts de la Guerra Civil

Per Josep Maria Ferrando

Gerard Martí parlant amb Josep Maria Ferrando, un dels testimonis presents a l'acte

El Centre Cultural i Ocupacional va acollir, ahir al vespre, la taula rodona que amb el nom  “Trobarem els nostres familiars?” va desenvolupar Roger Herèdia un dels impulsors del Banc d’ADN de Desapareguts de la Guerra Civil a Catalunya. Aquest és un  projecte personal que, finalment, ha estat assumit per la Generalitat i que té com objectiu el recull d’ADN dels familiars de persones que a la Guerra Civil i als inicis del franquisme van ser mortes i enterrades la majoria de vegades en fosses identificades, o no identificades, dintre del territori català. Les primeres paraules de Roger Herèdia van ser per retre homenatge al president Lluís Companys, en motiu del recent aniversari del seu afusellament, i va recordar que l’any 2017 la seva sentència de mort continua vigent, com la de milers de judicis sumaríssims.

Roger Herèdia va explicar que la seva implicació en aquest projecte va venir a rel de la desaparició del seu avi a la batalla de l’Ebre. Va fer un breu repàs del complicat recorregut institucional per fer possible al creació del Banc d’ADN i, sobretot, va reiterar que l’objectiu número u és la identificació i retorn de les despulles dels desapareguts als seus familiars. Per Roger Herèdia és una qüestió de dignitat i justícia. Va exposar que els tràmits i recursos per donar aquest ADN són molt fàcils i indolors i que servirà al seu dia per identificar les restes. Només cal apuntar-se al cens de persones desaparegudes de la Generalitat, obrir el l’aplicació d’identificació genètica on hi ha diversos documents i finalment  desplaçar-se a l’Hospital de la Vall d’Hebron per fer l’extracció de  l’ADN. Actualment hi ha incloses en aquest cens cinc mil set-centes famílies i les mostres recollides de les víctimes arriben gairebé al miler.

Més de cinc-centes fosses a tot Catalunya

Herèdia va explicar, també, que amb la voluntat política de l’actual Govern de la Generalitat s’ha fet una actualització del mapa de fosses, cent-vint i set documentades fa molt poc a les terres de l’Ebre, i amb un total a Catalunya de més de cinc-centes fosses amb indicis de víctimes. I abans d’acabar l’any s’hauran fet vint-i-set intervencions en fosses. I pels propers anys està previst donar continuació a aquesta línia d’obertura de fosses.

L’emotiu testimoni de les famílies

A l’acte també hi eren presents tres famílies que van explicar la incertesa i el patiment pel destí dels seus familiars a ran de la seva desaparició o empresonament. Primer va intervenir la Paquita Ill Blasco, que va explicar com es van assabentar de la mort del seu pare, Francisco Ill Rovira. Ella ja no el va conèixer, perquè quan va néixer feia cinc mesos que era mort. El que li va explicar la seva mare és que a través d’un altre cambrilenc van saber que va morir a l’hospital de Vic. Ningú més els va avisar. Pel que saben està enterrat en una fossa comuna dintre del cementiri de Vic.
L’altre persona que va intervenir va ser M. Rosa Bertran Gonzàlez. En el seu cas va explicar que el seu pare, Arcadi Bertran Ortoneda,  va poder salvar la vida i que va estar cinc anys a la presó a València, i que gràcies al Germans de la Salle no el van matar. Va ser un dels cent-nou cambrilencs que van patir represàlies. L’altre testimoni va ser de Josep M. Ferrando Vidal. Va explicar la desaparició del seu germà Francisco Ferrando Vidal, que als divuit anys va ser reclutat per anar a la batalla de l’Ebre, la família calcula que va morir l’agost de l’any 1938, però durant més de setanta-cinc anys el van donar per desaparegut perquè al finalitzar la guerra no van aconseguir saber què havia passat. Va ser fa uns quatre anys que gràcies a l’anterior arxivera Montserrat Flores i al director del Museu d'Història, Gerard Martí, van saber que estava inscrit com a difunt a la Torre de Fontaubella. La família es va posar en contacte amb l’historiador local, Albert Sabaté, i van poder saber més coses, que segurament estava ferit i l’havien portat a l’estació de Pradell de la Teixeta on hi havia el tren hospital. Allí possiblement va morir i està enterrat en una de les fosses que hi ha a l’entorn de d’aquesta estació.

Aquest acte va estar organitzat per l’Antena URV, l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils, dintre del Cicle de Tardor que enguany porta per títol "La victòria fou el silenci".

A l'esquerra, l'arxiver Pedro Otiña i, al seu costat Roger Herèdia, un dels impulsors del Banc d'ADN de Desapareguts de la Guerra Civil a Catalunya

Comenta aquest article