Informació general

Jaume Margalef i Tuset, ferit per la metralla d'un morter

Per Lluís Rovira i Barenys, Gemma Ivern

El Jaume Margalef va passar l'Ebre a Riba-roja d'Ebre, vam passar el riu amb l'aigua fins al coll i afagats a uns filferros. Arribats a l'altre costat no vam trobar resistència de cap classe fins que vam arribar a les parets de la Pobla de Massaluca. D'allí ja no vam tirar més endavant. El contacte amb el front de guerra l'explica de la següent manera: Trets per una banda, trets per l'altre, bombardeig amunt, bombardeig avall. Vam començar a perdre posicions. Llavors ens van portar cap a Vilalba dels Arcs a reforçar aquest front, però també ens van avassallar i vam anar reculant fins arribar al riu Ebre. Això va tenir lloc en el període comprès entre el juliol i el novembre del 1938.

Per passar el riu, el Jaume es va fer passar per sapador, ja que hi havia una gran acumulació de tropes per passar i els primers que passaven eren els sapadors, els que feien trinxeres. Així ho explica, vaig deixar el fusell i les cartutxeres amagats i vaig agafar un pic. Llavors em vaig afegir a la columna dels sapadors i vaig passar el riu. Un cop retornats a aquesta banda de l'Ebre van anar a la Palma d'Ebre i a la Torre de l'Espanyol. Al cap d'uns dies els van portar cap a Tornabous, els 'nacionals' atacaven per Tremp i anàvem a veure què podíem fer. Pels voltants de Tornabous em van ferir a resultes de la metralla d'un morter. Em van portar a l'hospital d'lgualada. Passat el temps de recuperació em van tornar a portar al front de l'Ebre. Les tropes republicanes anaven reculant, i tirant enrera vaig fer cap a la maternitat de Barcelona. Allí vaig estar recuperant-me d'una diarrea que havia agafat per haver-me menjat ra•ms mig tapats de la brossa d'una rierada. Poc després van entrar els 'nacionals' a Barcelona. Llavors era al convent dels pares caputxins, entre Diagonal i Gràcia. El Jaume Margalef va ser capturat i portat al camp de concentració d'Horta i d'allí al quarter Macià. Cada nit venien 50 cotxes, els carregaven de presoners i se'ls emportaven cap a Bilbao, a un camp de concentració. Abans d'arribar els cotxes ens amagàvem com podíem per no ser traslladats. Al cap d'uns dies van demanar voluntaris per a Tarragona. M'hi vaig oferir, és clar. Aquest trasllat es va fer en un vaixell.

Arribats a Tarragona els van dur al convent dels germans de La Salle EI germà Lluís, el Just Massagué i I'Anton Cabré pare em van avalar i me n vaig poder anar cap a casa. Llavors venia la segona part, al cap de dos o tres mesos de ser a Cambrils em van cridar a fer la mili. Vaig fer cap a Saragossa i em van destinar a l'aviació. Vaig fer cap a Albacete i d'aquí a los Alcazares, prop de Cartagena. Allí hi vaig ser un any i escaig. Un dia van demanar voluntaris per anar a una illa prop d'allí. M'hi vaig apuntar. Hi vaig ser uns sis o set mesos. Al cap d'aquest temps van demanar voluntaris per anar a Catalunya. De seguida m'hi vaig apuntar. El destí va ser Barcelona, a la base d'hidros del port. Però encara no s'havia acabat el seu itinerari militar, d'allà vaig anar a Sabadell i després a Celrà on hi vam ser onze mesos, fins que em van llicenciar. El Jaume Margalef va ser fora de casa prop de 6 anys.

Comenta aquest article