Cultura

S'instal·larà un bust d'Antoni de Gimbernat a l'Hospital Lleuger, demà, amb motiu de la seva Jornada d'Homenatge

Per Redacció

Demà al migdia s'instal·larà un bust d'Antoni de Gimbernat al hall de l'Hospital Lleuger que du el seu nom

Demà, 19 de novembre, se celebrarà la Jornada d'Homenatge amb motiu del segon centenari de la mort d'Antoni de Gimbernat i Arbós (1734-1816), emmarcada en l'Any Gimbernat i també dins del Cicle de Memòria de tardor, organitzat pel Departament de Cultura. La jornada, que compta amb la col·laboració de la Societat Catalana de Cirurgia i la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, se centrarà en la figura d'Antoni de Gimbernat per la seva gran contribució a l'avenç de la medicina. Hi intervindran metges, historiadors, anatòmics i cirurgians de tot l’Estat.

La Jornada està dirigida tant a professionals com al públic general. Aquesta s'iniciarà a les 11.15 hores, amb la benvinguda dels participants a la sala de plens de l'Ajuntament de Cambrils. A continuació, hi haurà una taula rodona sobre la vida de Gimbernat. Per començar, el doctor Corbella (Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya) explicarà com era la situació mèdica i sanitària de l’època. En segon lloc, el Doctor Pere Mestres parlarà dels primers temps de Gimbernat. A continuació, el Doctor Guerrero (Societat Catalana d’Història de la Medicina) se centrarà en l’època de Barcelona, durant la qual va fer el treball més científic, i el Doctor Sala i Pedrós (Consorci Sanitari de Terrassa) repassarà el seu viatge de quatre anys per Europa, que va suposar un punt d’inflexió en la seva carrera. Finalment, el Doctor Fermín Viejo (Universidad Complutense de Madrid) parlarà de l’època de Madrid i el seu impacte en la formació.

S'instal·larà un bust de Gimbernat a l'Hospital

L’homenatge continuarà, a les 13.45 hores a l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat, amb el descobriment d'un bust cedit per la Universitat Complutense de Madrid. Aquesta peça, dissenyada per aquest aniversari, quedarà instal·lada al hall de l'Hospital. A la tarda, la Jornada es traslladarà al Casal Municipal de la Gent Gran, on tindrà lloc un simposi organitzat per la Societat Catalana de Cirurgia sobre les aportacions de l’anatomia a tècniques quirúrgiques contemporànies. La sessió, moderada pel professor Antoni Sitges, comptarà amb la participació de diferents metges que analitzaran l’evolució de la medicina en diferents àrees on Gimbernat va fer contribucions. Els ponents seran el Dr Navarro Soto, el Dr Serra Aracil, el Dr Gil-Vernet Sedó, la Dra. Emeterio Reig i el Dr Pereira Rodríguez.

Reportatge de l'homenatge al doctor Gimbernat de l'any 1916

Revista Cambrils publica, en l'edició impresa d'aquest mes de novembre, un reportatge sobre l'homenatge que Cambrils va fer al doctor Antoni de Gimbernat, el 19 de novembre de l'any 1916, amb motiu del centenari de la seva mort. El reportatge, escrit per Ignasi Martí i Manel Tarés, recull els actes que els veïns de Cambrils van celebrar a la plaça Major en homenatge a l'il·lustre doctor cambrilenc. Totes les organitzacions mèdiques de Catalunya i bona part de les espanyoles, així com una nodrida representació d'autoritats de la demarcació tarragonina es van congregar a Cambrils.

Comenta aquest article