Informació general

Els camions de la brossa tindran una nova ubicació

Per Jordi Moreno

A dalt camions aparcats al Pinaret. A baix, solar que ocupaven fins ara
Després d’instàncies, denúncies i fins i tot una protesta al carrer, els veïns de l’immoble situat al número 5-7 del carrer de Jaume Ferran comencen a respirar amb més tranquil·litat. L’edifici, de recent construcció, va ser entregat als seus propietaris el passat mes de juny. Però ben aviat es van adonar que en el solar adjacent es guardaven els camions de recollida de la brossa. No només havien de suportar el soroll dels vehicles entrant i sortint del solar a altes hores de la nit, sinó també les males olors generades en el procés de neteja dels vehicles. El problema es va agreujar quan les aigües residuals es van començar a filtrar a l’aljub subterrani d’aigua potable que abasteix l’edifici.

Els veïns realitzen la primera queixa formal a principis d’agost

Josep Maria Riba, administrador de l’edifici, ens comenta: “el primer escrit de queixa el vam presentar a l’Ajuntament el passat 5 d’agost, vam optar per no posar-nos nerviosos i realitzar el tràmits burocràtics pertinents, però no ens van fer cas. Quan vam detectar que l’aigua contaminada del solar adjacent es filtrava a l’aljub vam denunciar-ho diversos cops, però ens continuaven donant llargues. Finalment ens vam dirigir directament al Departament d’Enginyeria de l’Ajuntament i vam veure clarament que no hi havia cap intenció de solucionar el problema”.

Segons Pere Llorens, regidor de Serveis, “els veïns d’aquest bloc ens van transmetre les seves queixes i els vam dir que buscaríem una solució en dos o tres mesos, era un problema que no podíem solucionar en només cinc minuts. Nosaltres érem conscients de les seves queixes i en van prendre nota”.

Una vorera de tres metres evitarà les filtracions

Els camions de la brossa han abandonat el solar municipal del carrer de Jaume Ferran, però el terra encara està impregnat amb aigua contaminada. El regidor Pere Llorens assegura, “el tema del solar quedarà solucionat immediatament, hi faré fer una vorera al costat de l’edifici de tres metres i cobriré la resta del solar amb gravilla. També taparem la fossa on es rentaven els camions. El futur d’aquest solar és incert, en el punt on es troba aquesta legislatura i tal com van les coses és evident que no es decidirà res fins a la propera. Suposo que serà un solar per a equipaments”. Mentrestant, Josep Maria Riba ens transmet els seus dubtes: “no sé si amb els tres metres n’hi haurà prou, la nostra pretensió era la de cobrir tot el pati amb formigó, perquè llavors t’assegures que tota l’aigua que cau allí rellisca fora del carrer i no filtra. Si ho fessin ràpid, amb tres metres potser en tindríem prou. Ara bé, jo em pregunto quan tardaran a fer-ho? I el dia que plogui què passarà? Crec que la gravilla filtrarà i estarem amb el mateix. Crec que la solució al problema l’ha de donar un tècnic”.

§ EIs camions es traslladaran la depuradora§

Tot just quan la problemàtica es va difondre als diaris, els camions van ser traslladats a prop de la riera d'Alforja, sota el Pinaret. Segons Pere Llorens, "en un primer moment havíem pensat en deixar-los a la deixalleria, però els recents actes de vandalisme ocorreguts en aquella zona ens van fer desestimar aquest emplaçament. Finalment i gairebé per casualitat, vam pensar en els terrenys adjacents a la depuradora". Sobre el tema de si aquesta nova ubicació és definitiva el regidor ens respon, "aquest nou emplaçament és bo, els camions estaran protegits amb una tanca i les aigües residuals del seu rentatge es podran tirar directament a la depuradora. Ara bé, si en un futur es veu que el polígon de Belianes és una millor ubicació, es traslladaran a Belianes".

§ Convocatòria d'una protesta al carrer§

Davant el malestar generat per aquesta situació i la manca de solucions per part de l'Ajuntament, els veïns van optar per convocar un acte de protesta la nit del passat divendres 8 de novembre. De manera pacífica, van impedir que els camions de la brossa poguessin sortir del solar municipal per anar a recollir la brossa. Els treballadors d'Urbaser, empresa concessionària de l'Ajuntament, van informar els seus superiors. Seguidament, el regidor de Governació, Antoni Laguna, i una brigada de la Guàrdia Civil es van desplaçar al lloc dels fets. Riba afirma, "el regidor, de manera molt educada, ens va dir que en aquell moment no es podia resoldre el problema i vam pactar que en una o dues setmanes se solucionaria".

Comenta aquest article