Informació general

L'oposició demana una rebaixa de l'IBI en l'aprovació inicial de les ordenances fiscals per al 2017

Per Berta Ruiz

Les ordenances fiscals pel 2017 es van aprovar amb els vots favorables dels grups que formen el govern municipal

El ple ordinari celebrat ahir al vespre va aprovar inicialment les Ordenances Fiscals per a l'exercici de 2017. La proposta de l'equip de govern va ser aprovada amb els seus vots favorables, mentre que C's i l'Assemblea de Cambrils hi van votar en contra i l'NMC i el PP es van abstenir. Per començar, el regidor d'Hisenda i Personal –Jaume Gila– va ser l'encarregat de fer cinc cèntims de les diferents modificacions previstes per a l'any vinent, tal com havia fet el dia anterior en roda de premsa. Gila va recordar que l'equip de govern ha decidit congelar les taxes i impostos més importants que afronta el contribuent i mantenir "el compromís de no augmentar la pressió fiscal". El regidor d'Hisenda i Personal també va insistir que la proposta de l'equip de govern va en la línia de facilitar al màxim el pagament d'impostos per part del ciutadà.

Ivan Sanz (AdC): "Encara esperem un gest de trencament amb el passat"

En el torn d'intervenció de l'oposició, el regidor de l'AdC –Ivan Sanz– es va mostrar molt crític amb la proposta del govern municipal afirmant que, "cal ser valent i, en aquest cas, trobem que les modificacions només atenen a qüestions tècniques o de redactat. Encara esperem un gest de trencament amb el passat, perquè havíem cregut en vosaltres i aquí ens trobem amb una nova decepció". Pel que fa a l'IBI, Sanz es va limitar a dir que "si es manté és per una decisió política" i va proposar que es creï una recàrrega de l'IBI a aquells domicilis que estan permanentment desocupats.
En relació a l'increment de la zona blava a tres carrers del municipi, el regidor de l'AdC va posar en dubte sobre quin projecte de mobilitat s'ha fet i va qüestionar que s'instal·li al carrer de Mas Clariana on, segons va dir, hi ha dos dels càmpings més importants de Cambrils. Sanz va afirmar "esperem que tingui una base tècnica i no hagi estat per pressions externes del lobbie dels càmpings".
Sobre un altre àmbit, Sanz també es va mostrar molt crític amb els preus mensuals de les dues llars d'infants municipals (194 euros/mes), les quals va titllar d'elitistes i ser les més cares del territori. Quant a la baixada de preus del servei d'atenció a infants Saltirons, el regidor va dir que estava d'acord però que, en d'altres ajuntaments, aquests tipus de servei els ofereixen de forma gratuïta.

David Chatelain (PP):
"La pressió fiscal no s'ha incrementat, mantenir-la està bé, però creiem que hi ha marge per baixar-la"

Des del PP, el seu portaveu –David Chatelain– va explicar que l'any passat el tema principal de debat va ser la pujada de l'IBI i que, enguany, amb la baixada de la ràtio de l'endeutament municipal es podria haver optat per una rebaixa. Segons el regidor del PP, "la pressió fiscal no s'ha incrementat, mantenir-la està bé, però creiem que hi ha marge per baixar-la. L'Ajuntament té més recursos disponibles sense haver d'incrementar la pressió fiscal. Aquestes no són les ordenances que nosaltres presentaríem però els volem donar un vot de confiança i ja farem una valoració global quan es faci l'aprovació definitiva".

Ana López (PSC):
"Hem fet un esforç pensant en donar les màximes facilitats a les famílies"

Com a portaveu del PSC, la regidora Ana López va animar a tots els grups de l'oposició a presentar propostes i al·legacions amb l'objectiu de millorar la proposta del govern. López va dir que, "es parla de continuisme d'una forma pejorativa, hi ha coses que s'han canviat i d'altres no, però intentem ser realistes amb el que tenim. Amb aquestes ordenances assentem les bases per elaborar els pressupostos que ens han de permetre dur a terme les polítics i serveis. Hem fet un esforç pensant en donar les màximes facilitats a les famílies i a les empreses que, al cap i a la fi són les que generen riquesa. Hem decidit no pujar la pressió fiscal, cal ser més eficients i repartir els recursos el millor possible".

