Informació general

FA 10 ANYS: El Centre Cultural acull una exposició sobre la Guerra Civil vista a través de l'objectiu del fotògraf alemany Victor Horn

Per Judit PinazoL'exposició es va inaugurar ahir al vespre i es podrà veure fins el proper 15 de novembre
Notícia publicada el 27 d'octubre de 2006

Ahir al vespre es va inaugurar a la sala El Pati del Centre Cultural l'exposició "Amb un altre objectiu. Victor Horn. Un fotògraf alemany a la Guerra Civil". L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde -Robert Benaiges-, la regidora de Cultura -Neli Queral-, el director del Museu d'Història -Gerard Martí- i els principals representants de Caixa Tarragona, entre ells el seu director i alhora president de la Fundació -Gabriel Ferraté- i el Comissari de l'exposició - Josep Mª Ribas Prous- entre d'altres. L'exposició forma part del programa d'actes sobre el paper que va tenir l'Hospital de Sang de Cambrils durant la Guerra Civil.

L'exposició, produïda per Fundació La Caixa, la formen un total de 150 fotografies realitzades per Victor Horn, un militar alemany, afincat al Baix Camp, que a través del seu objectiu fotogràfic va fer un retrat de l'època dels anys previs a la Guerra Civil, l'esclat del conflicte i la postguerra.

El comissari de l'exposició -Josep M. Ribas Prous- explicava que la importància de l'exposició és la tasca d'investigació que l'ha precedit. Les fotografies que es poden veure en l'exposició formen part d'un lot de negatius que es va aconseguir un brocanter de Reus sense saber el que contenia. Arran de la troballa, s'han hagut d'entrevistar durant més de dos anys a un centenar de persones per trobar el fil conductor de l'origen de les fotografies i fer una tasca important per recuperar les fotografies, que estaven en molt mal estat. En la seva intervenció Ribes va explicar que quan s'ha d'investigar un període com és una guerra la gent no està molt predisposada a explicar i generalment "la gent no diu la veritat per la perillositat que implica i per les connotacions negatives del període en qüestió". Tot i així Ribas explicava que quan la gent s'assabenta que s'està investigant per muntar una exposició la col·laboració és un altra.

Un fotògraf alemany a la Guerra Civil

L'exposició està dividida en diferents blocs. El primer d'ells des dels anys 20 fins l'any 1936, moment en que esclata la Guerra Civil. Aquesta és una a època en què l'autor està a Reus i les fotografies il·lustren la seva vida més quotidiana. Fotografies de la seva dona, ballarina de l'òpera de Berlin, els seus amics o festes populars entre d'altres.
Aquesta època correspon a  l'estada del fotògraf a Reus, entre els anys 1922 i 1923 després d'haver lluitat a la guerra europea com a pilot d'aviació.

La segon part i potser la més destacada és la que comprèn el període de la Guerra Civil. Victorn Horn l'any 1936 es desplaça a Alemanya, on fotografia desfilades nazis o les Olimpíades de Berlin. Més endavant seguirà el conflicte des de primera fila, al costat de la Legió Condor, és a dir les tropes alemanyes d'aviació que Hitler va enviar per ajudar a Franco.Destaquen també el conjunt de fotografies fetes a partir de l'any 37 en el seu recorregut des de Burgos fins a Marroc.

El tercer i últim bloc de fotografies coincideix amb els últims anys del fotògraf a Reus. Tal i com s'explica en el díptic informatiu sobre l'exposició "imatges que recorden l'alliberament de les poblacions lleidetanes, aragoneses, d'Euskadi i del nord d'Espanya",  on la destrucció és l'element més destacat de les fotografies que tenen com a protagonistes personatges deprimits i marcats per la guerra.

Comenta aquest article