Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

El ple de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant acorda bonificar els vehicles elèctrics

Per Redacció

Imatge de la sessió plenària a l'ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, el passat dimecres

El ple de l’ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, que es va celebrar el dimecres 9 de novembre, va aprovar la modificació de les ordenances fiscals per al proper any 2017 entre les que destaquen les bonificacions de l’impost de vehicles de tracció mecànica per als vehicles elèctrics o híbrids. En concret, els vehicles elèctrics rebran un 75% de bonificació i els híbrids es bonificaran en un 50% de la taxa. A banda de la modificació d’aquesta ordenança, es deroguen les ordenances fiscals de clavegueram i la de subministrament d’aigua ja que queden incloses en el preu públic de l’aigua.

En la línia de les mesures per la protecció del medi ambient, des de l’àrea de promoció econòmica es va portar a l’aprovació del ple una línia de subvencions d’eficiència energètica. Els objectius principals d’aquesta línia d’ajuts són la implantació d’una nova cultura de l’estalvi energètic i augmentar la competitivitat de les empreses instal·lades al municipi basant-se en criteris de respecte al medi ambient i sostenibilitat. Les accions que poden rebre aquestes subvencions són les obres que realitzin els ciutadans i que estiguin orientades a millorar l’eficiència energètica i les mesures que prenguin els empresaris amb aquest mateix objectiu. Les subvencions arribaran fins al 30% amb un import màxim de 2.500 euros per als projectes d’instal·lació de tecnologies d’usos eficients ja siguin per a climatització, il·luminació o sistemes de monitoratge de la despesa energètica.
A més, es proporcionarà un ajut que arribarà al 100% del cost de l’IBI en els propers 4 anys a les edificacions que aconsegueixin l’etiqueta d’eficiència energètica del tipus A.

Incentius a la implantació de projectes i activitats econòmiques estratègiques i a la competitivitat del comerç

L’ordenança que estableix ajudes per la implantació de noves activitats econòmiques al municipi també s’ha modificat en aquest ple, i per al proper any es valoraran especialment aquelles noves activitats que es dediquin a sectors estratègics o que suposin la diversificació de l’economia local. L’objectiu és posar el focus d’aquests ajuts en aquells sectors econòmics que aportin un valor afegit a l’activitat econòmica del municipi.
Les ajudes aniran dedicades a projectes d’emprenedoria que es dediquin a activitats inexistents al municipi i, per tant, diversifiquin el teixit econòmic; a projectes dedicats al sector de la informació i les comunicacions que s’instal·lin al viver tecnològic i, per últim a projectes d’emprenedoria que generin ocupació mitjançant la contractació de persones a l’atur per un període que no sigui inferior a 4 mesos. Tal i com estableix l’ordenança, els projectes que, a més de generar ocupació, siguin també innovadors i dedicats a sectors estratègics o tecnològics poden arribar a rebre 4.500 euros a l’any, mentre que aquells que només generin ocupació en sectors no estratègics poden arribar a un màxim de 2.400 euros anuals.

D’altra banda, la darrera de les ordenances referents a l’àrea de promoció econòmica que es va aprovar en el ple del mes de novembre està orientada al programa de foment de la competitivitat del comerç de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Les ajudes a les que es poden acollir els comerciants segons marca aquesta ordenança són per adequació i modernització de la imatge comercial dels seus establiments amb la millora i adequació de les façanes, la il·luminació, les mesures efectives d’aparadorisme o les mesures per minimitzar la imatge visual d’un local tancat i afavorir la seva transformació en local comercial. Totes aquestes ajudes es poden anar sumant en funció de les accions que emprengui cada comerciant.

Finalment, l’ordenança per l’ús dels espais de domini públic amb finalitats lucratives i que és la referent a les taxes que han de pagar els paradistes del mercat ambulant que se celebra cada setmana, del mercat de Sant Roc o altres instal·lacions de venda no sedentària s’augmentarà a partir de l’any 2017. El motiu és que com que el mercat ambulant està instal·lat en un espai de domini públic portuari, l’Ajuntament ha de fer front al pagament de les taxes que estableix l’administració titular, que és la Generalitat de Catalunya. Aquesta taxa repercutirà en els preus per aprofitament de l’espai que paguen els venedors i que passarà dels 75 euros per metre lineal a l’any que es paga actualment del mercat ambulant a 95 euros.

Moció per declarar el municipi zona lliure de paradisos fiscals

En un altre punt de l’ordre del dia, va quedar aprovada una moció presentada conjuntament pels grups del PSC i la FIC que declara el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant zona lliure de paradisos fiscals. La moció, que promou l’ONG Intermon Oxfam, implica un compromís del consistori per assegurar que els concursos públics afavoreixin les empreses que tenen conductes fiscals responsables, en detriment de les empreses que fan servir els paradisos fiscals per evadir o eludir impostos.

Sol·licitud de cessió del tram de la carretera nacional N-340

Finalment, el ple va aprovar iniciar un expedient per sol·licitar al Ministeri de Foment del Govern espanyol la cessió del tram de carretera nacional N-340. La voluntat del consistori és reclamar el tram de l’antiga carretera nacional que va des de l’entrada al municipi fins al punt quilomètric 1128-820, concretament 1.210 metres de sòl urbà i el sòl urbanitzable delimitat per a que en un futur se’n pugui disposar en el planejament del creixement del municipi.

Comenta aquest article