Esports

Juan Carlos Garrido i Francisco Javier Cortés, dos arquers d’elit

Per Lluís Rovira i Barenys

Juan Carlos Garrido i Francisco Javier Cortés, arquers del Club de Tir Olímpic Cambrils
Dos tiradors de la secció d’arc del Club de Tir Olímpic Cambrils, Juan Carlos Garrido i Francisco Javier Cortés, passen pel millor moment de la seva carrera esportiva. Des de fa dos anys es troben a l’elit d’aquest esport i aquesta darrera temporada han obtingut els seus millors resultats. Francisco Javier Cortés ha quedat primer en set dels trofeus que organitzen la Federació Catalana i la Federació Espanyola. Ha quedat classificat en 18è lloc del Campionat d’Espanya absolut i ha format part de la selecció catalana en la categoria d’arc compost. Juan Carlos Garrido, per la seva part, ha guanyat dos trofeus del Campionat d’Espanya i dos subcampionats en els dos darrers anys així com diferents trofeus del Campionat de Catalunya. Garrido també és un dels integrants de la selecció catalana de tir amb arc en la modalitat d’arc estàndard i es troba classificat entre els tres primers de la lliga d’arc de recorba. Tant Garrido com Cortés consideren que el fet d’estar a l’equip català és una satisfacció, “això significa que estàs entre els millors de Catalunya”, manifesten els dos arquers.

Molta tècnica

La secció d’arc del Club de Tir Olímpic Cambrils fa uns 10 anys que està constituïda i compta amb uns 25 arquers. Garrido i Cortés estan inscrits a la Federació Catalana i a la Federació Espanyola i són els que participen en més competicions. Es prenen la pràctica d’aquest esport amb un continu afany de superació. Segons comenten, en aquest esport es treballa molt la tècnica, que és molt laboriosa i requereix molt de sacrifici. Juan Carlos Garrido comenta que a part de la tècnica, l’entrenament i la il·lusió, s’ha de tenir un mínim d’aptituds físiques per practicar el tir amb arc, “es requereix força per poder tensar l’arc. A mesura que vas practicant, la teva condició física augmenta i veus com evoluciones. La gent que competim necessitem un mínim d’un hora diària d’entrenament o més. Requereix molt de treball i molt de sacrifici”. Per la seva part, Francisco Javier Cortés dedica una o dues hores diàries d’entrenament sense comptar els caps de setmana ni les competicions. Els dos arquers també coincideixen a assenyalar que una de les característiques d’un arquer és no ser excessivament nerviós, “el tir amb arc requereix molta concentració i autocontrol”, comenten.

§ Diferents modalitats de tir amb arc§

Per a la pràctica del tir amb arc cal pertànyer a un club i disposar d’una llicència federativa. El fet de tenir la llicència federativa significa disposar del permís de tinença de l’arc. També cal tenir una assegurança, ja que l’arc està considerat com una arma. Les competicions es poden fer tant a l’aire lliure com en sala. En les competicions en sala es tira a una distància de 18 metres a una diana de 20 centímetres de diàmetre. Es fan dues tandes de 30 fletxes cadascuna. A l’aire lliure es tira a distàncies diferents i es diferencia la modalitat masculina de la femenina. Els homes tiren a 90, 70, 50 i 30 metres i les dones a 70, 60, 50 i 30 metres. En funció de la distància varia el tamany de la diana. En aquests casos es fan 4 tandes de 36 fletxes. Encertar el centre de la diana significa aconseguir 10 punts. En base a les puntuacions que assoleix un arquer la Federació Internacional entrega uns pins acreditatius. També hi ha tres modalitats diferents de competició, l’olímpica, el recorregut de bosc i el recorregut de camp. La majoria dels arquers cambrilencs tiren en la modalitat olímpica. Dins aquesta modalitat es pot competir amb un arc de recorba o bé amb un arc compost format per politges. Per als recorreguts de bosc i de camp s’utilitzen arcs de fusta més artesanals. Un equip bàsic d’iniciació al tir amb arc pot costar entre 72 i 90 euros (entre 12.000 i 15.000 pessetes). Per a l’equip de competició ja s’ha de partir dels 450 euros (75.000 pessetes) i es pot arribar als 1.800 i 2.400 euros (300.000 i 400.000 pessetes) depenent del material. Les fletxes poden costar des de 3,60 euros (600 pessetes) les d’alumini aptes per tirar en sala a les de 42 euros (7.000 pessetes) les de carboni-alumini que s’empleen en les competicions a l’aire lliure. S’ha calculat que una fletxa surt disparada a una velocitat de 230 km/h de promig.

Comenta aquest article