Cultura

S'inaugura l'exposició "Goya. Gravats: Capritxos i Desastres" a la Sala Àgora de l'Ajuntament

Per Berta Ruiz



L'exposició, inaugurada divendres, es podrà visitar fins al proper 30 de setembre
El passat divendres a la Sala Àgora de l'Ajuntament de Cambrils es va inaugurar l'exposició "Goya. Gravats: Capritxos i Desastres" que es podrà visitar fins al 30 de setembre. En l'acte de presentació hi van ser presents la regidora de Cultura –Neli Queral– i el responsable d'Obra Social de la CAM (Caja de Ahorros del Mediterráneo) –Xavier Rodríguez–, que van destacar la importància de les peces exposades.

L'exposició completa consta de 160 gravats de Francisco de Goya Lucientes, de les sèries "Els Capritxos" i "Desastres", finalitzats els anys 1799 i 1810, respectivament.

"Els Capritxos" és la primera de les col·leccions de gravats de Goya i l'única editada sota la seva supervisió. La sèrie és una panoràmica satiritzant de la cort, l'exèrcit i l'Església, en què Goya es riu sense embuts de la hipocresia, la ignorància i la corrupció de les classes dominants. La sèrie es completa amb imatges de bruixeria i en cal destacar la duresa i acritud amb què toca el tema femení. Goya va iniciar amb aquesta sèrie una revolució tant en les tècniques emprades en la realització de les planxes com en la temàtica. Xavier Rodríguez va fer un repàs d'aquesta sèrie de gravats destacant la tasca de Goya com a pintor de la cort, amb "una visió molt crítica de les seves vivències".

En la sèrie "Els desastres de la guerra", que consta també de 80 làmines, Goya exposa amb cruesa les impressions que li van causar la violència, la guerra i la fam que va patir la població durant la guerra del Francès. Aquesta sèrie queda com un profund testimoni del missatge goiesc i com un dels més sincers. Xavier Rodríguez també va explicar que aquesta exposició és una mostra d'algunes imatges criptogràfiques de Goya.

Aquesta és una exposició de la CAM (Caja de Ahorros del Mediterráneo), que durant aquest any 2006 està itinerant per diverses poblacions catalanes com Balaguer, Lloret de Mar, la Seu d'Urgell, Vic, Tàrrega i Manlleu.

Comenta aquest article