Cultura

Lakibuks, una nova editorial nascuda a Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

Ramon Pedrós i Marisol Mañé de l'editorial Lakibuks

Cambrils és una de les seus estratègiques, juntament amb Lleida, de la nova editorial Lakibuks. Aquesta petita editorial, nascuda enguany de la mà de Ramon Pedrós i Marisol Mañé, veïns de Cambrils, i d'un altre soci lleidatà, s'ha estrenat amb l'edició d'un primer llibre que porta per nom "La màquina del tiempo", de l'asturiana Nieves Álvarez. Precisament la publicació d'aquest primer llibre ha servit per a marcar el camí que aquesta editorial vol potenciar que és el del relat autobiogràfic. Segons explicava Ramon Pedrós a revistacambrils.cat, "nosaltres volem donar veu a gent que té difícil accés a les editorials convencionals. Ens interessa el tema de la biografia i la memòria de les persones i ja hem rebut altres propostes més". Pel que fa al primer llibre editat, Pedrós explica que dels diferents treballs que van rebre quan van anunciar la seva editorial aquest és el que més els va impressionar, "l'autora del llibre és una dona que es va criar en una zona de xaboles a Gijón, amb una vida complicada ja que estava casada amb un alcohòlic però que la salvava el fet d'escriure un diari personal. I a nosaltres ens va agradar aquest perfil, una dona de fer feines que llegia i feia un diari".

Novel·la amb el Setge de Cambrils com a punt de partida

Però no només pensen tocar el tema de les biografies. El següent llibre de l'editorial Lakibuks que veurà la llum és una novel·la històrica que porta per títol "El Corpus de Sang", d'una autora de Torelló. Segons va explicar Pedrós, "aquesta novel·la arrenca dels fets de Cambrils i els protagonistes són una parella de Cambrils. La protagonista, després del Setge, fa cap a Barcelona i d'allí a Nàpols. Està molt ben documentada. Aquesta novel·la la voldríem presentar a Cambrils aquest proper mes de setembre".

Ramon Pedrós, una llarga i extensa vida periodística

Ramon Pedrós, juntament amb els seus altres dos socis, engega aquesta aventura editorial després d'una llarga trajectòria periodística en càrrecs de rellevància. Pedrós va ser el primer corresponsal permanent d'un mitjà espanyol a Moscou, l'any 1976. Concretament va ser el corresponsal del diari ABC i posteriorment de RTVE i l'agència EFE en aquesta ciutat. L'any 1980 va passar de Moscou a Washington i s'hi va estar fins el 1983 com a delegat d'EFE. D'allí va passar a Brussel·les, també com a delegat d'EFE, i més tard, a Barcelona. Tal com ell mateix explicava, "estant com a delegat d'EFE a Barcelona em va fitxar Jordi Pujol com a director general de Comunicació de la Generalitat, càrrec que vaig ocupar durant 10 anys, del 1988 al 1998". Després d'aquest període, Pedrós va estar al davant del diari Metro en els inicis de la premsa gratuïta. Anys més tard, del 2006 al 2008, va ser el director del Diari de Tarragona i d'aquí va passar a La Mañana, de Lleida, com a director general, primer, i com a director del diari, després. Després d'aquesta experiència i abans de la jubilació va posar en marxa, junt amb altra gent, un diari a les comarques de Lleida, El Matí Independent, que no va tenir gaire recorregut. Després d'això i un cop jubilat com a periodista, es trasllada junt amb la seva parella a Cambrils, on ja hi havia viscut amb anterioritat, i enguany impulsa aquesta aventura editorial

Comenta aquest article