Cultura

Salvador Sarrà: "Hem fet una medicina molt tecnològica i avançada, però potser hem oblidat què és ser metge: tenir una persona al davant"

Per Berta Ruiz

Conferència del metge cambrilenc Salvador Sarrà, ahir al vespre

Ahir al vespre, al Centre Cultural, s'inaugurava oficialment el curs 2017-2018 de l'Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Cambrils. El torn de parlaments va anar a càrrec del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Lluís Abella–, el vicerector de la URV –Jordi Tous– i l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– i el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí. En les seves intervencions, tots van posar en valor la consolidació d'aquesta programació d'activitats, que enguany compleix el seu desè aniversari, i que acosta el coneixement, la cultura, la ciència, la divulgació i l'aprenentatge al ciutadà.

Salvador Sarrà:
"Hi ha un sistema que informatitza, que generalitza, que numera i que funcionaritza tota l'activitat"

Per encetar el nou curs, el director del Museu d'Història –Gerard Martí– va presentar el primer conferenciant del nou cicle de Veus Cambrilenques, un programa que pretén donar un espai a aquelles figures cambrilenques que treballen en l'àmbit de la docència, de l'ensenyament i de la ciència. En aquesta ocasió es va comptar amb el cambrilenc Salvador Sarrà Moretó, metge director del Servei d'Urgències de l'Hospital Sant Joan de Reus i professor del Mòdul de Medicina d'Urgències, Emergències i Catàstrofes de la URV. Sota el títol "Rehumanitzar la medicina", Sarrà va explicar, d'una forma molt amena i propera, l'evolució de la medicina en aquests últims anys. "Des de que jo vaig acabar fa 29 anys hi ha hagut molts avenços al món i dins d'això hi ha la medicina. Això s'ha notat molt en la base de la medicina que és el tractament a la persona. Hem fet una medicina molt tecnològica, molt bona, molt avançada, i potser ens hem passat una mica de frenada i hem oblidat què és ser un metge: que és tenir una persona al davant" va explicar Sarrà a revistacambrils.cat. Segons va afegir, "hi ha molts condicionants –com per exemple els econòmics– que fan que un metge tingui 5 minuts per estar amb un pacient. O també 'la canalla' (els nous estudiants de medicina) que pugen són molt bons tècnicament, han nascut amb un ordinador al braç –jo no vaig estudiar amb ordinador– i ara ho centren tot en la tecnologia. També hi ha un sistema que informatitza, que generalitza, que numera i que funcionaritza tota l'activitat. Això fa que el metge es contamini i sigui un funcionari de la salut. Però crec que tot són etapes i la gent tornarà a gaudir d'aquell metge que l'escolta".

Durant tota la seva trajectòria professional, Salvador Sarrà va comentar que sempre ha treballat en urgències però, per altra banda, també toca la medicina de capçalera a una consulta a Cambrils. "Compagino una medicina més de guerra, més exigent, de la tecnologia i del no parar amb una medicina més propera", va dir.

Acte d'inauguració oficial del nou curs de l'Antena del Coneixement de la URV. D'esquerra a dreta: Gerard Martí, Camí Mendoza, Jordi Tous i Lluís Abella

Comenta aquest article