Cultura

La presentació del tercer volum de les Estampes Cambrilenques serveix per homenatjar Josep Salceda

Per Lluís Rovira i Barenys

En el decurs de l'acte es va projectar un vídeo realitzat per Revista Cambrils a Josep Salceda, ara fa més de 10 anys

Un acte senzill i molt emotiu va acompanyar la presentació del tercer volum de les Estampes Cambrilenques, de Josep Salceda i Castells, aquest passat divendres al vespre, a la Cripta de l'Ermita. L'essència de Josep Salceda va quedar ben plasmada tant en el vídeo que es va projectar durant l'acte i que mostra uns missatges i unes declaracions que Revista Cambrils va recollir fa més de 10 anys com, no cal dir-ho, en la presentació d'aquest tercer llibre que recull la darrera etapa de la secció que Josep Salceda va fer a la Revista Cambrils, concretament la que va des del gener de 1994 fins al maig de 2005 que és quan va fer la darrera Estampa. Les anteriors Estampes, i que recollien els quaranta primers anys d'aquesta secció, ja van ser publicats en dos volums que van veure la llum l'any 1998.

L'acte es va iniciar amb una salutació del president de l'Associació Cultural Revista Cambrils, Marcel Blàzquez al que van seguir les dels representants de les dues institucions que han donat suport a l'edició del llibre, l'Ajuntament de Cambrils i la Diputació de Tarragona. Blàzquez també va dir que amb l'edició d'aquest llibre "hem pogut respondre el desig de l'amic Josep Salceda i que ha servit perquè aquells que hi vam conviure, aquells que el seguim recordant, puguem seguir tenint-lo present i també animar a descobrir-lo a aquells que no el coneixien a ell i al seu estimat Cambrils."
La següent intervenció va anar a càrrec del diputat a la Diputació de Tarragona, Joan Olivella, que va destacar el contingut històric del llibre que es presentava i "que ens permet entendre el passat i construir el futur". Finalment va ser l'alcaldessa, Camí Mendoza, que va destacar la persona de Josep Salceda com a molt important per a la història de Cambrils. L'alcaldessa va recordar que Josep Salceda havia estat nomenat Cronista Oficial de la Vila de Cambrils l'any 1975 i que l'any 2010 va rebre la Medalla d'Honor que atorga l'Ajuntament.

Josep Baiges: "El meu somni era convertir-me en el Josep Salceda de Reus"

El periodista reusenc i secretari general de la Cambra de Comerç de Reus, Josep Baiges, que va conèixer ben de prop Josep Salceda per l'amistat que tenia amb el seu pare, va donar unes pinzellades d'aquesta relació i va explicar un seguit de vivències que enllaçaven Cambrils i Reus. D'entrada, Baiges va dir que Josep Salceda havia estat "determinant per estimar el periodisme i, més concretament, la premsa local i comarcal a la qual he volgut dedicar tota la meva vida. Ara jo també intento fer Estampes, en aquest cas reusenques, al meu bloc (El món de Reus)".
El dia que va morir Josep Salceda, el 6 d'octubre de 2011, Baiges li va dedicar un article al seu bloc del que en va llegir un fragment: "Un dels assidus lectors del meu blog és el periodista cambrilenc Josep Capella, delegat de TV3 a Madrid. I no fa gaires dies va tenir la gentilesa d’obsequiar-me amb una piulada molt elogiosa cap a la meva persona amb la que, certament, em vaig sentir molt honorat. En la resposta al seu comentari li vaig deixar anar, de manera molt sincera, que el meu somni era convertir-me en el Josep Salceda de Reus. Evocava així la dilatadíssima trajectòria de l’històric cronista de la vila de Cambrils, referent del periodisme d’aquestes comarques i al qui sempre he professat la meva simpatia i admiració. El que són les coses. Ahir un altre periodista cambrilenc, el Jordi Rom, em feia coneixedor a través del facebook de la defunció de Salceda. I he de reconèixer que em vaig quedar fotut, molt fotut. Salceda se’n va deixant un llegat d’incalculable valor. Les seves cròniques, les seves descripcions, les seves magnífiques “estampes” d’una realitat que coneixia com anell al dit i que estimava com ningú. I tot fet sempre des d’una bonhomia excepcional, amb una generositat infinita.
Sovint m’agrada dir que el millor de viure Reus és tenir Cambrils al costat. Un Cambrils que es fa estimar quan coneixes gent com ell. Un Cronista amb majúscules l’exemple del qual ens continuarà guiant a aquells que voldríem –i veurem si ho aconseguirem- assemblar-nos a ell en la seva manera de fer i d’actuar. Per això avui toca dir, per tantes i tantes coses, gràcies per tot Senyor Salceda."

Tot seguit, Josep Baiges va explicar la seva vinculació amb Josep Salceda i va explicar l'estreta amistat que unia Salceda amb Josep Maria Baiges, pare de Josep Baiges, una persona que era pintor, decorador i compositor. Salceda, quan anava a Reus, el visitava a l'estudi que tenia a tocar del passeig Prim. Salceda i Baiges havien començat la seva amistat de ben joves i Josep Baiges va recordar les xerrades que feien tota una colla, entre ells el seu pare i Josep Salceda, a la vora de la platja del Regueral, drets
i amb els peus dins l'aigua. Baiges també va recordar les col·laboracions de Josep Salceda als informatius de Ràdio Reus i, finalment, va fer un repàs d'algunes de les Estampes que es recullen en aquest tercer volum.

On es pot comprar el llibre?

El tercer volum de les Estampes Cambrilenques es pot adquirir a la seu de la Revista Cambrils, al carrer de Sant Plàcid, 7, al preu de 15 euros. Properament estarà disponible, també, a diferents llibreries de la vila i del port

El periodista reusenc Josep Baiges va fer la presentació del llibre

Marcel Blàzquez, Camí Mendoza i Joan Olivella, en els parlaments d'inici de l'acte

Comenta aquest article