Informació general

La Memòria Fiscal de l'any 2001 reflecteix l'augment de la delinqüència

Per Lluís Rovira i Barenys

El president de l'Audiència de Tarragona, Antonio Carril, i el regidor de Promoció de Ciutat, Francesc Garriga
La Memòria Fiscal corresponent a l'any passat, que es va fer pública a principis del mes de març, reflecteix l'important increment dels fets delictius a les nostres contrades. Segons les dades presentades pel fiscal en cap de l'Audiència, José Maria Parra, l'any 2001 es van obrir 5.000 procediments penals més que l'any 2000. El mateix fiscal en cap va destacar l'augment dels delictes de robatori amb violència, les agressions sexuals i els robatoris en cases habitades. En aquesta memòria també queda reflectit que dins els territoris on la Guàrdia Civil vetlla per la seguretat ciutadana la demarcació de Tarragona és la tercera de l'Estat en fets delictius registrats, només superada per Alacant i València, mentre que se situa en el primer lloc pel que fa al percentatge de delictes per cada mil habitants. El nombre de fets delictius registrats a tota la demarcació l'any 2001, exceptuant les ciutats de Tarragona, Reus i Tortosa, que compten amb comissaries de policia estatal, va ser de 15.966. El nombre total, comptabilitzant els registres de la policia estatal, se situaria al voltant dels 24.585 delictes segons es desprèn d'una resposta governamental a una pregunta formulada per un diputat provincial. El mateix fiscal en cap va destacar que la delinqüència, en la seva major part, s'ubica en la franja costanera que va des de Cunit fins a la nostra població.

Robatori a cases i comerços

Un dels delictes que va experimentar un augment més significatiu i que és dels que generen més alarma social és el robatori a cases habitades i a locals oberts al públic. En aquests casos l'augment es xifra en un 88 per cent respecte a l'any anterior. Els llocs on s'han produït la majoria d'aquests delictes són, a més dels domicilis particulars, els supermercats, les gasolineres i, especialment, la via pública. El fiscal en cap va reclamar un augment dels mitjans per afrontar aquest augment de la delinqüència ja que, segons va manifestar, la justícia continua sent lenta. Així mateix, va demanar que s'implantin els judicis ràpids i que cada jutjat tingui el seu fiscal.

§ Els requisits per tenir un jutjat de districte§

Cambrils, a l'igual que Salou, Montblanc i Móra d'Ebre ja han presentat la seva sol·licitud per poder acollir els jutjats de districte. Cambrils reuneix els requisits que s'exigeixen: tenir una població estable de 25.000 persones, que la partida judicial de la qual depèn actualment no estigui a una distància superior als 15 quilòmetres i que tingui un elevat nivell de litigiositat, és a dir, que generi un elevat nombre de casos. Actualment s'està treballant en la modificació de la Llei de Demarcació i Planta Judicial que té com a objectiu agilitzar i acostar la justícia als ciutadans. És per això que s'ha pensat en la constitució d'aquests jutjats de districte. Recordem que la rehabilitació que es va fer de l'antic edifici de l'ajuntament i que alberga el jutjat de pau ja es va fer pensant en la possibilitat de ser la seu d'un d'aquests nous jutjats de districte. El president de l'Audiència va ser caut en les seves declaracions al respecte, “no tinc opinió respecte a la idoneïtat que es crei a Cambrils un jutjat de districte. Això és una qüestió política i correspon als polítics decidir-ho”. El president de l'Audiència Provincial, però, va afegir, que “qualsevol creació de nous òrgans serà ben rebuda”.

§ El president de l'Audiència fa esment de la proliferació de bandes organitzades§

El president de l'Audiència Provincial de Tarragona, Antonio Carril Pan, va fer una conferència sobre la “Situació de la justícia avui” el passat 6 de març a la sala de plens de la nostra població, justament el mateix dia en què s'havien fet públiques les dades referents a la Memòria Fiscal de l'any 2001. Abans de començar la conferència Antonio Carril va dir a la premsa que les estadístiques que havien sortit publicades eren alarmants, però que no sempre responen a dades fiables, “als jutjats l'augment de casos és inferior al que ha sortit publicat als diaris. Es parteixen de fonts diferents i en alguns casos es produeixen duplicitat de registres”, va manifestar. En el decurs de la conferència, el president de l'Audiència Provincial va repassar la constitució històrica dels jutjats de la nostra demarcació i les variacions que havien sofert. Arribats al moment actual, Antonio Carril va fer un incís ben significatiu en destacar la proliferació, a les nostres contrades, de bandes organitzades integrades per persones provinents de països de l'est d'Europa, “aquesta gent estudia l'objectiu i es desplaça molts quilòmetres si fa falta. Aquest és un aspecte preocupant i que s'ha incrementat molt en aquesta zona”, va manifestar.

Comenta aquest article