Cultura

El jaciment del Cavet podria tenir el segon fossat defensiu de la península datat al Neolític

Per Lluís Rovira i Barenys

Els treballs d'enguany se centren en excavar el que podria ser un fossat defensiu

La campanya d'excavació al jaciment del Cavet, que es va iniciar el passat 9 de novembre i té previst acabar el proper 22 de novembre, se centra, enguany en excavar el que podria ser un fossat defensiu de l'assentament neolític. Els investigadors, membres de l'IPHES, treballen amb la hipòtesi que el fossat va ser construït a l’inici de l’assentament, en el moment de l’arribada, com a mesura preventiva, però que al cap de poc temps el van abandonar perquè probablement no el necessitaven. És per això que posteriorment el van fer servir d’abocador i al seu interior s’hi han trobat peces de ceràmica cardial del neolític antic. L’IPHES seguirà treballant en aquesta línia i si la hipòtesi es confirma el fossat del Cavet seria el segon de la península, després del que hi ha al jaciment Mas d’Is d’Alacant.

Sílex procedent del Montsant i dels Monegros al jaciment del Cavet

El jaciment del Cavet, des que van començar les excavacions l'any 2006, ha donat molta informació del que seria aquest assentament, fa uns 7.000 anys. El material trobat i la seva anàlisi posterior han permès determinar part dels hàbits alimentaris i d'altres aspectes socials lligats a aquests pobladors. Segons explicaven ahir Josep M. Vergès i Marta Fontanals, codirectors de l'excavació i membres de l'IPHES, el jaciment del Cavet és un cap de pont, un punt d'entrada i d'expansió cap a la península d'aquests pobladors que van arribar per via marítima amb uns vaixells on ja hi duien els seus estris de conreu i el seu bestiar. Des de punts com el del Cavet i d'altres del litoral peninsular, els pobladors van anar penetrant terra endins. Amb el pas dels anys i un cop establerts els diferents assentaments tan de costa com d'interior es van anar establint intercanvis de productes entre les diferents comunitats. I l’excavació que aquestes dies al jaciment neolític del Cavet ha aportat noves evidències en aquest sentit. Concretament, s'han trobat eines de pedra, algunes de les quals han estat confeccionades amb varietats de sílex procedent de zones allunyades d’aquest territori, com el Montsant i els Monegros.
Segons van explicar Marta Fontanals i Josep M. Vergès, "molt probablement s’intercanviava sílex de bona qualitat de l’interior per productes del litoral, com poden ser petxines i cargols marins, que eren utilitzats per la fabricació d’ornaments, que localitzem en jaciments terra endins”. Aquesta hipòtesi es basa en l’abundant indústria lítica recuperada durant la campanya d’excavacions, elaborada amb un ampli ventall de roques locals com la corniana i la quarsita recollides a les rieres que flanquegen el jaciment, però que en el cas del sílex, a més, es troben varietats que procedeixen de zones allunyades de l’indret.

Aquestes peces han aparegut en el punt on s’ha documentat la potència sedimentària més important del Cavet, amb una profunditat d’uns 3 metres. En aquest dipòsit es documenten les fases més antigues del jaciment, corresponents al neolític antic, moment de l’arribada a la Península Ibèrica de les primeres comunitats d’agricultors i ramaders.

Jaciment de referència

El Cavet és un dels jaciments de referència per a l’estudi de l’arribada i colonització del territori per part d’aquestes comunitats, constituint un cap de pont primer per a la colonització de les planes litorals i posteriorment, per a la penetració cap a les conques interiors. D’altra banda el fet de disposar d’una seqüència sedimentària contínua permet obtenir una relació de mostres  per obtenir dades arqueobotàniques, a partir de l’anàlisi dels pòl·lens i fitòlits, que donin informació de l’impacte sobre el medi que va suposar la roturació de les zones boscoses per a  l’obtenció de terres de conreu i les activitats agrícoles i ramaderes.

Visita al jaciment

Ahir al matí, l’alcaldessa, Camí Mendoza, i el regidor de Cultura, Lluís Abella, van visitar l’excavació acompanyats del director de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), Robert Sala; la gerent d’aquest centre de recerca, Maria Targa, i el director del Museu d’Història, Gerard Martí.
L’alcaldessa va destacar l’aposta de l’Ajuntament de Cambrils perquè es pugui continuar estudiant aquest jaciment i per posar en valor el patrimoni. Recordem que les excavacions al jaciment del Cavet es van iniciar l'any 2006 i es van fer diferents campanyes anuals consecutives fins l'any 2011 en què es van aturar. L'any passat es van reprendre les excavacions.
Per la seva banda, el director de l’IPHES va assegurar que el Cavet és un jaciment històric de primer ordre i ha afirmat que la col·laboració entre l’Ajuntament de Cambrils i l’IPHES és un èxit.  

Justament enguany es compleixen els 10 anys de recerca en aquest jaciment, des que l’any 2006 el Museu d’Història de l’Ajuntament de Cambrils va signar el conveni marc amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Aquesta és la setena campanya d’excavació des de llavors i l’Ajuntament, a través de l’àrea de Cultura, hi ha destinat 5.000 euros. El jaciment del Cavet és molt extens i s'hi han localitzat 150 sitges amb material divers de les que en queden encara més de 100 per excavar.

Detall del fossat amb els operaris treballant

Marta Fontanals mostra alguns dels materials trobats en el jaciment del Cavet

Comenta aquest article