Informació general

FA 10 ANYS: Els caçadors cambrilencs inicien la temporada de caça enguany amb menys espai per caçar

Per Judit Pinazo



Cartell assenyalant el vedat de caça de Cambrils situat a la confluència del camí de Mas d'en Bosch amb l'avinguda de Vilafortuny
Notícia publicada el 10 d'octubre de 2006

Aquest passat cap de setmana la societat de caçadors La Caçadora de Cambrils, que compta amb 158 socis en actiu, va iniciar la temporada de caça 2006-2007. Tot i que s'acaba d'iniciar, segons un dels membres de la societat La Caçadora –Josep Cabré– en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, "la temporada es preveu bona".

Però tot i que es fa una bona previsió de la temporada, els caçadors cambrilencs, tal i com explicava Cabré, es queixen que cada cop és menys l'espai del vedat de caça i que enguany, sobretot, ha disminuït substancialment. Actualment els caçadors cambrilencs compten amb unes 1.800 hectàrees de terme agrícola per caçar, però es queixen que abans hi havia moltes més zones de vedat de caça. Cabré explica que "enguany, per primera vegada, ja no podem caçar a zones com Vilafortuny o les Comes".

Modificació del vedat

El cert és que enguany, tal i com explica el regidor de Medi Ambient –Salvador Matas– l'Ajuntament de Cambrils va proposar a la Generalitat, que és qui té competència en les qüestions de caça, la possibilitat de modificar el vedat de caça del municipi, per la seva proximitat a zones habitades i perquè fa molts anys que no es modifica. Concretament, el vedat de caça de Cambrils data de l'any 1958 i des d'aleshores no s'ha modificat, mentre que el terme ha sofert un canvi radical pel que fa a la construcció d'habitatges i per la conversió de molts terrenys de secà en regadiu, que queden exclosos de la pràctica de la caça.  Segons explica Matas, la mesura que s'ha pres és per una qüestió de seguretat "cada any les zones de caça estan més properes a nuclis habitats, com és el cas de Vilafortuny, que tot i ser zona rústica s'ha hagut d'excloure per la seva proximitat a vivendes i després de reiterades queixes dels veïns de la zona".

El regidor de Medi Ambient es va reunir amb la societat de caçadors La Caçadora fa aproximadament sis mesos per tal de comunicar-los les noves mesures. Segons Matas la decisió es va comunicar amb molt de temps d'antelació per tal que els caçadors poguessin preparar la temporada.

Un altre dels llocs on es podia caçar i a partir d'ara ha quedat exclòs és la zona de les Comes, entre el torrent d'en Gener i la carretera de Montbrió i per sota de l'autopista. En aquest cas, a diferència de Vilafortuny, s'ha exclòs simplement perquè és zona urbanitzable, explicava Matas.

Per altra banda, segons Matas, actualment es treballa en millorar la senyalització "la intenció és marcar en tot el terme les zones de caça perquè quedin perfectament senyalitzades". Els encarregats de vigilar que els caçadors cacin en les zones permeses i les espècies permeses són inspectors de la Generalitat, que en cas de detectar alguna irregularitat sancionen.

Preparar la temporada


Aquest cap de setmana es va donar el tret de sortida a la temporada de caça, que s'allargarà, aproximadament, fins al proper mes de febrer. Tal i com explicava Cabré, els caçadors de la zona cacen bàsicament conills, perdius i, quan és el temps, tords. Perquè això pugui ser així,  des de fa molts anys els caçadors cambrilencs repoblen les espècies abans d'iniciar la temporada de cacera. Els membres de La Caçadora s'encarreguen d'encomanar i aviar les peces que després caçaran. Els conills els compren a Albacete i les perdius a la Pobla de Massaluca. Segons Cabré, l'any passat "es van aviar 300 conills i 200 parelles de perdius".

Comenta aquest article