Informació general

L'epidèmia de grip a Catalunya també es fa notar a Cambrils

Per Berta Ruiz

Imatge de l'Hospital Lleuger de Cambrils, aquest matí

Des de finals de desembre Catalunya pateix una epidèmia de grip i Cambrils no n'és una excepció. Actualment, el municipi té uns nivells d'incidència similars als de la resta de Catalunya. A finals d'any, el Departament de Salut de la Generalitat informava que l'epidèmia de la grip d'enguany s'avançava quatre setmanes respecte les dues temporades anteriors. El llindar epidèmic establert aquesta temporada és de 110,7 casos per 100.000 habitants i, des de meitats del mes de desembre s'ha superat lleugerament aquesta xifra. Segons el Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2016-2017) de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), l’activitat gripal s'anirà incrementant en les properes setmanes.

Des de l'Hospital Lleuger de Cambrils, la seva directora –Lídia Ríos– ha confirmat a revistacambrils.cat que els pics de màxima incidència de la grip a Cambrils es donaran en els propers 15 dies, seguint la mateixa línia que a la resta de Catalunya. Ríos ha explicat que "és una grip amb una simptomatologia igual que la d'altres anys però amb febrades menys altes, és a dir, no són febrades de 40 graus sinó de 38 o 38,5 graus, però sí amb molta simptomatologia respiratòria, amb tos, malestar general i dolors musculars".

Increment de casos en les properes setmanes

Com cada any, l'Hospital Lleuger de Cambrils ha fet un reforç per afrontar la campanya de la grip. Segons Ríos, des del passat dia 4 de gener, "tenim una consulta al matí i una altra a la tarda amb metge per tal de donar resposta a aquests casos de grip i que la gent no col·lapsi les consultes. La veritat és que anem bé i aquí no estem col·lapsats. Aquest reforç per a la grip el fem cada any, però habitualment es feia a finals de gener i principis de febrer i aquest any ha començat a finals de desembre i començaments de gener. Enguany, la grip s'ha avançat a tot l'Estat. Va començar pel País Basc i a Catalunya estem en nivell d'epidèmia des de fa unes setmanes". La directora de l'Hospital Lleuger de Cambrils ha comentat que "estem en una situació normal en qualsevol epidèmia de grip. De fet, ja estem preparats perquè en uns 10 o 15 dies hi haurà un pic de casos. Sempre s'incrementa quan hi ha les escoles i augmenta el contagi. La setmana vinent hi haurà més casos de nens, joves i adolescents que vindran amb casos gripals, perquè s'han contagiat a l'escola. Ja ho tenim planificat".

Campanya de vacunació

Pel que fa a la campanya de vacunació contra la grip, Ríos ha explicat que "la gent que té una patologia respiratòria o cardíaca s'ha de vacunar; els majors de 65 anys; la gent d'entre 60 a 65 anys si tenen alguna patologia també és recomanat o persones amb alguna malaltia amb les defenses baixes. Nosaltres tenim una cobertura del 85% de la població de Cambrils que és candidata a rebre la vacuna. Dins d'aquest 85% hi ha un 10% que han denegat la vacuna, és a dir, hi ha vacunats un 75% i un 10% que se'ls ha ofert i no han volgut. A Cambrils tenim una cobertura molt alta de la campanya de la grip". Segons Ríos, "està demostrat que és una vacuna totalment innòcua. Els sanitaris estan vacunats i si no estiguessin vacunats ja haurien agafat la grip. Aquí no hi ha cap sanitari que estigui vacunat i que hagi agafat la grip".

Comenta aquest article