Informació general

FA 10 ANYS: Joan Aregio i Robert Benaiges es posen darrere els fogons en la primera jornada del Congrés de la Gastronomia Mediterrània

Per Judit PinazoEl cuiner Josep M. Kao va preparar amb l'ajuda de l'alcalde -Robert Benaiges un ànec lacat
Notícia publicada el 31 d'octubre de 2006

Ahir al matí es va inaugurar de forma oficial el segon Congrés de Gastronomia Mediterrània de Cambrils. L'Escola d'Hoteleria de Cambrils acull enguany totes les activitats del congrés i durant tot el dia d'ahir es van realitzar més de 30 activitats relacionades amb el món de la gastronomia. Des de les clàssiques conferències i taules rodones als taller-duet que han posat darrere els fogons parelles de coneguts cuiners i polítics.

Els primers en fer-ho van ser el restauranter cambrilenc Manel Morell i el President de la Diputació de Tarragona, Joan Aregio  que van preparar un "ranxet d'abordo" per fer uns fideus rossos, un plat típic mariner i ben conegut pel President de la Diputació.  Manel Morell destacava ahir després del taller les qualitats culinàries de Joan Aregio "en sabia tant com jo". Manel Morell va explicar els secrets d'aquest plat a una vintena de professionals del món culinari i d'alumnes de l'Escola d'Hoteleria que prenien nota de totes les explicacions del cuiner.

Els segon taller sota el nom "Cuina de productes del mar de Cambrils" va tenir com a protagonistes als dos cuiners cambrilencs amb una estrella Michelin Diego Campos, del restaurant "El Rincón de Diego" i Joan Bosch del restaurant Can Bosch de Cambrils. Tal i com indica el nom del taller, Diego Campos i Joan Bosch, als quals els uneix una gran amistat, van escollir l'elaboració de plats basats en els productes del mar i van donar els seus secrets per elaborar una amanida de llagostins i escamarlans i uns originals canelons de brandada de bacallà i lluç. Un cop finalitzat el taller els dos cuiners coincidien en afirmar que cadscú té els seu estil propi però que els plats que han triat s'han complementat molt bé.  Els dos cuiners van valorar molt positivament el Congrés. Per Joan Bosch, ja feia temps que Cambrils necessitava un congrés d'aquestes característiques i que "ha de servir per reivindicar i consolidar la capitalitat de la gastronomia en el camp de Tarragona.

L'alcalde cuiner

Josep M. Kao, del restaurant xinès Shangai, visitava per segon vegada el congrés i enguany va elaborar amb l'ajuda de l'alcalde -Robert Benaiges- un típic plat xinès, l'Ànec Pekin. Segons el cuiner un dels objectius del taller era convèncer als assistents que el menjar xinès de qualitat és bo i està a l'alçada d'altres gastronomies més valorades. Robert Benaiges, que abans de començar el taller confessava que es posa el davantal sovint i que era un bon consumidor de cuina xinesa. Benaiges va seguir totes les instruccions de Kao per preparar l'ànec lacat, entre elles la d'inflar l'ànec amb un tub per l'esòfag per tal de separar la carn de l'ànec de la pell i així poder retirar-la millor.

Un cop finalitzat el taller el cuiner català d'origen xinès, valorava molt positivament l'evolució que ha fet el Congrés i l'èxit de participació que estaven tenint els actes. Benaiges per la seva banda, destacava com a molt positiva l'alta participació en els tallers i augurava una llarga continuitat pel Congrés.

Per altra banda, durant el dia d'ahir es van realitzar molts altres tallers i conferències, com per exemple el taller de pizza amb el campió del món de pizza acrobàica, Fabián Marín o els secrets de la cuina "Mar i muntanya" del cuiner Jean Luc Figueras. També es van realitzar video conferències amb temàtiques tan variades, com "Art i cuina" amb el cuiner vasc Koldo Royo, taules rodones amb empresaris del sector o tallers especialitzats en diferents productes alimentaris.Comenta aquest article