Societat

Josepa Cros Agramunt, l'àvia centenària de Cambrils

Per Jordi Torres

L'alcalde, Joan Serra i la regidora de Benestar Social amb el pastís d'aniversari 
El passat dimecres 13 de març, la Josepa Cros va complir l'edat de 100 anys, per aquest motiu es van celebrar un seguit d'actes que van transcórrer durant tot el dia. En el decurs del matí es van reunir tots els familiars més propers i es van dirigir cap a l'ermita de la Mare de Déu del Camí per celebrar una missa en homenatge a l'àvia de Cambrils. Seguidament, la família va anar a dinar en un reconegut restaurant de la població. Per la tarda va tindre lloc una recepció a l'Ajuntament.

Medalla, placa i pastís

L'acte institucional es va obrir amb un seguit de parlaments a càrrec de l'alcalde, Joan Serra, la regidora de Benestar Social, Montserrat Garrido, i la delegada de Benestar Social a la demarcació, Carme Borbonés, que va llegir una carta adreçada a la Josepa de part de la consellera de Benestar Social, Irene Rigau. La delegada de Benestar Social va lliurar una medalla commemorativa a l'àvia centenària. L'alcalde, per la seva part, li va lliurar una placa i la regidora de Benestar Social un ram de flors. A continuació la coral del Casal Municipal de la Gent Gran va interpretar un repertori de cançons. La primera de totes va ser el “Moltes felicitats” dedicat a la Josepa. Però encara no s'havien acabat les sorpreses. Després del concert, l'àvia va haver de bufar les tres espelmes del número 100 d'un gran pastís que va entrar a la sala de plens mentre la coral tornava a entonar la cançó de felicitació. Després d'això, l'alcalde i la Pepeta del Mas del Petroli, com el mateix alcalde l'havia anomenat durant el seu parlament, van brindar amb una copa de cava. Josepa Cros i la seva família van viure moments molt emotius durant tota la jornada.

Josepa Cros, l'àvia centenària “No hi ha secret per arribar als 100 anys”

Moment de l'acte institucional al saló plenari de l'Ajuntament de Cambrils
La Josepa va néixer a la població veïna de Riudoms. Quan encara era molt petita, als seus 9 anys d'edat, la seva família es va desplaçar al Mas del Petroli, que es troba a les Pobles, al terme de Mont-roig del Camp, per treballar de masovers. La seva família sempre ha estat molt vinculada a la terra. Al cap de 2 anys ja van comprar una casa a Cambrils, tot i que seguien anant al tros a treballar durant la jornada; “sempre he estat una persona molt lligada a la feina, i cada dia anàvem i tornàvem del tros amb el carro”, afirma la Josepa. En el període de la guerra ja tenia tres fills, dos noies i un noi. La Josepa també recorda aquest moment per la pèrdua d'un germà. El període de la postguerra també va ser molt dur per a la seva família: “vam haver de lluitar molt per tirar endavant”. L'àvia Josepa actualment té 4 néts i 7 besnéts. La Josepa confessa que arribar a aquesta fita no suposa cap mena de secret. Sempre ha fet una vida normal, sense excessos, una bona alimentació. També comenta a la Revista que no ha patit mai cap malaltia important. Des de la caiguda que va tenir l'estiu passat, la Josepa ja no es mou de casa, i passa la jornada mirant la televisió, escoltant la ràdio, cosint i fent ganxet.

§ Homenatge de la Confraria de la Mare de Déu del Dolors a l'àvia centenària Josepa Cros Agramunt§

El dissabte 9 de març va tenir lloc el primer acte d'homenatge a l'àvia centenària Josepa Cros Agramunt. Membres de la junta directiva de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors va vistar la Josepa i en nom de totes les confrares li van lliurar un quadre amb un pergamí amb un escrit de felicitació pel seu aniversari. Les membres de la junta van conversar animadament amb la Josepa, que es va mostrar emocionada pel reconeixement de la Confraria.

Comenta aquest article