Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

Recuperar el patrimoni històric i millorar la mobilitat dels vianants són les propostes guanyadores del pressupost participatiu de Vandellòs i l'Hospitalet

Per Redacció

Els veïns de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant han pogut votar diferents propostes

Recuperar el refugi antiaeri de la guerra civil de la plaça Drs. Gil Vernet de Vandellòs i reubicar i canviar els llums de la via urbana que interfereixen el pas dels vianants per algunes voreres de l’Hospitalet de l’Infant han estat les propostes guanyadores del procés de pressupostos participatius. Un cop finalitzada la fase de votació, el dilluns dia 19 de desembre va tenir lloc l’acte final en el que s’han presentat els resultats de tot el procés i se n’han explicat les dades més rellevants.

El procés de participació es va iniciar entre els mesos de setembre i octubre amb la presentació de la guia de participació i la fase de recollida de propostes. En total s’han recollit més de 250 propostes que han pogut fer els ciutadans ajustant-se a les condicions mínimes de ser legals, viables, que fessin referència a competències municipals i que no excedissin els 100.000 euros de cost. Per al pressupost participatiu, l’Ajuntament del municipi ha destinat 100.000 euros en inversions per als nuclis de costa i 100.000 més per als nuclis d’interior i una comissió tècnica s’ha encarregat de l’estudi i validació de cadascuna de les propostes, comprovant-ne la viabilitat i el cost aproximat que no es podia excedir. Finalment 115 propostes han estat potencialment validades. Un cop descartades les que estaven repetides o ja en execució o realitzades, han passat a la fase de votació 46 propostes per als nuclis de costa i 20 per als nuclis d’interior.

Totes les propostes, tant les vàlides com les que no ho han estat, estan publicades al web municipal amb una explicació dels motius pels quals han estat descartades en el cas de les que no han arribat a la fase de votació i amb un pressupost aproximat en aquelles que finalment van poder votar. Durant una setmana sencera han estat a disposició de la ciutadania les urnes i les butlletes de votació. El cens potencial era de 4.742 persones ja que en aquest procés hi podien votar els majors de 16 anys. Cada ciutadà ha pogut votar fins a 5 propostes i el percentatge de participació ha arribat el 5’3%.

Els resultats per a cada àrea de població

Els nuclis de costa, que inclouen l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava han escollit majoritàriament propostes orientades a l’eliminació de barreres arquitectòniques i millores en la circulació dels vianants per les voreres. En aquest sentit, la proposta més votada ha estat reubicar i canviar les faroles que entorpeixen el pas per les voreres, en segon lloc ha quedat millorar els parcs infantils i en tercer eixamplar les voreres. Aquestes actuacions són, per tant, les que es realitzaran durant el proper any.
Als nuclis d’interior, els 100.000 euros de pressupost aniran destinats a les obres de recuperació del refugi antiaeri de la plaça Drs. Gil Vernet que es va descobrir recentment mentre es feien les obres de millora de l’espai. En segon lloc han quedat les obres d’ampliació de les dutxes del poliesportiu de Vandellòs i arranjar alguns carrers com el carrer Estanislau Figueres, crear rutes de senderisme i fer reparacions a l’edifici que hi ha sobre la biblioteca Jaume Jardí i Gil.

Els canals d’informació de tot el procés de participació han estat el web municipal i les xarxes socials de l’ajuntament a més dels mitjans de comunicació municipals a més de realitzar diverses bustiades amb la informació per participar i fer propostes i, després, amb les butlletes per votar. Tota la documentació generada i els resultats són públics i s’han posat a l’abast de la ciutadania. Tant per al disseny general com per a la coordinació de les sessions informatives, de debat i la fase de votació, l’ajuntament ha comptat amb el suport del gabinet CERES, dedicat a la participació ciutadana i a la investigació sociològica.

A més del component decisori, el Pressupost Participatiu pretén incorporar dins del procés, accions destinades a millorar els canals de comunicació entre les institucions locals i la ciutadania, així com generar espais de reflexió col·lectiva al voltant de les demandes i necessitats del municipi. En aquest sentit, l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, ha recordat que aquesta era una iniciativa que la majoria dels grups municipals portaven al programa electoral, de manera que el procés ha comptat amb el suport de tota la corporació. Pel que fa al desenvolupament del procés, l’alcalde ha assegurat que “podem dir que ha estat prou satisfactori tot i que encara hem de treballar molt per inculcar aquesta cultura de la participació en la ciutadania, que ha respost molt bé a l’hora de ser propositiva, però que no s’ha traduït suficientment després quan ha calgut anar a votar”.

Comenta aquest article