Informació general

El proper 2 d'octubre s'inicien els cursos de formació laboral del Pla de Transició al Treball

Per Berta Ruiz



Els cursos del Pla de Transició al Treball es fan a l'IES Escola d'Hoteleria i Turisme
Des de la Regidoria d'Ensenyament i Formació de l'Ajuntament de Cambrils, juntament amb el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, es posa en marxa de nou el programa de garantia social Pla de Transició al Treball (PTT) dissenyat per donar sortida a aquells joves que finalitzen l'educació secundària sense titulació.

A Cambrils, els cursos que ofereix el Pla de Transició al Treball són d'auxiliar de cuina i serveis de restauració, i el curs d'auxiliar de comerç, oficina i atenció al públic, que es fan a l'IES Escola d'Hoteleria i Turisme. El programa està organitzat en dues fases: la primera fase –d'octubre a desembre– correspon a una fase d'orientació, informació i formació general. Segons Irene Cabello, una de les professores tutores del curs, "aquesta primera fase ens ajuda molt a fer aquesta transició d'adaptació i coneixement entre alumnes i professors. Es fa un seguiment molt individual a través de tutories i un treball de motivació molt important". I la segona fase –de gener a juny– correspon a la formació professionalitzadora, en què els alumnes comencen a aprendre l'ofici de manera pràctica, es realitzen 200 hores de pràctiques a empreses i es completa la formació personal en un context productiu real. L'any passat un total de 18 empreses van acollir els alumnes del curs.

El curs passat –primer any que es posava en funcionament a Cambrils–, un total de 23 joves van cursar aquest programa, la majoria d'ells en edats compreses entre els 16 i els 18 anys. Set d'aquests van finalitzar el curs d'auxiliar de cuina i serveis de restauració i 14 alumnes més van cursar i finalitzar el curs d'auxiliar de comerç, oficina i atenció al públic. Segons van explicar les professores tutores del PTT Irene Aragonès i Gemma Cabello, "l'objectiu del programa és donar una oportunitat a tot el col·lectiu de nois i noies entorn els 16 anys que no han aprovat l'ESO i que, per tant, no poden continuar dins del sistema educatiu reglat. Els Programes de Garantia Social estan dirigits a aquests joves per orientar-los, informar-los i formar-los en un nivell de qualificació professional. Quan acaben aquest curs de transició, es poden inserir en el mercat de treball o poden retornar al sistema educatiu, preparant-se per a la prova d'accés per cursar els cicles formatius de grau mitjà. Des del programa se'ls assessora i se'ls ajuda a preparar-la".

La preinscripció d'alumnes que es va iniciar el passat mes de maig està pràcticament tancada. La trentena d'alumnes que formaran part d'aquests cursos iniciaran les seves activitats el proper 29 de setembre amb la presentació del curs i el 2 d'octubre amb l'inici de les classes. Per a aquest nou curs que s'inicia properament se seguirà la mateixa línia que la del curs passat, ja que segons Irene Aragonès i Gemma Cabello "estem molt contents dels resultats del primer curs. Vam tenir dos grups que es van integrar molt bé".

Comenta aquest article