Informació general

La taxa d’escombraries pot arribar al 16,01% si s’amplia el contracte amb l’empresa concessionària

Per Josep Maria Ferrando

Moment del ple que va estar centrat en l’aprovació de les taxes
El Ple del dia 6 de novembre va aprovar de manera inicial l’increment de les ordenances fiscals per al proper any. La majoria de les taxes municipals augmentaran un 3,2% amb dues excepcions ven diferenciades. Per un costat hi ha la taxa de recollida d’escombraries, que pot augmentat substancialment si finalment s’acorda ampliar el contracte administratiu de millora del servei amb l’empresa concessionària, una ampliació que de fet ja s’ha produït amb el canvi de tots els contenidors i l’entrada en funcionament dels vehicles necessaris per fer aquest servei. En cas d’aprovar-se aquesta ampliació, l’increment per al ciutadà pot arribar al 16,01%. A l’altre costat hi ha les taxes de plusvàlues, clavegueram, obertura d’establiments i aigua, que veuen congelat el seu augment i tindran el mateix cost que l’any passat.

§ ROBERT BENAIGES “Vostès, durant aquests anys, han fet que Cambrils sigui molt més car”§

La primera resposta de l’oposició la va fer Robert Benaiges, que abans de voler entrar a debatre sobre les ordenances va dir que “vista la situació actual se’m fa difícil que s’arribi al consens en l’aprovació dels propers pressupostos, per això crec que aquest és l’últim plenari econòmic d’aquesta legislatura”. Robert Benaiges va qualificar l’increment de les ordenances de continuista i va explicar que “el nivell impositiu de Cambrils, i a pesar de les seves promeses, s’ha incrementat de manera desmesurada. Vostès, durant aquests anys, han fet que Cambrils sigui molt més car. Han tingut uns anys molt bons, amb ingressos molt superiors als previstos, però on són els diners? S’han gastat en despesa ordinària, en increment incontrolat de personal, manteniments molt més cars del que és normal, en hores extraordinàries i en pagar informes que amaguin o dissimulin les seves vergonyes”. Finalment va qualificar la gestió del regidor Jordi Besora de nefasta. I va afegir, “el regidor d’Hisenda passa de tot i l’alcalde passa de tot des del primer dia”.

§ JORDI BESORA “L’increment de la despesa s’ha de comparar amb l’increment dels serveis”§

El regidor d’Hisenda, Jordi Besora, va ser l’encarregat d’exposar al ple els criteris. Va explicar que la majoria dels increments es fan en funció dels estudis de costos realitzats, aplicant els increments amb la finalitat de reduir el dèficit existent entre el cost previst de cada servei i els ingressos a recaptar. Entrant en més detall va dir que sobre l’increment del IAE quedava clar que s’havia d’esperar a la nova regulació del govern central per saber els criteris a aplicar. En principi Jordi Besora va dir que és possible que amb l’anul·lació del IAE es puguin regular els coeficients de l’IBI en funció dels usos comercials dels edificis. En la resposta global després de les intervencions de la oposició, Jordi Besora va rebutjar les acusacions i va explicar que era evident que havia augmentat la pressió fiscal, però molt per sota del que diu l’oposició. Va dir també que “l’increment de la despesa s’ha de comparar amb l’increment dels serveis municipals”.

§ SALVADOR MATAS “La Generalitat calcula que hi ha unes 15.000 persones que viuen a Cambrils que no estan empadronades”§

La intervenció de Salvador Matas es va centrar en la incidència, segons ell negativa, de l’entrada en vigor del canvis legislatius que ens afectaran de ple el proper any. El regidor va enumerar dos casos, per un costat la reforma del finançament de les hisendes locals, dient que “hem de denunciar clarament aquest maniobra del PP de dir que es rebaixarà el IAE per al 90% dels contribuents, però pagant els ajuntaments. Això per a Cambrils suposarà un impacte evident, ja representa un impacte de sis-cents mil euros”. Va apuntar també que la nova llei d’estabilitat pressupostària de dèficit perjudicarà Cambrils. Salvador Matas va aprofitar també per carregar, segons la seva opinió, contra la manca de compliment de les promeses electorals de l’equip de govern. Un altre tema sobre el qual va incidir va ser no haver anat a buscar subvencions i finançament per a coses com l’escola d’adults, que està pagada totalment per l’Ajuntament. Una altra dada que va aportar sobre el cens cambrilenc és que “la Generalitat calcula que hi ha unes 15.000 persones que viuen a Cambrils que no estan empadronades. Si augmentés el cens hi hauria més recursos per al municipi”.

§ JORDI SAVALL “Augmentar un 3,2% és una misèria d’increment”§

El regidor d’ERC va encetar una altra línia d’arguments per justificar el seu vot contrari a les ordenances dient que havia esperat que els increments es farien en funció d’equiparar costos amb ingressos i que d’altres no pujarien. Va continuar explicant que aquestes divuit ordenances pugen desencertadament i concretament va dir que “a Cambrils s’està governant amb unes ordenances del segle passat. Que cada vegada que les revisen arroseguen un dèficit municipal i que augmentar les ordenances un 3,2% en la seva majoria és un acte electoralista. Un 3,2% és una misèria d’increment, per poder eixugar el dèficit que té l’Ajuntament. En totes les taxes, el cost del servei és superior als ingressos previstos”.

§ Enfrontament dialèctic entre Antoni Callau i Salvador Matas COMUNISTA VERSUS NEOFATXA GLOBAL§

Antoni Callau: “Si vostès traguessin més vots m’hauria de preocupar a la força”
Salvador Matas: “La seva intervenció m’ha fet una olor rància de franquisme”

Un enfrontament de considerables dimensions i que va passar de la discussió política a les desqualificacions personals va enfrontar el regidor del PP Antoni Callau i el regidor Salvador Matas, d’IC-V, a l’entorn de les crítiques d’aquest últim a la política local del Partit Popular. La discussió va començar quan Antoni Callau va intervenir en to irònic dient que “només li volia comentar al senyor comunista que fa plens –i plens i plens– que discrepem, i avui ha anomenat vuit vegades el PP. Estic content i satisfet que discrepem, li ho dic tan clar perquè afortunadament, en el món que ens envolta, les seves polítiques, comunistes i eurocomunistes, estem veient que no han donat cap resultat”. En el seu torn de resposta, Salvador Matas va contestar que “recomanaria al representant del PP que es posi una mica al dia. La seva intervenció m’ha fet una olor rància de franquisme, IC-V és ecosocialista, però si fos comunista, seria comunista. En tot cas el que sí li puc dir és que hi ha un cantant que ha tret un disc que es diu Neofachas globales”. La resposta d’Antoni Callau va ser que “sort que aquestes crítiques vénen de la seva part, perquè veient el número de vots de la seva part no em preocupa, perquè si vostès traguessin més vots m’hauria de preocupar a la força”. Més que enfurismat, Salvador Matas va contestar que “sóc regidor igual diputat que vostè i sembla que perquè haguem tret menys vots no siguem respectables”. Finalment l’alcalde va tallar la discussió i va donar per acabat el ple.

Comenta aquest article