Informació general

El descens de la natalitat suposarà l'eliminació d'una línia de P3 el curs 2017-2018

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de l'entrada d'alumnes a l'escola Marinada
Imatge d'arxiu de l'entrada d'alumnes a l'escola Marinada

El descens de la natalitat a Cambrils, així com a la resta de Catalunya ja té les seves conseqüències a nivell escolar. Una d'aquestes conseqüències és la pèrdua d'una de les línies de P3 al municipi per al curs vinent, és a dir, per al curs 2017-2018 que s'iniciarà el mes de setembre d'enguany. Actualment a Cambrils hi ha 15 línies de cada curs, excepte de quart de Primària que n'hi ha 16. El centre escolar que perdrà una de les seves línies de P3 és l'escola Marinada, que passarà de dues línies a una línia de P3. Aquesta eliminació d'una línia del primer curs d'Educació Infantil al municipi ve donada per la baixada de la natalitat.

A Cambrils, segons dades facilitades per l'Ajuntament de Cambrils a revistacambrils.cat, les darreres xifres de naixements dels darrers anys són de 409 (2012), 348 (2013), 349 (2014), 355 (2015) i 323 (2016). De fet, aquesta darrera davallada de 32 naixements de l'any 2015 al 2016 és el que ha propiciat que, des del Departament d'Ensenyament de la Generalitat s'hagi adoptat aquesta mesura.

La ràtio de P3 a Cambrils és de 19,4 alumnes i a Catalunya és de 25

La regidora d'Ensenyament –Montserrat Masdeu– va confirmar aquesta decisió en el ple ordinari de finals del passat mes de novembre. En la seva exposició, Masdeu va explicar detalladament les diferents reunions mantingudes en les Taules mixtes d'Ensenyament realitzades amb representants dels Serveis Territorials d'Ensenyament, representants municipals i representants dels diferents centres escolars cambrilencs. Tal com va apuntar Masdeu, actualment a Cambrils hi ha una ràtio de 19,4 alumnes a les aules de P3 (nombre d'alumnes per professor), mentre que la ràtio mitjana a Catalunya és de 25 alumnes per aula de P3. En aquest punt, la regidora d'Ensenyament va explicar que des de la Generalitat es va proposar que s'eliminessin dues línies de P3 a Cambrils per ajustar-se a la ràtio catalana. Segons va exposar Masdeu, des de l'Ajuntament de Cambrils van manifestar el seu desacord i van demanar que es repensés aquesta decisió.

La Generalitat es repensa la decisió d'eliminar dues línies i decideix eliminar una línia

En posteriors reunions, l'Ajuntament de Cambrils va tornar a exposar la seva disconformitat amb l'eliminació de dues línies, perquè el descens de les xifres de natalitat es produeix amb els nadons nascuts l'any 2016 i, de moment, això no afectaria els dos propers cursos sinó quan aquests nadons tinguin 3 anys i hagin d'iniciar P3. Finalment, des del Departament d'Ensenyament es va decidir que no s'eliminarien dues línies sinó que s'eliminaria una sola línia el proper curs 2017-2018. La regidora d'Ensenyament –Montserrat Masdeu– va manifestar el seu malestar per la decisió presa perquè, segons va dir, "com més recursos tinguem a nivell educatiu, millor, però també hem d'entendre que a nivell de Catalunya hi ha una ràtio de 25 alumnes per aula a P3 i que, demogràficament tenim menys naixements. Això és una evidència".

Comenta aquest article