Tema del mes

L’Ajuntament de Cambrils fa marxa enrere davant la pressió veïnal

Per Èlia Bellmunt

Jordi Savall, Salvador Matas, Robert Benaiges i Joan Recasens en la compareixença pública per tal de llegir el manifest en què s’anunciava la marxa enrere


L’Ajuntament de Cambrils va convocar el dia 20 de gener una roda de premsa per fer públic un comunicat en el qual es feia saber que es retiraven els PMU del Regueral i l’Horta de Santa Maria. En aquesta roda de premsa hi van ser presents Robert Benaiges –alcalde–, Joan Recasens –regidor d’Urbanisme–, Salvador Matas –regidor de Participació Ciutadana– i Jordi Savall –regidor d’Esports i Seguretat Ciutadana–. El manifest es feia públic just l’endemà d’una reunió mantinguda entre representants de l’Ajuntament i representants dels veïns afectats del Regueral i l’Horta de Santa Maria. L’alcalde va llegir íntegrament el comunicat, el qual reproduïm íntegrament a continuació.

El comunicat

“Sobre els plans especials de reforma del Regueral i l’Horta de Santa Maria de Cambrils,

L’equip de govern de l’Ajuntament de Cambrils ha reconsiderat la seva postura i acceptarà les al·legacions que presentin els veïns del Regueral i de l’Horta de Santa Maria referents als plans especials de millora d’aquestes dues zones previstos en la Revisió del Pla d’Ordenació Urbanística, aprovada inicialment el passat dia 16 de desembre.

Aquesta mesura s’emmarca en la línia de fomentar la participació ciutadana de manera que totes les persones, associacions i entitats puguin prendre part de manera activa i fer sentir la seva veu en el procés de revisió del POUM que ha de marcar l’urbanisme de la ciutat en els propers 10 anys.

L’equip de govern ha estat conscient en tot moment de la dificultat que podia suposar l’execució dels Plans Especials de Millora Ubanística que l’equip redactor del POUM proposava per al Regueral i l’Horta de Santa Maria, i per això ahir al vespre va mantenir una reunió amb representats veïnals d’aquests dos nuclis per arribar al consens i trobar una fórmula per tirar endavant la remodelació i millora urbanística satisfactòria per a tothom.

L’equip de govern manté la voluntat de millorar els dos barris en benefici de la ciutat de Cambrils i per això treballarà per oferir propostes individualitzades a edificis que necessiten una remodelació. I a nivell col·lectiu, el consistori elaborarà un pla de millora de carrers i serveis que s’aplicarà amb l’aplicació de contribucions especials.

El que es pretén és regenerar dos barris que tenen una situació privilegiada però que, en aquests moments, viuen d’esquena al mar i s’han convertit només en una zona de pas.

Equip de govern de l’Ajuntament de Cambrils.”

§ Les frases més destacades§

Les següents declaracions van ser fetes el passat 20 de gener, en la roda de premsa en què es va fer públic el comunicat.

ROBERT BENAIGES (alcalde)
“Lamentem algunes manifestacions i fets dels darrers dies. Acusacions que no són certes. No descartem iniciar un procés davant aquestes acusacions i insults greus per tal de clarificar aquest procés.”
“Abans de reunir-se els veïns, per què no venien a parlar amb nosaltres?”
“Respecte al que s’ha dit sobre l’especulació urbanística, no hi ha cap indici de la intencionalitat parcial de cap membre de l’Ajuntament i si hi ha algú que tingui cap prova, que ho porti als tribunals.”
“Nosaltres hem dit ara i sempre que escoltem les reivindicacions dels veïns.”

JOAN RECASENS (regidor d’Urbanisme)
“No comprenc per què se’ns nega tenir turisme de qualitat tot l’any. Ningú ens pot negar als ciutadans de Cambrils que tinguem turisme tot l’any.”
“El procés de participació ciutadana no ha fracassat. Encara continua i està obert.”
“Estudiarem si reubiquem les zones hoteleres previstes a la zona del Regueral en una altra zona o bé si ho deixem córrer.”

SALVADOR MATAS (regidor de Participació Ciutadana)
“A Cambrils fa més d’un any que tenim endegat el procés de participació ciutadana. Hi ha molts veïns que no viuen aquí i els han fet arribar informació distorsionada.”
“La llei marca un mes d’al·legacions i nosaltres n’oferim dos.”

§ Rumors de crisi L’alcalde qualifica de “cagada” el procediment que es volia utilitzar en els PMU§

Pocs dies després de la lectura del comunicat, s’apuntava en un diari la possibilitat que hi hagués una crisi de govern arran de la marxa enrere de l’Ajuntament davant la pressió veïnal. Recordem que l’equip de govern a l’Ajuntament de Cambrils el formen PSC, ERC i ICV. Preguntat pels periodistes sobre aquesta qüestió, en una roda de premsa el dia 24, l’alcalde va manifestar: “jo crec que ha sigut una cagada molt grossa perquè no hem tingut la capacitat de visualitzar la problemàtica que generaria tot això. La proposta és molt bona en la seva finalitat, el que no és adequat és el procediment. La idea es tirarà endavant d’una altra manera, i espero que els veïns ho hagin entès així”. Aquestes declaracions, de les quals es van fer ressó els mitjans de comunicació, van provocar que de nou els periodistes preguntessin a l’alcalde (en una roda de premsa el dia 26) si era cert el rumor d’una possible crisi entre els partits del govern. L’acalde va dir en aquesta ocasió que la decisió de rectificar s’havia pres per consens de tot l’equip de govern: “tots donem suport al regidor d’Urbanisme, Joan Recasens, que és qui ha suportat més pressió i treball, i a l’equip redactor del POUM”.

Comenta aquest article