Informació general

FA 10 ANYS: L'increment en les ordenances fiscals per al 2007 no augmentarà per damunt de l'IPC

Per Judit PinazoEl d'ahir va ser el darrer ple del regidor de CiU Joan Serra, que dóna pas a Mercè Dalmau
Notícia publicada el 20 d'octubre de 2006

L’Ajuntament de Cambrils va aprovar inicialment, ahir al migdia, en un ple extraordinari les ordenances fiscals per a l’any 2007. Aquestes es van aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern i les abstencions dels partits de l'oposició, Convergència i Unió, el Partit Popular i la PLIC.

La previsió de les ordenances per al proper any continuen marcades pel pla de sanejament de les finances fiscals que l’Ajuntament es va proposar a l’inici de mandat. Així doncs, els principals tributs tenen increments desiguals, però sempre per sota de l’IPC i molts d’ells es mantenen respecte l’any passat. Segons explicava el regidor d'Hisenda –Dani Pallejà– en la sessió plenària d'ahir "l'Ajuntament continua mantenint-se dins les fiscalitats més baixes dels municipis de l'entorn" amb les mateixes característiques que Cambrils. En aquest sentit, l'alcalde –Robert Benaiges– explicava que un dels principals objectius de l'Ajuntament des de l'inici del mandat  va ser no augmentar la fiscalitat en la ciutadania més enllà de l'IPC "els sous dels ciutadans no augmenten cada any per damunt de l'IPC, per aquest motiu les taxes i impostos tampoc ho han de fer".

Poques variacions

L’impost de béns immobles (IBI) és el principal tribut que no varia respecte l'any 2006 i el percentatge sobre el bé cadastral es manté al 0,61%. Tot i que l'Ajuntament no augmentarà aquest import, cal esperar l'increment que aplicarà l'Estat sobre el bé cadastral i que el podria fer variar.

Una de les novetats de les noves ordenances fiscals és la derogació de les ordenances referents al servei de l'aigua i el clavegueram, pel canvi de sistema de gestió. Recordem que des del passat mes de març és l'empresa Secomsa Aigües qui du a terme el servei d'aigua i de clavegueram del municipi. Segons Dani Pallejà, durant el que queda d'any Secomsa Aigües presentarà una proposta de preu privat a l'Ajuntament, que en principi ha de reunir les condicions que es van marcar en el seu moment en el conveni de gestió, és a dir, que en els propers anys no augmentin per damunt de l'IPC. Segons Pallejà "deixa de tenir sentit l'existència d'aquestes dues ordenances i per aquest motiu es deroguen".

Tampoc augmentarà la taxa en les zones blaves, l'impost sobre les llicències urbanístiques ni les contribucions especials.

Els tributs que varien per sota de l'IPC són el 50% dels conceptes de preus i taxes per la prestació de serveis públics, com per exemple els serveis formatius, esportius o socioculturals, entre d'altres.

La resta d'impostos i taxes municipals varien en funció de l'ICP, un increment que s'ha basat en l'indicador interanual del mes d'agost i que se situa entorn al 4%.

L'opinió de l'oposició

En el torn d'intervencions, el primer a opinar va ser el regidor de CiU Joan Estrada, que creu que les ordenances d'enguany tenen un cert "to electoralista", però alhora es mostrava satisfet de l'augment moderat de les ordenances, després del fort augment que van patir l'any passat. Per altra banda, Estrada va demanar que en properes ocasions es faciliti la documentació a l'oposició amb més temps d'antelació, perquè "amb quatre dies no la podem analitzar-les bé". També va mostar el seu malestar pel "desgavell informatiu" que ha patit la població, segons Estrada, pel canvi de gestió del servei de l'aigua i el clavegueram, en mans de Secomsa Aigües. El convergent considera que la gent no ha estat informada degudament i que això ha portat a la confusió. Per aquest motiu la formació de CiU es va abstenir en la votació. Xavier Martí va parlar en nom de la PLIC  i es va afegir a les reflexions fetes per Estrada i va posar de manifest que la formació havia tingut poc temps per analitzar la documentació. Per aquest motiu el vot de la formació va ser també d'abstenció. El Partit Popular es va sumar a les opinions de l'oposició i va optar també per l'abstenció.

Aprovat el projecte de tanatori

Ahir també va passar per ple l'aprovació del projecte de construcció del tanatori municipal, que es va aprovar amb 15 vots a favor i 2 en contra, dels regidor de la PLIC, que consideren que la ubicació del tanatori no és la idònea.  Recordem que el tanatori s’ubicarà al Nou Cambrils, a la zona que hi ha davant de la caserna de la Guàrdia Civil i contigua a l’avinguda d’Adelaida. El termini d'execució de les obres és de 15 mesos i compta amb un pressupost de 2.277.079 euros.

Adéu a Joan Serra

En el ple d'ahir també es va aprovar el relleu del regidor convergent Joan Serra per Mercè Dalmau. Joan Serra va fer un repàs breu al seu pas per la política local, des de l'any 1991, i va voler fer una menció especial a tots els companys que han treballat amb ell durant tots aquests anys. Serra va assegurar que ha passat moments de tots colors, des dels més emotius fins als més difícils, però que tot i això "no guardo ni un xic de rancúnia". Tot i això, Serra assegurava que "en política quan ensopegues ningú et dóna la mà per aixecar-te". Tots els partits, sense excepció, van mostrar la seva estima al regidor i van agrair la tasca que ha fet per la política local i el municipi durant tots aquests anys.

Comenta aquest article