Societat

S'inaugura el nou centre de dia per a malalts d'Alzheimer a les dependències de la Casa Sant Josep

Per Lluís Rovira i Barenys

Aspecte del centre de dia de l'Associació de Familiars de l'Alzheimer Costa Daurada

L'Associació de Familiars de l'Alzheimer Costa Daurada va inaugurar, ahir a la tarda, el centre de dia en una de les dependències de la Casa Sant Josep, concretament en una part de l'antiga vaqueria. El centre, que s'ha batejat amb el nom de Les Orenetes, té actualment nou usuaris i està preparat per acollir-ne 16. En aquestes dependències acabades d'estrenar disposa de sala polivalent, zona de fisioteràpia, infermeria, vestuaris, despatx i lavabos. L'establiment està pensat per a prestar atenció professional a les necessitats bàsiques, terapèutiques i socioculturals dels malalts d'Alzheimer. L'horari de l'activitat del centre serà des de les 9h fins a les 19h.

Ocupa una superfície útil de 188 m2 a la planta baixa d'aquest edifici que es va construir l'any 1949 i que acollia la vaqueria i les porqueres, en aquesta planta baixa, i unes dependències per a treballadors, al pis superior. Carmen Barros, una de les responsables de l'entitat, es mostrava satisfeta d'haver aconseguit, finalment, obrir el centre després de vèncer totes les dificultats que els han anat sorgint, "el centre s'ha hagut d'adaptar a les normatives hospitalàries i això ha fet que es retardessin els tràmits i l'execució de la reforma". El centre ha tingut la col·laboració de Caixabank i de Decathlon i, a banda, s'ha hagut de fer un préstec de 70.000 euros per al seu condicionament. Actualment hi ha 10 persones en llista d'espera.

Parlaments i benedicció del centre de dia

L'acte d'inauguració del centre de dia Les Orenetes va comptar amb tot un seguit de parlaments. Primer que tot va ser el germà Jesús Linares, qui va fer un repàs de les obres que s'havien fet en aquest edifici per adaptar-lo a centre de dia per a malalts d'Alzheimer. Linares va explicar que la decoració interior havia estat obra de Luis Igeño i que el mural exterior, on es veuen dues persones grans i unes orenetes, l'havia fet Gasicpainter. Jesús Linares va detallar l'entorn del centre, amb un petit hort amb un espantall i els arbres de la finca de la Casa Sant Josep i va explicar que el nom de Les Orenetes es devia a que aquests moixons "havien estat els primers "okupes" de l'edifici, ja que hi havien fet molts nius".

Després d'aquest primer parlament, va ser el torn de la benedicció del centre, a càrrec de mossèn Albert Palacín, i a continuació, va ser el germà visitador auxiliar del sector de Catalunya de La Salle Josep Guiteras qui va prendre la paraula per recordar un dels molts escrits que va fer el recentment desaparegut periodista Carles Capdevila relatiu a la necessitat que hi ha dels metges i mestres "amb visió de capçalera que siguin capaços de tenir cura de la persona sencera". Tot seguit va ser José M. Campos que va interpretar dues peces a la guitarra i, finalment, la regidora de Sanitat de l'Ajuntament de Vinyols i els Arcs, Emília Martínez, va posar el punt i final als parlaments.
Després d'això, els assistents a l'acte inaugural van poder visitar les noves dependències on es va servir un piscolabis.

El germà Jesús Linares en un moment de la seva intervenció

El mossèn Albert Palacín va fer la benedicció del recinte

El germà visitador auxiliar del sector de Catalunya de La Salle, Josep Guiteras, en un moment del seu parlament

Comenta aquest article