Tema del mes

Creixement urbanístic imparable

Per Lluís Rovira i Barenys

Urbanitzacions previstes al terme municipal de Cambrils
[Clicar sobre el mapa per fer + gran]

Cambrils està experimentant un creixement urbanístic imparable. L'espectacular desenvolupament que han experimentat recentment alguns polígons així com la imminent posada en marxa d'uns altres dibuixarà un panorama urbà totalment nou i inèdit que convertirà la nostra població en una gran àrea urbana.

Prop de 10.000 habitatges

Cambrils podria tenir gairebé uns 10.000 nous habitatges en els propers anys. Certament es fa difícil determinar el temps exacte en què es pot assolir aquesta xifra que per altra banda és la suma de tots els habitatges que es contemplen a tots els plans parcials que a hores d'ara ja estan aprovats. El desenvolupament de tots aquests plans parcials esgotarà gairebé la major part del sòl urbanitzable programat amb l'excepció de tres sectors contigus que es troben entre la riera de Maspujols i els primers polígons que ja s'han desenvolupat abans d'arribar a Vilafortuny, al voltant del vial Cambrils-Salou. Les previsions de cara al futur, per tal de garantir més sòl urbanitzable i evitar l'encariment desmesurat de l'habitatge, passen per la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana. El mateix regidor d'Urbanisme, Anton Callau, apunta una futura zona de creixement per quan es faci la revisió del Pla General, prevista per a l'any 2004, “el sector comprès entre la carretera de Montbrió, l'actual N-340 i el polígon de Belianes ja era sòl urbà en una anterior revisió del Pla General. Aquest sector podria ser, en un futur, una de les zones de creixement on es construirien blocs aïllats, ja que és el tipus de construcció del qual ens podem quedar més mancats“. Una gran part de les zones a desenvolupar actualment contempla habitatges unifamiliars aïllats i en filera. Els habitatges distribuïts en pisos permeten oferir preus més baixos, en general, i això pot permetre l'accés a l'habitatge a determinats sectors socials.

Habitatges previstos

SECTOR 1

                    492 habitatges

      POLÍGON 81

465 habitatges

SECTOR 3

418 habitatges

PLA PARCIAL 4

290 habitatges

SECTOR 7

267 habitatges

PLA PARCIAL 5

470 habitatges

SECTOR 9

482 habitatges

PLA PARCIAL 8

125 habitatges

SECTOR 11

664 habitatges

PLA PARCIAL 11

840 habitatges

SECTOR 12

270 habitatges

UNITAT D'ACTUACIÓ 1

490 habitatges

SECTOR 15

557 habitatges

UNITAT D'ACTUACIÓ 3

1.040 habitatges

SECTOR 17

481 habitatges

UNITAT D'ACTUACIÓ 7

355 habitatges

SECTOR 22A

205 habitatges

TALLATS II

97 habitatges

POLÍGON 69

992 habitatges

EL MASET

50 habitatges

POLÍGON 74

559 habitatges

TOTAL 9.609  habitatges

§ Desenvolupament de la Fontcoberta§

En tot aquest futur desenvolupament urbanístic cal tenir en compte el desenvolupament previst a la partida de la Fontcoberta, que tot i estar dins el terme municipal de Vinyols i els Arcs, s'incrusta en l'entramat urbà de Cambrils. Els futurs habitants d'aquesta zona utilitzaran molts dels serveis de la nostra població.

§ Anton Callau, regidor d'Urbanisme “És una gran satisfacció ser el regidor d'Urbanisme en aquests moments”§

El regidor d'Urbanisme, Anton Callau, mostrava la seva satisfacció de ser precisament regidor d'Urbanisme en una època de tant de creixement. Anton Callau creu possible que en un marge de 10 anys es completin totes les zones actualment programades, “en tot cas són els promotors els que tenen la paraula”, va manifestar.

§ Francesc Garriga, regidor de Promoció de Ciutat “Tot això ens obliga a fer una política de previsió”§

La imatge aèria del sector 17, a tocar a Vilafortuny, mostra com ja es troba totalment urbanitzat
Aquest creixement urbanístic de la nostra població haurà d'anar acompanyat de la millora i adequació dels serveis corresponents: ensenyament, sanitat, equipaments..., destinats a un augment previsible de la població. El regidor de Promoció de la Ciutat, Francesc Garriga, considera que caldrà fer un esforç a demanar constantment el que fa falta al poble, “ens obliga a fer un esforç a tots els polítics, tant als que ho som actualment com als que hi hagi en el futur, a fer una política de previsió”. El ràpid creixement que experimenta Cambrils és fins a cert punt singular, “són molt pocs els municipis que porten el mateix ritme de creixement que Cambrils”. Les claus de l'èxit de la nostra població són, segons el regidor, “el clima, l'entorn i la proximitat a les ciutats de Reus, Tarragona i Barcelona. Cambrils és una ciutat oberta, ve gent de tot arreu i s'hi troba bé. Amb l'esforç que s'està fent per millorar les infraestructures encara facilitarem més el benestar de la gent”, va manifestar el regidor.

§ 522 habitatges al voltant del camp de golf del Parc Samà§

En tot aquest futur creixement caldrà sumar-hi els 522 habitatges previstos en el desenvolupament immobiliari al voltant del camp de golf del Parc Samà. Amb la recent aprovació de la modificació del Pla General per part de la Comissió d'Urbanisme de Tarragona el projecte de construcció del camp de golf així com de la zona residencial que l'acompanya va agafant forma. A partir d'ara s'haurà de fer la tramitació del Pla Parcial. Els habitatges que es contemplen en aquesta zona són del tipus unifamiliar i es calcula una densitat en aquest indret de 3,49 habitatges per hectàrea, segons dades facilitades pel regidor d'Urbanisme.

Comenta aquest article