Imanol Rico (C's):
"És moment que l'Ajuntament s'estrenyi el cinturó i deixi descansar a les famílies"

Pel que fa a la postura de C's, el seu portaveu –Imanol Rico– va anunciar el vot contrari del seu grup però va dir que no descarten donar suport a la proposta si es tenen en compte les al·legacions presentades per C's. Rico va recordar que, "l'any passat es va intentar amagar la pujada de l'IBI i es va intentar desacreditar el nostre partit. Enguany, esperàvem una rebaixa de l'IBI perquè la situació econòmica ha millorat. És moment que l'Ajuntament s'estrenyi el cinturó i deixi descansar a les famílies. Sabem que amb aquesta mesura es reduirien els ingressos de l'Ajuntament però creiem que hi ha capacitat econòmica per fer-ho". En una mateixa línia, C's també va proposar la baixada de la taxa d'escombraries. Pel que fa a les altres ordenances també van qüestionar l'increment de la zona blava en tres carrers més i van reclamar més bonificacions per impulsar l'activitat econòmica, especialment al Barri Antic.

Oliver Klein (NMC):
"Després d'un 'carrerón' d'increments forts, donaria peu a algun gest agradable"

El regidor de l'NMC –Oliver Klein–, com a portaveu del seu grup, va definir les ordenances com "a poc valentes, massa senzilles i poc ambicioses i la majoria són modificacions tècniques o clarificacions". Sobre l'IBI i la taxa d'escombraries, Klein va dir: "després d'un 'carrerón' d'increments forts, donaria peu a algun gest agradable després d'uns anys de pujades molt durs". Klein també va posar en dubte els motius de l'increment de la zona blava, així com l'ordenança que permetrà sancionar d'ofici els excessos d'ocupació de la via pública. En definitiva, Klein va dir que "és una proposta d'ordenances molt millorable i poc valenta. És moment de fer noves propostes i al·legacions amb l'objectiu de millorar en benefici dels cambrilencs i caldria fer alguns gest de rebaixa al contribuent".

Mercè Dalmau (CiU):
"Presentem una proposta en la què els cambrilencs no pateixin un augment de la pressió fiscal"

Com a portaveu de CiU, Mercè Dalmau va defensar la proposta d'ordenances de l'equip de govern. "Les ordenances són l'eina que ens permet saber els ingressos del pressupost i donar compliment al Pla d'Acció Municipal. Presentem una proposta en la què els cambrilencs no pateixin un augment de la pressió fiscal i, tot i que aquí ens volen recordar els augments de l'any passat, cal dir que el rebut de l'IBI de 2015 va ser el mateix que el de 2016. Mantenim la mateixa pressió fiscal buscant l'equilibri econòmic familiar". En aquest punt, Dalmau va recordar que bona part de les modificacions presentades van en la línia de facilitar el pagament al contribuent, promoure l'activitat econòmica i cultura i les gestions amb l'Ajuntament".

Eduard Pellicer (ERC):
"L'IBI serà el mateix que l'any 2015 i 2016"

Finalment, el regidor Eduard Pellicer en nom d'ERC, va manifestar que les ordenances són l'eina per a la confecció del pressupost municipal 2017, "recaptar ingressos per fer polítiques i complir el PAM. Enguany no s'incrementa la pressió fiscal i l'IBI serà el mateix que l'any 2015 i 2016. Mantenim l'IBI per millorar i ampliar el nostre compromís d'oferir serveis, així com donar les màximes facilitats al contribuent".

Comenta aquest article