Informació general

El govern dóna un pas més en l'equiparació salarial de la Policia Local amb els Mossos d'Esquadra

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu d'uns vehicles de la Policia Local de Cambrils

El ple extraordinari del passat 6 d'octubre va fer un pas més en l'equiparació salarial de la Policia Local de Cambrils amb els Mossos d'Esquadra. Concretament, es va aprovar –amb els vots a favor de l'equip de govern i les abstencions dels grups de l'oposició– el pagament del segon tram de nivell III de la Policia Local. A destacar que, en el moment de la votació, la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat –Yolanda Quílez– es va absentar uns minuts, fet que posteriorment li van recriminar des de l'oposició, tenint en compte que ella és la responsable del cos policial.

El tema es remunta a l'any 2010

El tema en qüestió es remunta a un ple extraordinari del 30 de desembre de 2010. Aleshores es va aprovar l'equiparació salarial de la Policia Local amb els Mossos d'Esquadra, fruit de l'acord aconseguit entre l'equip de govern d'aleshores –encapçalat per l'alcalde Robert Benaiges–, el cos de seguretat i els sindicats policials. Aquest acord arribava uns mesos després que esclatés un conflicte en el sí de la Policia Local amb un clima de treball que els sindicats van definir com "insostenible" i que va desembocar en la sortida de l'aleshores cap de la Policia Local –Francesc Martínez–, el segon dels tres caps de la Policia Local d'aquell mandat.

Es va acordar un increment progressiu en tres anys, des de 2011 a 2013

L'acord consistia en una millora salarial que s'havia de produir progressivament en tres trams durant els tres anys següents. És a dir, l'any 2011 s'havia d'incrementar el sou un 33%; l'any 2012 un 33% i l'any 2013 un 34%. Les xifres que es van donar aleshores van ser que els agents de la Policia Local havien de cobrar un mínim de 32.000 euros bruts anuals durant 2011 –més altres complements que situaven el sou en uns 34.000 o 35.000 euros bruts anuals–. Per a l'any 2013, es preveia un sou d'entre 37 i 38.000 euros bruts anuals.

L'any 2012 es va suspendre l'increment per un Reial Decret Llei

L'any 2011 es va fer efectiu el primer tram, és a dir, un 33% d'increment. L'any 2012 però, ja no es va poder incrementar el segon tram. L'acord salarial es va haver de suspendre pel Reial Decret Llei 20/2011, de 30 de desembre, de Mesures Urgents en Matèria Pressupostària, Tributària i Financera per a la Correcció del Dèficit Públic. Aquest Reial Decret va suspendre l'acord i van quedar pendents el segon i el tercer tram d'increment salarial. Enguany, després de negociacions entre representants dels treballadors de la Policia Local i l'Ajuntament de Cambrils s'ha acordat l'aplicació del segon tram, és a dir, un 33% d'increment del sou, afectiu a partir de l'1 de juliol de 2017 (per tant, amb caràcter retroactiu). Segons han informat des de l'Ajuntament de Cambrils, aquest increment no suposa un increment de la massa salarial sinó una redistribució, perquè fins ara se'ls equiparava el sou amb plusos i gratificacions. És a dir, se'ls incrementarà el sou però deixaran de percebre algunes gratificacions i es quedaran amb unes quantitats similars. Després de l'aplicació d'aquest segon tram quedarà pendent el tercer i últim tram, un 34% més.

L'oposició critica que una part de la plantilla surt perjudicada

En el torn d'intervencions de l'oposició, el regidor de l'Assemblea de Cambrils –Ivan Sanz– va comentar que aquest és un tema històric que es remunta a l'any 2010 i que calia resoldre. Sanz va explicar que aquesta decisió s'havia pres en una assemblea de la Policia Local i que, malgrat l'acord de la majoria, hi ha un grup d'un 25% d'agents del cos que sortirà perjudicat.

En una línia força crítica, el regidor del PP –David Chatelain– va dir que, "aquesta mesura no acaba de satisfer a una part de la plantilla de la Policia Local. Es produeixen increments no lineals, han de renunciar a diferents plusos, etcètera. Tot plegat és complicat i, a més, enmig d'un procés d'elaboració de la RLT (Relació de Llocs de Treball). És una molt mala praxi aquestes pujades retroactives i crec que vostès estan duent a terme una política de personal molt erràtica. Cal implementar la RLT de forma ràpida".

Des de C's, el seu portaveu –Imanol Rico– va explicar que, "totes les decisions en Personal generen molts dubtes dins de la casa i també entre l'oposició. Són decisions que creen conflictes com vam poder veure fa unes setmanes amb la sala de plens plena de treballadors protestant. Amb aquestes decisions arbitràries demostren no tenir el tacte suficient com per treballar bé el tema i que tothom estigui satisfet amb les mesures". Finalment, Rico també va posar en dubte que no es produeixi cap increment de la massa salarial i va apuntar que una part de la plantilla se sent perjudicada.

Finalment, des de l'NMC, Oliver Klein va anunciar un vot d'abstenció "crític", perquè segons el govern, se'n beneficia la majoria de la plantilla, però hi ha una altra part que surt perjudicada.

Comenta aquest article