Camp

Montbrió ret homenatge al doctor en biologia Amadeu Francesch, un any després del seu traspàs

Per Redacció

Acte d'homenatge a Amadeu Francesch Vidal, el passat 4 de juny

Montbrió del Camp va retre un sentit homenatge, el passat 4 de juny, al doctor Amadeu Francesch Vidal en un acte sota el nom de "El geni de l'aviram català". Amadeu Francesch tot just fa un any que va traspassar i l'homenatge va servir per fer un repàs a la seva destacada tasca professional a la seva població natal i on ha residit tota la seva vida.
En l'àmbit professional cal destacar la seva vessant com a investigador a la Unitat de Genètica Avícola de l'IRTA i el seu càrrec, l'any 2008, com a director del Subprograma de Genètica Avícola, com a responsable principal del programa de recuperació i millora de les races de gallines catalanes, càrrec que va ocupar fins el 2015. La seva tesi doctoral, l'any 1991, va tractar sobre dues poblacions autòctones catalanes de Gallus domesticus, obtenint així el títol de doctor en Ciències Biològiques per la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Com a assessor científic va col·laborar en la recuperació , definició i caracterització de races de gallines catalanes, com la Penedesenca, l'Empordanesa i la Prat, i també de races de gallines d'altres indrets de l'estat.

L'homenatge a Amadeu Francesch va constar de diferents parts. Per una banda, durant tot el dia es va exposar una mostra d'aviram viu de les races que Francesch havia recuperat. En un àmbit més lúdic, es va fer una ballada de les figures del bestiari festiu de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, el Tomasot i la Ballarica, acompanyats de grallers. Tot seguit es va fer la presentació de dos llibres sobre gallines escrits per Amadeu Francesch. L'acte d'homenatge es va fer el diumenge a la tarda al Cinema Nou i va comptar amb la presència de diferents personalitats que han format part de la vida d'Amadeu Francesch. En aquest acte es va presentar la candidatura per demanar que li sigui concedida la Creu de Sant Jordi a l'Amadeu Francesch.

Comenta aquest article