Cambrils reviu el seu passat romà
![]() |
Recreació històrica de les Legions Baiximperials, ahir al migdia, a la Vil·la Romana de la Llosa |
Amb motiu de l'aniversari dels 25 anys de la descoberta dels Bronzes de la Llosa, el Museu d'Història de Cambrils va organitzar, ahir al matí, una programació especial dins del Festival Tarraco Viva i del Dia Internacional dels Museus. Durant tot el matí, a la Vil·la Romana de la Llosa, es van anar succeint una sèrie d'activitats relacionades amb el passat romà de Cambrils. Un nombrós públic va acudir a la cita que, es va encetar amb una visita teatralitzada per la Vil·la Romana de la Llosa a càrrec de Còdol Educació. Un esclau de la Vil·la va fer de guia i va anar explicant les diferents dependències que formen part del jaciment, va comentar curiositats de la vida diària i quotidiana que tenien els romans en aquell espai, així com d'altres històries mitològiques d'aquesta civilització.
La Llosa, en excavació des de 1983
Després, cap a les dotze del migdia, va ser el torn de l'arqueòleg Jaume Massó que va oferir una xerrada titulada "La Llosa, en excavació des del 1983". Massó va explicar els orígens de la descoberta del jaciment. Segons va dir, "jo vaig descobrir el jaciment l'any 1980, perquè els meus pares tenien un apartament a prop i coneixia el territori. L'any 1981, tot passejant amb bicicleta per la zona, vaig veure com a tocar del barranc, les màquines excavadores que hi estaven treballant perquè s'hi volia fer un càmping van tocar paret romana. Pel material es veia que era una vil·la romana. Vaig informar al Centre d'Estudis Cambrils que, ja sabien que hi havia alguna cosa perquè s'hi havia trobat alguna moneda, així com a l'Ajuntament i a la Generalitat. L'any 1982 vam fer uns informes i l'any 1983 vam obtenir el permís de la Generalitat per fer l'excavació i delimitar les restes". Com a curiositat, Massó va comentar que la primera excavació es va fer amb una subvenció de 75.000 pessetes, amb quatre persones treballant durant un mes. A partir d'aquell moment es van fer diferents campanyes en les què es van trobar les estructures i els paviments d'un establiment rural romà que va tenir entre uns 700 i 800 anys de vida i que va passar per diferents fases: l'època republicana, l'època imperial i l'època baiximperial. L'Ajuntament de Cambrils va protegir la zona i va declarar-la d'interès arqueològic.
Durant diversos estius es van fer camps de treball arqueològics. En la campanya de 1992, amb la seva dona al capdavant Ester Ramon, es van trobar els Bronzes de la Llosa que havien format part de la zona residencial de la Vil·la. "Va ser una troballa excepcional, a la què li van seguir més excavacions, així com la museïtzació i preservació d'aquest patrimoni tan important i excepcional que té Cambrils" va afirmar Massó.
Música i guerra
A continuació es va comptar amb la presència del grup italià Ludi Scaenici que va fer un concert de recreació història de música a l'antiga Roma. Van mostrar i tocar els diferents instruments i danses de l'època i van explicar els orígens de cadascuna de les peces. Va ser una recreació musical que va transportar el públic present al passat romà, coneixent cançons que es tocaven i ballaven en moments de la vida quotidiana dels romans. Per acabar la matinal cultural i històrica, es va fer una recreació històrica de les Legions Baiximperials a càrrec del grup tarragoní Septimani Seniores. Un grup de guerrers va recrear una batalla i va mostrar la vestimenta i l'armament que duien en aquella època.