Cultura

Es clou l'Any Gimbernat que durant 2016 ha recordat la figura de l'insigne cirurgià cambrilenc

Per Manel Tarés

Un moment d'una de les actuacions musicals, ahir al vespre, a la sala de plens

Ahir, a dos quarts de vuit del vespre, va tenir lloc l’acte institucional de cloenda de l’Any Gimbernat, que s’ha celebrat, principalment, al llarg de l’any passat en motiu del segon centenari de la mort del cirurgià cambrilenc Antoni de Gimbernat i Arbós (1734-1816). El punt i final de la celebració es va fer coincidir volgudament amb els voltants de l’aniversari del bateig de l’insigne doctor, que va tenir lloc el 15 de febrer de 1734 a Cambrils. L’acte va comptar amb una cinquantena d’assistents, entre els quals molts regidors del consistori cambrilenc, i va dur a terme a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Cambrils.

El regidor de Cultura i Festes, Lluís Abella, va destacat el conjunt d’activitats que s’han realitzat al llarg d’aquest any, entre les quals hi ha hagut conferències, publicacions, una trobada científica, homenatges i rutes guiades, així com el recull d’informació sobre la figura homenatjada que resta disponible al web de l’Any Gimbernat. A continuació, Roger Pla Farnós, cirurgià i gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona de l’Institut Català de la Salut, va tenir unes breus paraules sobre la importància dels descobriments mèdics de Gimbernat, en especial, el de l’operació de l’hèrnia crural. Segons Pla va dir, "un país ha de recordar els personatges importants".

Finalment, l’alcaldessa, Camí Mendoza, va recordar el fet que el passat 31 de gener es formalitzés el títol de Fill Predilecte de Cambrils per al doctor Gimbernat, a títol pòstum, aprovat per unanimitat pel plenari de l’Ajuntament, i va sentenciar que "és feina de tots no oblidar-lo mai", en referència al doctor Antoni de Gimbernat. Mendoza va tenir unes paraules d’agraïment especial per al doctor Pere Mestres, promotor de l’homenatge a Gimbernat dut a terme al llarg de l’any passat. El doctor Mestres es va adreçar al públic per manifestar que ho ha fet "perquè estimo el meu poble". L’acte, que va durar poc menys d’una hora, va comptar amb la interpretació d’unes breus peces de Telemann a mans d’un duet de corda i un clavicèmbal de l'Escola Municipal de Música de Cambrils.

Celebració de l'Any Gimbernat

L’Any Gimbernat va començar el 16 de febrer de 2016 amb la presentació del programa d’activitats. Des de llavors, es van dur a terme nombroses iniciatives que han combinat, per una banda, la recerca sobre el personatge amb l’aparició de novetats biogràfiques importants i, per l’altra, la divulgació per a tots els públics. Cal destacar que, una de les cites més rellevants va ser la Jornada Acadèmica que es va fer el passat 19 de novembre, durant la qual es va inaugurar un bust cedit per la Universitat Complutense de Madrid instal·lat a l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat. També es va programar un itinerari escolar dedicat a Gimbernat per als alumnes de quart de Primària del municipi.

El doctor Pere Mestres i la seva esposa, Maria Teresa Riba, van rebre uns obsequis de mans de l'alcaldessa, Camí Mendoza



Aspecte de la sala durant l'acte de cloenda de l'Any Gimbernat

Comenta aquest article