Informació general

Cambrils fa córrer la sang amb 550 donacions

Per Berta Ruiz

Imatge de la Marató de Donants de Sang, ahir a la tarda

La setena edició de la Marató de Donants de Sang de Cambrils va registrar, durant tot el dia d'ahir, un total de 550 donacions –502 van ser sang i 48 van ser de plasma–. Hi van acudir més de 600 persones a donar, per tant, més d'una cinquantena van ser oferiments que, finalment, no van poder donar sang. Per altra banda, també es van fer donacions de moll de l'ós, però encara no s'han facilitat les dades exactes. Van ser dotze hores ininterrompudes en les què el Palau Municipal d'Esports va ser una festa de la solidaritat sota l'eslògan d'enguany: "La teva sang diu coses. Comparteix-la". Des de les 9 del matí i fins les 21 hores del vespre, centenars de cambrilencs hi van passar per donar la seva sang i, per primera vegada, alguns d'aquests, també el seu plasma. En aquest cas, el plasma del donant s'extreu mitjançant un procés de centrifugat de la sang a través d'unes màquines i, posteriorment es retorna novament la sang al cos del donant. Aquest tipus de donació requereix d'uns 45 minuts aproximadament. Sempre s'acostuma a fer dins de l'àmbit hospitalari però, en aquesta ocasió, a la Marató de Cambrils també es va comptar amb les màquines especials per fer-ho.
Aquests esdeveniments s'organitzen cada dos anys. L'any 2015 es van recollir un total de 648 donacions i, l'any 2013, en van ser 499.

Al llarg de tot el dia es van organitzar un seguit d'activitats paral·leles que van animar la Marató de Donants de Sang. Durant el matí, alumnes de l'Escola d'Hoteleria i Turisme van oferir servei d'esmorzar: llesques, entrepans, pastes, sucs i cocktails sense alcohol als participants a la donació. Cap a les dotze del migdia, es va comptar amb la presència de les autoritats i es va fer la primera actualització del marcador. Ja a la tarda, hi va haver Xocolatada a càrrec de l'Associació de Donants de Sang del Baix Camp i les fleques i pastisseries de Cambrils; actuació de gospel amb el Cor Gospel Blaus de Mar; actuació musical amb el grup de vent Bufa Band de l'Escola Municipal de Música; actuació del Ball de Bastons de Cambrils; timbalada a càrrec dels Timbalers dels Diables Cagarrieres i castells amb els Xiquets de Cambrils. Durant la tarda també hi va haver servei de ludoteca a càrrec de la Creu Roja.

L'eslògan de la Marató de Donants de Sang d'enguany volia posar de relleu la informació que es pot saber d’una persona a partir del grup sanguini: com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang. Es calcula que dels gairebé 33.300 habitants que hi ha a Cambrils, 14.972 són del Grup A; 1.330 del Grup AB; 2.330 del Grup B; i 14.640 del Grupo 0. Tots les persones que donin sang rebran, passats uns dies, una carta a casa amb els resultats de l’analítica de la donació i el grup sanguini.

Es necessiten un miler de donacions diàries a Catalunya

Es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang. De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes 4.

La Marató de Donants de Sang de Cambrils va ser organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), conjuntament amb l’Ajuntament de Cambrils, els Serveis Territorials de Salut i Ensenyament de la Generalitat de Catalunya al Camp de Tarragona i l’Associació de Donants de Sang del Baix Camp.

Comenta aquest article